FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   02.02.08, 20:41 zarchiwizowany
Albo kluchy na lachu lub kluski na parze:)Byly juz dwa watki,ale sie
zarchiwizowaly.Dodaje wiec swoj przepis wlasnie ze starego zeszytu,ktory ma
cwierc wieku a ten przepis jest ze starej "Filipinki".
Potrzeba nam:
40dag maki
szklanka mleka
20dag drozdzy
lyzka i lyzeczka cukru
2 jajka
szczypta soli
lyzka masla
Make przesiac do miski.Podgrzac mleko.Odrobine mleka odlac do kubeczka i
wymieszac z drozdzami i lyzeczka cukru.Make zalac cieplym mlekiem.Dodac
wyrosniety zaczyn drozdzowy.Pozwolic wyrosnac.Dodac jajka utarte z lyzka cukru
i sola.Pomeczyc sie troche i wyrobic ciasto.Dodac maslo stopione i znow dac mu
odpoczac.Powinno podwojnie wyrosnac.
I teraz albo rozwalkowac i wycinac kolka,albo odrywac kawalki ciasta i
formowac kulki.Wybralam opcje druga bo szybciej:D Niech sobie chwile
wyrosna:)Gotowac na parze 5 minut.
Tu podane z sosem waniliowym i jagodami-borowkami czernicami-hehe wiem ze o to
zawsze sa spory:)
Przepis prosciutki i zawsze wychodzi tylko czas wyrastania dluuugi:)
ps-z tej porcji wyszlo 15 kluch sredniej wielkosci:)
A podawac mozna z czym fantazja podpowie-z maslem i cukrem,z owocami,z sosem
czekoladowym,waniliowym itp:)
Pyyszne sa-mnie wychodza zawsze to Wam tez musza:DD
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   komarka   02.02.08, 20:47 zarchiwizowany
Oj tak - pyszne są! I pięknie Ci wyszły :) Uwielbiam je na ciepło, maczane w słodkiej i
dodatkowo lekko posłodzonej śmietance... A z nazw znam je też jako "pampuchy"
i "parzeńce" :)
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   02.02.08, 20:53 zarchiwizowany
Nazwe "pampuchy"tez znam:)A do smietanki jeszcze kilka truskawek mmmm:D
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   angelina.s   02.02.08, 20:50 zarchiwizowany
Wspaniale wyglądają...
--
Od kuchni :) picasaweb.google.pl/urbanska.sylwia/OdKuchni

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   am55   02.02.08, 21:00 zarchiwizowany
20dkg drożdzy?


  przepraszam!!!!!20g oczywiscie:DD n/t
   fettinia   02.02.08, 21:04 zarchiwizowany

--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  piękne
   margot11   02.02.08, 21:37 zarchiwizowany
Te pampuchy ,parowańce itp
Ja jestem fanka przepisów z Filipinki
A te buchty robię identycznie

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   alinka_li   02.02.08, 21:40 zarchiwizowany
Jakie letnie zdjęcie! Nie w sensie temperatury oczywiście, tylko pory roku:-)

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   ptasia   02.02.08, 22:33 zarchiwizowany
przepis ze starej Filipinki - oj, zazdroszczę Ci, Fetti. A buchty wyglądają rasowo.
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   siostraheli   02.02.08, 22:39 zarchiwizowany
Dżizuskrajst, fetti, jakby moja babcia zmartwychwstała...

  Obśliniłam się n.t
   sinistra80   02.02.08, 23:31 zarchiwizowany

--
To jest polski wkład w europejską sztukę kulinarną. Kilka puszek sklejonych
kitem z majonezu. A do tego gotowa mieszanka z glutaminianu z konserwantami i
regulatorem kwasowości. Naprawdę jest się czym chwalić. Skład może być dowolny,
w puszkach są różności: kukurydza, tuńczyk, brzoskwinie, ananas, groszek,
fasolka. Składniki można łączyć w dowolne kompozycje, np. brzoskwinie z
tuńczykiem lub kukurydza z ananasem, opcjonalnie z szynką lub selerem z zalewy.
I wszystko podajemy gustownie na plamoodpornym obrusie na talerzach z duraleksu.
© Siostraheli

  Cudne, Fetti :-)
   cipcipkurka   03.02.08, 07:07 zarchiwizowany
Tylko kiedy się przełamię i je zrobię?!
--
...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów...

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   forthebodyandsoul   03.02.08, 08:41 zarchiwizowany
Od razu przypomniało mi się dzieciństwo i kluski na łachu nadziewane jagodami
mojej babci i cioci...Pycha!!!

For the body and soul...

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   hani-2   03.02.08, 08:48 zarchiwizowany
Wygladają identycznie jak pyzy, które robie do sosu i mięsa. Moja babcia takie
pyzy nadziewała owocami i jadło się też na słodko. W zasadzie przepis podobny,
tylko cukru daje mniej.

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   ciociapolcia   03.02.08, 09:24 zarchiwizowany
A mnie się przypominają obozy sportowe w górach... jej, to była odmiana. :)
Fetti, ale Ty jesteś, ludzi tak drażnić. ;PPP
--
MWaN

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   mayme   03.02.08, 13:32 zarchiwizowany
A mnie kojarzą się z sanatorium, do którego musiałam jeździć będąc brzdącem
kilkuletnim. Te z truskawkami i śmietanką osładzały mi chwile tęsknoty za domem.
Pięknie Ci wyszły.
--
Zapraszam do ŚwiataSłodyczy

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   hania55   04.02.08, 09:56 zarchiwizowany
Naprawdę urodziwe :)

--
Sygnaturkowy totolotek.

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   aglod2   04.02.08, 18:25 zarchiwizowany
Moja babcia robiła takie z białym serem i marmoladą. Też kilka razy pokusiłam się o
zrobienie, były pyszne!

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   veto12   04.02.08, 19:03 zarchiwizowany
Będe sie z wami kłóciła ,buchty to bułeczki drożdzowe ,ułożone w formie lub rondlu
jedna obok drugiej i upieczone w piecyku .Potem odrywa sie jedna od drugiej ,polewa
słodkim sosem /dla mnie pycha budyniowy /i gorące zajada .A to co tu widzimy to ,kluski
parowe, kluchy na łachu,lub pampuchy.

  ja sie klocic nie bede:)
   fettinia   04.02.08, 19:20 zarchiwizowany
Dlatego napisalam -nazwa do wyboru-pampuchy,kluchy itd.Chyba jestes z
poznanskiego he?Tam buchty drozdzowe to wlasnie pieczone ciasno jedna obok
drugiej i nadziewane.
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ja sie klocic nie bede:)
   veto12   04.02.08, 21:12 zarchiwizowany
To ja też nie ,byle smaczne było .Pogranicze łódzkie i wielkopolskie .

  Re: ja sie klocic nie bede:)
   fettinia   04.02.08, 21:24 zarchiwizowany
no to oki-wiemy o co chodzi:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   kabushka   05.02.08, 06:06 zarchiwizowany
Fetti, a tak sie zastanawialam: mozna je jakos nadziac? Cos mi kiedys znajoma
wspominala o pampuchach nadziewanych cynamonem z maslem... No i jak zobaczylam
te Twoje, to tak mi sie ich zachcialo! Powinno sie udac, co?

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   05.02.08, 15:25 zarchiwizowany
Spokojnie mozesz nadziewac.Nawet w przepisie pisalo,ze mozna:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   pani.serwusowa   05.02.08, 15:05 zarchiwizowany
Przepyszne zdjecie! Dzieki za przepis Fetti, moze kiedys sie zabiore, choc dla mnie kluski
na parze, to troche ze strefy pt. czarna magia ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   05.02.08, 15:27 zarchiwizowany
etam czarna magia-cierpliwosci tylko nieco trzeba:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   jarek_zielona_pietruszka   06.02.08, 23:41 zarchiwizowany
Pysznie wyglądają, tylko jagody o tej porze roku mogą być trochę kłopotliwe w
zdobyciu :)))
--
poszukuję starych książek kucharskich

  Udało się..
   marzena6m7   07.02.08, 18:53 zarchiwizowany
Nie miałam jagód ale z dżemikiem też były pycha.Dziękuję za przepis.

  Re: Udało się..
   nikka00   07.02.08, 19:41 zarchiwizowany
Takie kluski na parze, pampuchy bądź jak tam się je zwie, właśnie na słodko jadłam
pierwszy raz w życiu, w trzeciej klasie podstawówki na wycieczce w Poznaniu. Kiedy
parę lat temu opowiedziałam o tym teściowej mojej siostry - poznaniance z dziada
pradziada i świetnej kucharce- usłyszałam że to czyste świętokradztwo! Pampuchy się je
z sosem myśliwskiem, pieczeniowym bądź innym wytrawnym zaś w życiu nie na słodko.
A o nadziewaniu ich też nigdy nie słyszalam. Co nie zmienia faktu że w podstawówce
byłam nimi zachwycona :)).
--
chcesz ukryć twarz? wyjdź nago :))

S.J.Lec

  Re: Udało się..
   fettinia   07.02.08, 20:01 zarchiwizowany
no dobra-juz raz dostalam reprymende od Veto-trudno nie tylko poznaniacy owe
kluchy znaja:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Udało się..
   nikka00   07.02.08, 21:00 zarchiwizowany
Eeee tam ja tam zadnej reprymendy Tobie nie zamierzałam uskuteczniać, tak dla
porządku napisałam. Ja sama ortodoksem nie jestem :). Swoją drogą przypomniałaś mi
ze gdzieś w odmętach mojego pokoju u rodziców powinny być oprawione w księgę
wszystkie wydania Filipinki z 75 roku. Tam to dopiero muszą być przepisyyyy!!! Muszę
odkopać, zdecydowanie :)
--
chcesz ukryć twarz? wyjdź nago :))

S.J.Lec

  Re: Udało się..
   fettinia   07.02.08, 20:01 zarchiwizowany
Ciesze sie,ze wyszly:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Udało się..
   marzena6m7   08.02.08, 00:11 zarchiwizowany
Ja też sie cieszę.Co najważniejsze-rodzinka się cieszyła(obojętnie jak mają
nazywać się te kluski i z czym powinno się je podawać)Najważniejsze,że smaczne
i zniknęły z talerza)Przyjemnie gotować takie potrawy.Pozdrawiam.

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   thorgalla   08.02.08, 16:24 zarchiwizowany
A ja chcę zapytać,jak to technicznie wygląda to gotowanie na parze.
Metalowy druszlak w garnek z gotującą się wodą i pod przykryciem? Czy może w inny
sposób?


  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   08.02.08, 16:56 zarchiwizowany
Ja mam specjalny garnek.Jesli nie masz to najlepiej zwykly garnek obwiazac
sciereczka kuchenna(nie moze dotykac wody)i przykryc pokrywka.
Durszlak-druszlak-tez moze byc,chociaz mysle ze chyba za gleboki jest i
polkolisty i nie zmiesci sie wiecej niz 2:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   thorgalla   08.02.08, 19:10 zarchiwizowany
Dziękuję.
Czyli zrobić jak na zdjęciu powyżej?
Pasuje tu wypukła pokrywka.Nie ma takiej więc coś wykombinuje.
Spróbuje koniecznie bo uwielbiam różności mączne.


fettinia napisała:

> Ja mam specjalny garnek.
Może i ja powinnam sobie taki kupić.Warzywa też pewnie można w nim gotować.
Przydaje się częściej czy tak pod wielkiego dzwonu?


  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   thorgalla   08.02.08, 19:15 zarchiwizowany
Nie zapytałam jak ten garnek fachowo się nazywa.
Parownik?

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   08.02.08, 19:15 zarchiwizowany
Moze byc miska-byle dokladnie przykrywala garnek:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   fettinia   08.02.08, 19:16 zarchiwizowany
ps-garnek i do warzyw i do odgrzewania pierogow itd-pracuje pelna para:D
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   genova51   11.02.08, 07:31 zarchiwizowany
W sezonie robię mus truskawkowy z cukrem, zamrażam do małych plastikowych
pojemników i mam na cały rok do różnych deserów, jak również oblewam nim takie
kluchy na parze. Pyszności.

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   veto12   17.02.08, 19:57 zarchiwizowany
U mnie dzisiaj na obiad kluski na parze ,sosik z żeberek z grzybkami suszonymi,surówka
z kiszonej kapusty z jabłkiem,posypana zielonym koperkiem,lekko popieprzona i
posłodzona,polana oliwą .Pycha .

  ciesze sie,ze sie udaly:)n/t
   fettinia   18.02.08, 15:29 zarchiwizowany

--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Wielkanocnie:)
   ma_go   21.02.08, 17:12 zarchiwizowany
Podepnę sie tutaj, jeśli można , bo też na parze.
Przepis ciut inny:
www.justhungry.com/easter-brunch-bunny-bao-steamed-buns
U mnie bez nadzienia- treningowe.
Podstawa powodzenia -b. ostre nożyczki.


  jakie sliczne!!:)
   fettinia   21.02.08, 17:21 zarchiwizowany
No to juz wyzsza szkola jazdy:D
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: jakie sliczne!!:)
   ma_go   21.02.08, 17:35 zarchiwizowany
No co Ty?:)
dwa cięcia i gotowe, nastepnym razem bardziej podłużne zrobię, bo mocno wszerz na
parze przytyły.
próbowałam też jeża, ale kiepsko wyszedł(brak cierpliwosci).


  Proszę! Nie jedz go!
   nobullshit   21.02.08, 23:53 zarchiwizowany
Jest taki śliczny!
I nawet mu pyszczka nie zrobiłaś, żeby nie mógł zaprotestować, niedobra Ty!

  Re: Proszę! Nie jedz go!
   ma_go   29.02.08, 16:50 zarchiwizowany
Spox!
Ten przystojniaczek ocalał, bo...ostygł czekając na sesję fotograficzna.
Ale fakt, widelec na fotce jest co najmniej zbędny.:)

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   kraabik   22.02.08, 10:50 zarchiwizowany
Fettina, Twoje przepisy z GP czekają u mnie w kolejce :D Wczoraj oglądałam Twoje
zdjęcia znalazłam leniwe, dzisiaj ser u baby na bazarku zakupiłam i będą na
obiadek :)
A te pampuchy może w weekend zrobię, muszę tylko drożdże kupić. Ale mi smaka
narobiłaś :D

  Re: ..ze starego zeszytu..Buchty wspaniale:D
   max19640904   24.02.08, 12:25 zarchiwizowany
2 kostki drozdzy na tyle mąki?

  20g=pol kostki:)
   fettinia   24.02.08, 12:30 zarchiwizowany
Przynajmniej u mnie:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Nieco modyfikacji
   paratha   29.02.08, 00:49 zarchiwizowany
>Przepis prosciutki i zawsze wychodzi tylko czas wyrastania dluuugi:)

Moje kluseczki tez wyszly i to pomimo skrócenia czasu wyrastania. Do mąki
dodalam wyrosniete drozdze, wyrobilam przez kilka minut, i stopniowo dodalam
stopione maslo, i dopiero na tym etapie pozwolilam ciastu rosnac. I nic mu nie
zaszkodzilo zeby pieknie podwoic objetosc:)

Dzieki za przepis - robilam pierwszy raz- wiadomo po co sie meczyc skoro mama
zrobi z zamknietymi oczami i na dodatek "na oko"

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd