FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   10.02.08, 21:56 zarchiwizowany
Witam Was po raz pierwszy tutaj.

Pragnę podzielić się z Wami nieprawdopodobnym przepisem na pieczoną karkówkę.
Siedziałem w knajpce na ośnieżonym stoku w Dolomitach i usłyszałem ten przepis - po
powrocie do domu zrobiłem i stał się on hiciorem nie tylko rodzinnym.

Potrzebujemy tylko!!!

- dowolnie duży kawał karkówki
- ok 1 kg soli
- słoiczek musztardy francuskiej (tę z całymi ziarnami gorczycy)
- koniec, żadnych innych przypraw !!!!!

1 - Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól
na wysokość ok. 1 cm.
2 - Karkówkę smarujemy grubo musztardą
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroić w plastry i .... am-am !!!

Może nie wygląda najpiękniej, ale poczekajcie na reakcję kubeczków smakowych... )-:

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   ciociapolcia   10.02.08, 22:12 zarchiwizowany
Już sobie to wyobrażam. :)))
A na zimno (o ile zostaje) jest ok?
Aha i piękny ćmielów widzę. :)
--
MWaN

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   10.02.08, 22:18 zarchiwizowany
Dzęki za szybki odzew. Oczywiście na zimno też jest super, ale nie każdy trawi
karkówkowy tłuszcz, choć dużo jego wytapia się w piecu. A zastawa, to pamiątka z domu
rodzinnego - dawne czasy i nostalgia do babcinych i maminych obiadów...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jojcia   10.02.08, 22:55 zarchiwizowany
Wybaczcie laikowi pytanie, smarować mięcho musztardą z dwóch stron czy tylko jedną?
--
Ludzie są jak kwiaty stworzeni po to aby się rozwijać...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   10.02.08, 23:20 zarchiwizowany
Po położeniu na "solny dywanik", smarujemy całą widoczną powierzchnię - od dołu - nie!
Musztarda ma chęć spływać po bocznych ściankach mięcha (co widać zresztą na zdjęciu) -
trzeba to robić z wyczuciem. Jak coś spłynie, to poprawka. Powodzenia.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   ciociapolcia   11.02.08, 10:45 zarchiwizowany
Ja trawię ten tłuszczyk. :)))
Zdecydowanie muszę to zrobić, ale pewnie nie w tym tygodniu.
Co do zastawy, to ta forma ćmielowska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych.
--
MWaN

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 16:15 zarchiwizowany
Dzięki za miłe słowo. H.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   nostress.ka21   10.02.08, 23:59 zarchiwizowany
Dywanik z soli jakąś konkretną funkcję spełnia?
Bo ja niekumata jakaś :|

--
~~Wiem, że dużo nie wiem, ale z wyjątkiem tego czego nie wiem - wiem wszystko.~~

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 00:16 zarchiwizowany
Ależ oczywiście... - estetyczną, bo różowe mięso na białej soli przypomina sprawianą
dziczyznę na śniegu... (-: , ale przede wszystkim - sól będąc higroskopijną wchłania
wszelkie płyny wydostające się z miąska; a mimo wszystko karkówka na stole nader
soczystą jest!

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   nostress.ka21   11.02.08, 00:23 zarchiwizowany
:)))
Ciekawość zaspokojona ;))

--
~~Wiem, że dużo nie wiem, ale z wyjątkiem tego czego nie wiem - wiem wszystko.~~

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 09:07 zarchiwizowany
Radość.
A teraz proszę o sygnał - opinię, gdy będziecie mieć pierwsze kawałki miąska w buzi...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   winoczerwone   11.02.08, 01:07 zarchiwizowany
oo, świetne proste jedzenie

a porcelana prześliczna, szczególnie ta waza, w której są ziemniaki na zdjęciach; samym
ziemniakom tez zresztą nic nie brakuje:-)

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 09:15 zarchiwizowany
Gdy zaserwuję kolejną potrawę - "łosoś w sosie szałwiowym", zaprezentuję ją w całosci
na tej zastawie. Ale to dopiero w marcu - teraz zacząłem oczyszczającą głodówkę.
Pozdrawiam smakoszy, LH

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   abbra   11.02.08, 12:05 zarchiwizowany
Wygląda apetycznie :) Rozumiem , że solić jej już nie trzeba , bo wchłania sól
ze spodu ... ? Czy jest dość słona ?

pozdrawiam
- abbra
--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  nie, jest akurat:-) Huberice, piękna i
   jacek1f   11.02.08, 12:40 zarchiwizowany
prosta, tylko zaniepokoiło mnie, że zaraz potem do marca muszisz sie oczyszczać:-)))

pozdrawiam

  Hubercie - miało być, sorry! n/t
   jacek1f   11.02.08, 12:41 zarchiwizowany


  Re: nie, jest akurat:-) Huberice, piękna i
   jedyny_hubert54   11.02.08, 15:58 zarchiwizowany
No nie... to nie po niej, choć tak przypadło, że po niej, ale ta dietka zaplanowała była już
jesienią...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 15:56 zarchiwizowany
Witam, tak jak napisałem - żadnych innych przypraw !!!! Czary mary, i już. (-:

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 16:22 zarchiwizowany
Zrób proszę tak, jak opisałem. No chyba, że lubisz sól w nadmiarze, to poszalej. Ale
nieśmiało odradzam. H.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   abbra   11.02.08, 19:14 zarchiwizowany
Dzięki za odpowiedź :) Szaleć nie będę - wolę słone " w sam raz" .
Przeważnie mam problem w drugą stronę - daję zbyt mało soli , bo boję się
przesolenia ...
--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   kot_klakier   11.02.08, 13:47 zarchiwizowany
ja o tej soli juz slyszalam, ale przepis dotyczyl pieczenia kurczaka...równiez podobno
rewelacyjny jest...wiec chyba trza poprobowac

--
Puchar KIEROWCA PODLASIA 2007 w domu stoi ;P

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   sonix73   11.02.08, 14:48 zarchiwizowany
jest już w piekarniku!!!!!!!!!! pachnie bosko ;-)))))))

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 16:03 zarchiwizowany
WOW !!! Tak szybko??? Zamelduj, proszę jakie późniejsze doznania oprócz
zapachowych...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   fettinia   11.02.08, 15:36 zarchiwizowany
Witaj w GP:)
No przepis akurat dla mojego miesozercy:)Do tej pory tylko pieczen z mielonego
pieklam z polewa musztardowa:)Czas na karkowke:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Pytanko do Huberta
   stokrootka1   11.02.08, 15:41 zarchiwizowany
A ta karkóweczka, to tak prosto ze sklepu od razu na tę sól i do piekarnika, tzn. bez
żadnego peklowania, przygotowywania, etc...?

  Re: Pytanko do Huberta
   jedyny_hubert54   11.02.08, 16:10 zarchiwizowany
Stokroootko - NIC, NIC, NIC !!! Napisałem - dla leniwych, ale smakoszy !
Proponuję jedynie po przyniesieniu ze sklepu obmyć miąsko i obsuszyć. A dalej dokładnie
w/g moich słów. Proszę, za pierwszym razem dotrzymaj wierności mojemu przepisowi.
Przy następnej oczywiście pozwalam na improwizacje, ale po co??? hihihi
Pozdrawiam, H.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   11.02.08, 16:05 zarchiwizowany
.............a może On sam popróbuje zrobić??? hihihi...

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   fettinia   11.02.08, 17:18 zarchiwizowany
Jesli to bylo do mnie to moj M jest calkiem niezlym kucharzem:)I pewnie
sprobujemy razem:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   irishcream   11.02.08, 16:33 zarchiwizowany
A możnaby coś innego niż karkówka, myślicie?
--
Pozdrawiam, Aleksandra

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   12.02.08, 22:03 zarchiwizowany
Parę pięter wyżej ktoś wspomniał, że znał ten chwyt z solą na kurczaku, więc myślę, ze to
dość uniwersalna metoda. Powodzenia.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   sonix73   11.02.08, 16:49 zarchiwizowany
brakującą część pożarłam od razu parząc sobie język i palce- ale...BYŁO
WARTO!!!!!!!!!! róbcie TO dziewczyny i chłopaki!!!! przepis powala prostotą i
efektem!!!! SUPER!!!!!!

  i moja już w piekarniku odezwę się za 2,5 :)) n/t
   issys   12.02.08, 10:43 zarchiwizowany

--
Iza i Natalka

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   issys   12.02.08, 15:31 zarchiwizowany
bardzo smaczna i prościutka :)))

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   12.02.08, 22:06 zarchiwizowany
Issys - postaraj się następnym razem więcej musztardy ułożyć - powstaje super smaczna
skorupka gorczycowa - popita czerwonym wytrawnym - mniam, mniam!!!

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   kinga044   13.02.08, 12:18 zarchiwizowany
Pomocy!!!!
Moja własnie sie piecze, ale ta sól jakby skamieniała z sokiem z miesa, i teraz
idzie taki nieprzyjemny zapach....Tak ma byc??


  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   14.02.08, 22:14 zarchiwizowany
Za duży ogień!!!!!!

  Re: Karkówka - pomocy bo mięsko w piekarniku
   maryjka60   12.02.08, 17:32 zarchiwizowany
witam, pytanie od laika: na jakim programie piekarnika piec mięsko? czy nawiew to dobry
wybór?

  Re: Karkówka - pomocy bo mięsko w piekarniku
   sonix73   12.02.08, 19:23 zarchiwizowany
ja piekłam w termoobiegu 180 st

  Re: Karkówka - pomocy bo mięsko w piekarniku
   jedyny_hubert54   12.02.08, 22:10 zarchiwizowany
Maryjko - ja pichcę w gazowym, a domyślam się, że Ty masz elektryczny. Nie znam
elektrycznych. 200 st.C to odpowiednia temp. Nawiew jest b. dobrym pomysłem w takim
piekarniku. Ale i tak już chyba miąsko wyjęte. I jak???
Pozdrawiam, LH

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   linn_linn   13.02.08, 17:50 zarchiwizowany
Podobnie robi sie takze piers z kurczaka.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   nimeska   13.02.08, 18:14 zarchiwizowany
wygląda bosko !
az mi juz ślinka cieknie :)

--
Oublier ces heures, qui tuaient parfois
--
Schudnij (albo i nie) w Ziutkowie

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   pastyl_ka   14.02.08, 12:24 zarchiwizowany
Zaintrygował mnie ten przepis a zwłaszcza ta sól:).

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   agnieszkaela   14.02.08, 13:07 zarchiwizowany
Zrobilam. Latwy przepis, ale jak dla mnie karkowka byla zdecydowanie za slona. Moze
musztarda byla niewlasciwa, albo po prostu lubie mniej slono.

--
Filip ur.27-09-2005

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   pastyl_ka   14.02.08, 18:44 zarchiwizowany
I po upieczeniu-pycha!

  SORKI za nieobecność !!!!!
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:36 zarchiwizowany
Widzę, że ta moja karkówka ma powodzenie. Tylu wejść nie spodziewałem się. Życzę
smacznego i spieszę do następnych odpowiedzi... Smacznego!!

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   rynka_k   16.02.08, 20:28 zarchiwizowany
Kurczaka na soli robiłam i zarażam powoli znajomych (którzy z niedowierzaniem
pytają "a za słone to nie będzie?", lub "coś ty, naprawdę KILO soli??") - jest bardzo
soczysty. Do karkówki się przymierzałam z pewnym ociąganiem, ale teraz na pewno
zrobię.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:38 zarchiwizowany
Do odważnych świat należy. Powodzenia i smacznego.

  Pysznnnaaaa!!!
   paniszprottka   16.02.08, 23:39 zarchiwizowany
Zrobilam dzisiaj na kolacje, zdjec niestety nie bedzie, bo..... juz zniknela ;)
Zostal tyci kawaleczek, na chlebek rano. Nawet nie zdazyla ostygnac a
podejrzewam,ze zimna bedzie jeszcze lepsza. Mniam mniam! Autorowi wielkie dzieki
na przepis, prosty i genialny.

  Re: Pysznnnaaaa!!!
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:39 zarchiwizowany
Sprawiłaś mi paniszprottko tym komplementem dużą radość. H.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   annia28   17.02.08, 11:42 zarchiwizowany
Mam pytanko, czy ilość soli należy dostosować do wagi mięsa czy jest to obojętne.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:40 zarchiwizowany
Obojętne - Istotna jest grubość tej warstwy.Pozdrawiam, H.

  przyznam szczerze
   fettinia   17.02.08, 14:11 zarchiwizowany
podchodzilam nieco nieufnie do przepisu(ta ilosc soli!!)Niepotrzebnie-to jest
pyyszne:)Dziekuje za przepis:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: przyznam szczerze
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:40 zarchiwizowany
Ukłony, H. 54.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   abbra   17.02.08, 18:50 zarchiwizowany
Zrobiłam na wczorajszy obiad . Wyszła całkiem dobra , ale trafił mi się wybitnie
tłusty kawał mięsa - niby z wierzchu ładnie wyglądała , a w środku sporo
tłuszczu :( . I nie do końca przeszła solą - środkowa część pieczeni była mało
słona . Może następnym razem trafię lepszy kawałek karkówki :)


mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   majajusta   18.02.08, 09:27 zarchiwizowany
abbra napisała:

> Zrobiłam na wczorajszy obiad . Wyszła całkiem dobra , ale trafił mi się wybitni
> e
> tłusty kawał mięsa - niby z wierzchu ładnie wyglądała , a w środku sporo
> tłuszczu :( . I nie do końca przeszła solą - środkowa część pieczeni była mało
> słona . Może następnym razem trafię lepszy kawałek karkówki :)
>
>
> mojekucharzenie.blox.pl/html

A co by było, gdyby to mięso normalnie nasolić i włożyć na noc do lodówki. Potem
juz nie kłaść na soli, tylko pozostać przy musztardzie? Co Wy na to? Może ktoś
próbował?


  :-) oczywiscie, ze by wyszła, ale inna:-)) Ta
   jacek1f   18.02.08, 12:29 zarchiwizowany
jest karkówką na soli, a inne, któe klasycznie maryujesz, a potem układasz na blach ei
pieczesz w 180-190 2 godziny sa nie na soli
:-))

Jak polozysz na mini kratce, to bedzie podobnie, bo tu pieknie sol wchlania wszlekie soki
i nie pozwala zeby czesc miesa sie dusila w sosie.
Musztarda zastepuje warstwe folii lub podlewanie, bo chroni przed spieczeniem

Inne karkowki, to inne ,a ta na soli i o!
:-)

  Re: :-) oczywiscie, ze by wyszła, ale inna:-)) Ta
   vivis   18.02.08, 15:44 zarchiwizowany
witajcie, jeszcze tu nie pisałam, ale skorzystałam z kilku Waszych świetnych
przepisów i ani razu się nie zawiodłam.
Wołowina z anchois, tiramisu i wczoraj właśnie ta karkówka.
Piekłam na 180 stopniach w elektrycznym, bez termoobiegu.
Wyszła doskonała, nie za słona i ku mojemu zdziwieniu soczysta i faktycznie nie
wymagała innych przypraw.
Natomiast zaobserwowałam coś ciekawszego: obok soli, na której leżała karkówka,
miałam dużo miejsca, więc dałam naprawdę grube (1,5 cm) plastry dużych
ziemniarów - a wiem jak takie duże ziemniary długo się pieką w elektrycznym
piekarniku.
Otóż ziemniaki były gotowe po ok. 20 minutach - takie, jakich mi się nie udało
wcześniej zrobić: chrupiąca skórka a w środku mięciutkie.
Trzeba było je wcześniej ewakuować z blachy.
Jestem pewna, że to ta sól tak je przyspieszyła - jakoś tak działa, że
przyspiesza pieczenie i zapobiega wysychaniu.
Dziś powtarzam eksperyment - ziemniaki i obok sól.

  Re: :-) oczywiscie, ze by wyszła, ale inna:-)) Ta
   ami34   18.02.08, 20:46 zarchiwizowany
Czyli z tego wniosek ze te ziemniaczki mozna dodac ok 30 min przed koncem
pieczenia? Kladziesz je obok soli, a nie na soli zgadza sie?

  Re: :-) oczywiscie, ze by wyszła, ale inna:-)) Ta
   ami34   18.02.08, 20:51 zarchiwizowany
Czyli z tego wnoisek ze te ziemniaki mozna wlozyc do piekarnika dopiero ok 30
min przed koncem pieczenia? Czy dobrze rozumiem kladziesz je obok soli a nie na
soli tak?

  ami,
   vivis   18.02.08, 23:17 zarchiwizowany
podczas pieczenia karkówki, ziemniaki położyłam obok soli, ale na tę "ziemniaczaną"
część blachy dałam kilka kropel oliwy, ziemniaki odrobinę posoliłam i dałam sporo kminku
mielonego i całego (coby łatwiej strawić mięcho i ziemniaki pieczone:).

Ale dziś powtórzyłam ekperyment - i - nie do uwierzenia - ziemniaki (1,5 kg) były gotowe
w 20 minut (tylko 150-180 stopni!). Soli dałam dziś mniej - zrobiłam taką 2-3 cm
obwódkę z soli na blasze. I działa też.

Potrawa jest niestety mało ekologiczna, bo obojetnie gdzie wywalić tę sól, to w takiej
ilości jest szkodliwa dla środowiska. Więc będę stosować ten wynalazek od święta.

  Re: ami,
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:53 zarchiwizowany
Gratuluję ekologicznego podejścia do konsumpcji, ale...

  Re: :-) oczywiscie, ze by wyszła, ale inna:-)) Ta
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:46 zarchiwizowany
Dzięki za wsparcie... (-: H54

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:45 zarchiwizowany
Nie rób mi tego!!!
Uzyskałeś zupełnie inny przepis, z którym możesz wystartować na swoje konto!!!!!

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:42 zarchiwizowany
Hmmm, na zdjęciu wygląda całkiem fajnie, no i pięknie ułożyłaś musztardę. Powodzenia
przy następnym zakupie, H.54.

  danie - rewelacja !
   aankaa   18.02.08, 20:15 zarchiwizowany
wrzuciłam do pieca największy (jaki się do mojego mieści) kawał mięcha... miałam
nadzieję, że zostanie jeszcze na zimno, jako wędlina...

gdzie tam, poszedł cały, poszło po 4 plastry na brata :))
--
aankaamałpagazetakropkapeel
"Dla pana prezydenta koty to mniejsi bracia, którzy prowadzą różne życie, często
pieskie"

  Re: danie - rewelacja !
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:55 zarchiwizowany
Pozdrowiania dla Ciebie i brata. Autor.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   ami34   18.02.08, 20:45 zarchiwizowany
Zabieram sie jutro za zrobienie tej karkoweczki jednak udalo mi sie kupic tylko
karkowke z koscia i teraz nie wiem czy mam ta kosc wykroic czy piec karkowke z
koscia? Czy tej soli to trzeba zawsze brac kilogram , bo ja mam taki nieduzy
kawalek karkowki tzn. ok 2 kg (to tylko na 2 osoby wiec i tak chyba sporo), wiec
co z ta sola?


  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   dorotaniejest   20.02.08, 13:08 zarchiwizowany
pozwalam sobie odpowiedzieć w imieniu jedynego_huberta, który chwilowo nie ma
dostepu do neta, a udzielił mi stosownych plenipotencji ;-)

1. karkówka z kościa równiez może być
2. jesli kawałek mięsa jest niewielki, mozna albo wziąć mniejszą blachę, albo posypac sola
tylko jej część - tak, zeby pod miesem i w jego bliskiej okolicy była odpowiedniej grubości
biała warstwa.

smacznego :-)

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   pamana   20.02.08, 13:01 zarchiwizowany
Chyba czas pieczenia zalezy od wagi karkowki ,wiec warto byloby zaznaczyc na ile
te 2 godziny ?

p.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   dorotaniejest   20.02.08, 13:16 zarchiwizowany
podany czas dotyczy kawałka mięsa o wadze ok 1,5 - 2 kg.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 01:58 zarchiwizowany
To prawda, ale ja zawsze robię próbę przez wkłówanie w mięso szpady - pamiętam z
czasów rycerskich jakie jest uczucie, gdy mięsko jeszcze surowe... (-:

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   dzioucha_z_lasu   20.02.08, 13:58 zarchiwizowany
A co potem z tą solą? Da się wykorzystać do ponownego pieczenia czy trzeba ją wywalić?


--
---------------
"Bo cukier rafinowany to cukier STĘŻONY!" by ggigus
:-D

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   paniszprottka   20.02.08, 14:50 zarchiwizowany
z soli zrobi sie twarda bryla, wiec na odzyskanie chyba nie ma szans;))

  Re: Karkówka - pytanie do autorki i nietylko!!!!!
   pa_well   21.02.08, 12:49 zarchiwizowany
Witam serdecznie, mam pytanie jak robicie te ziemniaczki zapiekane z ziołami, a do
autorki co to za sos jest obok karkówki i ziemniaczków,super to wygląda, kiedyś już
czytałam o takich pieczeniach na soli, można ne tylko karkówke, ale nawet kurczaka tak
upiec. Prosze podajcie fajne przepisy na ziemniaczki zapiekane czy pieczone z
ziołami,jakoś mi nie wychodzą, pozdrawiam

  Re: Karkówka - pytanie do autorki i nietylko!!!!!
   pa_well   22.02.08, 13:02 zarchiwizowany
Hallo czy ktoś mi odpowie i podzieli się przepisami???????????????????????????????

  Re: Karkówka - pytanie do autorki i nietylko!!!!!
   ami34   22.02.08, 22:42 zarchiwizowany

Tu masz przepis podstawowy :

Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju
- 1 łyżka ziół prowansalskich, kminku lub innych przypraw według uznania

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę (co najmniej 2 cm). Blaszkę do
pieczenia wysmaruj masłem, wysyp na nią ziemniaki, polej oliwą z oliwek, posyp
ziołami i 1 łyżeczką soli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz
20-30 minut, aż będą złote, a na brzegach nawet zabrązowione.

Możesz też użyc przepisu od vivis jest on powyżej. Robiłam jedne i drugie wyszły
super.

  Ziemniaki pieke rownoczesnie z mięsem
   krzysztof_wandelt   22.02.08, 23:19 zarchiwizowany
na polmisku i na nim podaje upieczone ziemniaki na stół...
tu troche widac i napisalem:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51988334,51988334.html?f=777&w=51988334&a=51988334
karczek pod musztarda na soli upieke jak zbiore chetnych do 2 kg bryły - bo to taka
optymalna ilosc - chyba
Chociaz moze ... moze w Szkocji zrobie te danie bo wlasciwie oprocz kupna trzech
sładników (karczku, musztardy i soli) i troche zajecia w goscinej kuchni, to nie bede
absorbował swoja osobą... ostatnio musztarde zabrali mi na lotnsku w Calbrii :)))
--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie od
tego ;)

  Re: Ziemniaki pieke rownoczesnie z mięsem
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:07 zarchiwizowany
W Szkocji musisz oszczędnym być, coby się zasymilować, ale powodzenia... H.

  Re: Karkówka - pytanie do autorki i nietylko!!!!!
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:05 zarchiwizowany
No już napisałem... A o jaki przepis Tobie pa_well' ku chodzi?? Pozdrawiam, H.

  Re: Karkówka - pytanie do autorki i nietylko!!!!!
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:04 zarchiwizowany
Autor jest autorem, a nie autorką...(wybaczam) Pyrki prawie ugotowane i ostudzone
obtaczam w misce z oliwą i kminkiem, a potem do piekarnika. Sos - w tym przypadku -
pieczarkowy.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:01 zarchiwizowany
Ano!!

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:00 zarchiwizowany
Niestety, sól do Warty, na pohybel rybkom, jak to już Ktoś wcześniej zauważył.... H.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   annia28   23.02.08, 11:30 zarchiwizowany
Karkóweczka wyszła pyszna i już nie ma śladu po niej. Ja robiłam z kawałka mięsa, który
ważył 1 kg, piekłam 2 godziny w piecyku elektrycznym no i oczywiście na brytfannę
wysypałam 1 kg soli - tak jak w przepisie. Karkówka nie była za słona, a przepis
rewelacja.

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:08 zarchiwizowany
Aniu - bardzo mi miło. A w nagrodę buziaczek... H.

  a tu jest zeby 1,5 kg piec 3 godziny!!??
   krzysztof_wandelt   23.02.08, 14:22 zarchiwizowany
www.extra.smaczny.pl/ksiazka,ksiazka_kucharska_campari,przepis,ksiazka_kucharska_campari_karkowka_na_soli
sam juz nie wiem, a nie chce sie wygłupic z taka bryłą mięsa przy stole
--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie... ;)))

  Re: a tu jest zeby 1,5 kg piec 3 godziny!!??
   jedyny_hubert54   24.02.08, 02:11 zarchiwizowany
Gdzie TU jest, Krzysiu??
1,5 kg i ok 2 godz !!!! Na czuja. Najciekawsze efekty uzyskuję przez improwizacje.
Powodzenia, H.

  Re: a tu jest zeby 1,5 kg piec 3 godziny!!??
   max19640904   24.02.08, 12:15 zarchiwizowany
Robiłam tak karkówkę i kurczaka.Kurczaka nacieram przyprawami do wewnątrz.Sól
powinna być gruba.Obok karkówki kładę ziemniaki ,,w soli;;tzn myję ziemniaki nie
obieram,mieszam szkl maki z poł szkl soli obtaczam mokre ziemniaki w mundurkach
i układam wokól kurczaka,karkówki/godz,przed końcem pieczenia/.Ziemniaczki
wychodzą w smaku jak z ogniska.Do nich podaję sos czosnkowy.

  Tu! to jest z przepisu z podanego linku:
   krzysztof_wandelt   24.02.08, 17:46 zarchiwizowany
" karkówka (ładny kawałek) ok.1,5 kg
...
Sposób wykonania:
Karczek smarujemy muszatarda, obsypujemy obficie ziolami prowansalskimi.
Blachę wysypujemy grubo solą (soli tyle, aby utworzyła się gruba warstwa na calej
blasze), a na to kładziemy karczek.
Mięso z blachą wkładamy do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni).
Karczek wymaga około 3 godzin pieczenia.
Po jakims czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Mi..."
----------------------------------------------
www.extra.smaczny.pl/ksiazka,ksiazka_kucharska_campari,przepis,ksiazka_kucharska_campari_karkowka_na_soli


--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie... ;)))

  Re: Tu! to jest z przepisu z podanego linku:
   jedyny_hubert54   28.02.08, 22:00 zarchiwizowany
Ale fajny przepis, Krzysiu!!! Skąd go masz??? Czyż nie z początku tej strony???

  w tym rzecz ze nie... bo w nim jest czas pieczenia
   krzysztof_wandelt   28.02.08, 22:27 zarchiwizowany
3 godziny... trzeci raz to powtarzam,
oraz sa zastosowane zioła prowansalskie, na ktore sie pisze i ktore juz zakupilem,
az taki len to ja nie jestem ;)))
--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie... ;)))

  podaj ponownie link do tego przepisu 1,5 kg 3 godz
   krzysztof_wandelt   28.02.08, 22:29 zarchiwizowany
www.extra.smaczny.pl/ksiazka,ksiazka_kucharska_campari,przepis,ksiazka_kucharska_campari_karkowka_na_soli
--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie... ;)))

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   lufita45   24.02.08, 13:48 zarchiwizowany
Helou, tak bardzo chcialam zaimponowac dobrym obiadkiem...i kompletna porazka
nastapila...niestety...
Musztarda "zjarala mi sie na wegiel" - chociaz minela godzina od wstawienia do
piekarnika.Jeszcze musze godzine dopiec...ale na szczecie mam piesi z kurczaka w
rezerwie.Cholera jasna!!!Szkoda tej karkowki..bo taka piekna, chudziutka byla....

  to wyższa szkola spalic karkówkę:-( Przykro. Moze
   jacek1f   24.02.08, 15:36 zarchiwizowany
pieklas od gory grzaniem?!

Ta musztarda nawet w 200 w termoobiegu nie spalila mi sie.... po 1,5 i 2 godzinach.

Mozesz wyciagnać, oczyscic, pokroic w plastry i udusic w soku jablkowym z majerankiem.
Nie musisz jej wyrzucac....

  Re: to wyższa szkola spalic karkówkę:-( Przykro.
   fettinia   24.02.08, 15:58 zarchiwizowany
Jacek ma racje.Ja tez pieklam 2 godziny a efekt na zdjeciu wyzej.Nie wyrzucaj-to
musztarda sie spalila a mieso powinno byc ok:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Zrobiłam i .....
   legwan4   24.02.08, 21:38 zarchiwizowany
karkówka jest świetna.W smaku jest delikatna i dosolona idealnie.Musztarda
gorczycowa ekstra dosmaczyła mięsko.Przyłączam się do peanów, pod adresem autora
przepisu;DD

  Re: to wyższa szkola spalic karkówkę:-( Przykro.
   lufita45   25.02.08, 15:27 zarchiwizowany
Pieklam z termoobiegiem..ale to wina mojego piekarnika - nadaje sie juz niestety
na zlom.Jedynie sprawdza sie przy pieczeniu pizzy.A karkowka...zdjelam zsalona
na wegiel musztarde i wszystko bylo ok.Soczysta, pyszna zarowno na goraco jak i
na zimno.Dzieki.
Pozdrawiam

  Re: to wyższa szkola spalic karkówkę:-( Przykro.
   marzma2   26.02.08, 12:17 zarchiwizowany
Zrobiłam w niedzielę na obiad, mniam ,mniam, wyszło pyszne. Dzięki za przepis

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   wiwerna   24.02.08, 23:08 zarchiwizowany
Jak sie przyrządza w ten sposób kurczaka?
Tak samo? Sól na dole i musztarda z gorczycą na wierzchu?


  nieufnie podchodze do kurczaka w ten
   krzysztof_wandelt   25.02.08, 00:04 zarchiwizowany
sposób pieczonego - chodzi o musztarde, ale jesli wypełni sie go nadzieniem...
klasycznym lub egzotycznym co stworzy sie z niego jedna bryłę, to dlaczego nie...
--
ideą przepisu jest prawie znikomy wkład pracy w przygotowanie karkówki, a przy
kuraczaku nie ma specjalnego wysiłku, no chyba ze robi sie figurowo a la mulat ;)))
---
dojrzewam do pieczenia ale jeszcze nie teraz... idea jest prosta: skrupa z musztardy na
górze, a sól sublimujaca na dole, bryła miesa się zamyka i zawarte w nim sole i soki
sprawiają ze mieso jest takie dobra jakie jest-
--
mięso ktore ja dziabę, marynuję, szczelnie zawiązuję w worek i zamrazam do czasu kiedy
bedzie potrzebne to rytuał... i po rozrożeniu nadaje sie do jedzenia na surowo i tylko
etos dyktuje obróbkę cieplną przed zjedzeniem ;)))
--
moje :) przy sm@ki bis
;))) zwiedzanie destylarni szkockich nie pijac to chyba masochizm, ale mam Basie... ;)))

  Re: Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
   nimeska   25.02.08, 13:29 zarchiwizowany
jadłam te karkówkę w sobotę u kolezanki i była pyyyyszna absolutnie, soczysta,
smaczna rozpływała sie w ustach !

--
Oublier ces heures, qui tuaient parfois
--
Schudnij (albo i nie) w Ziutkowie

Okazje
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd