FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kolejny angielski klasyk - Fish Pie

Lub zapiekanka rybna, jak kto woli :) Przepis na sos od mojej znajomej, reszta to moja
improwizacja, podparta wieloma lekturami ;)

Na dwie porcje (jedna "porcja drwala" ;), druga skromniejsza, ale nadal spora,
spokojnie starczy na 3-4 porcje poprzedzone jakąś zakąską :) )

Na sos:
1 mała cebula, drobno pokrojona
50g masła
łyżka mąki kukurydzianej lub zwykłej
ok. 300ml mleka
Sól, pieprz, świeży szczypiorek/koperek/pietruszka - do wyboru
Łyżeczka ostrej musztardy
Łyżka stołowa drobno potartego żółtego sera, o ostrzejszym smaku

Reszta składników:
260g filetu łososia
300g filetu białej ryby jak dorsz, łupacz
kawałek białej, wędzonej ryby (nie wiem ile dokładnie, ma być kawałek, aby nadać smak)
Kilka krewetek ugotowanych
8 średnich ziemniaków
kilka łyżek mleka
ok. 50g masła roztopionego
Sól, pieprz, sok z cytryny


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na blaszkę kłądziemy filety, solimy,
delikatnie kropimy oliwą i wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na
dosłownie 5-7 minut. Kiedy ziemniaki się gotują, a ryba jest w piekarniku,
przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy cebulkę, kiedy będzie miękka,
rozprowadzamy w maśle mąkę, smażymy ok. minuty, następnie dolewamy po trochu
mleka i mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki. Do sosu dodajemy musztardę,
ser, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy świeże zioła wg uznania. Gdy sos się
zagotuje, ściągamy go z ognia. Dorzucamy do niego podpieczoną rybę, rozbrobnioną na
kęsy, krewetki i rybę wędzoną i przekładamy do naczyń do zapiekania.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i mieszamy z kilkoma łyżeczkami
mleka oraz roztopionym masłem, do utrzymnia gładkiej masy. Rozmarowujemy ją na
górze sosu z rybami, lub bawimy się szprycą :) Zapiekamy do zarumienienia ziemniaków,
czyli ok. 10 minut w 220 stopniach, 2-3 minuty pod grilem.

Danie bardzo sycące i aromatyczne. :) Można też zamiast ziemniaków pokruszyć chleb
bez skórki, wymieszać delikatnie z oliwą, ziołami i parmezanem - otrzymamy miłą,
chrupiącą skórkę.

--
Pies: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszą być bogami!
Kot: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszę być bogiem!

Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - pani.serwusowa 10.02.08, 22:03    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - ptasia 10.02.08, 22:45    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - kalonji 10.02.08, 23:43    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - jswm 11.02.08, 07:06    
Och, piękny! n/t - cipcipkurka 11.02.08, 11:11    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - nobullshit 11.02.08, 14:30    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - pani.serwusowa 11.02.08, 15:45    
Re: Kolejny angielski klasyk - Fish Pie - eeela 11.02.08, 15:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd