FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

muffiny cappuccino

Przepis pierwotny pochodzi z książki "Muffinki. Babeczki dla smakoszy." Helgi
Lederer. Kupiłam książkę skuszona tytułem, jednak jestem dość sceptyczna co do
jej zawartości i traktuję ją raczej jak inspirację. Czy dobrze na tym wyjdę -
zobaczę, to dopiero pierwszy przepis.

Muffiny cappuccino:

200g jajek odważyć [moje 3 jajka ważyły 188g, więc wg tego ustalałam mąkę,
masło etc.]
200g cukru [188]
200g masła [188 i niestety margaryny - muffiny były robione na szybko i
okazało się, że masła w domu niet, więc rozpuściłam margarynę]
200 g mąki pszennej [188]
6 łyżek cappuccino [dodałam Jacobs Choco Nuss takie jak tu:
tnij.org/choconuss]
pół łyżeczki zmielonych goździków i pół łyżeczki cynamonu [pominęłam]
20g kakao

[jak widać w przepisie brak proszku do pieczenia - nie chciałam gniotków, więc
dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody]

Przygotowanie: jajka zmiksować z cukrem, dodać miękkie masło, zmiksować. Dodać
kakao, cappuccino, przyprawy, wmieszać, dodać mąkę i połączyć wszystko razem.

Ciasto średnio gęste zapakowałam do foremek z papilotkami (akurat 12) i
piekłam 24 minuty w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (termoobieg). Byłam
trochę niepewna, bo wydawały się być bardzo miękkie, a jednak wykałaczka była
sucha.

Próba przeprowadzona na jeszcze ciepłym muffinku wykazała:
- bardzo delikatne wypieczone wnętrze
- wyśmienity smak czekoladowo-orzechowo-kawowy
- mniam!

--
Pozdrawiam, Aleksandra

muffiny cappuccino - irishcream 17.02.08, 18:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd