FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski

Tajine po marokańsku
Kompozycja własna w oparciu o przepisy marokańskie

Na 8 osób :

1,5 kg wołowiny (np. z łopatki lub innego kawałka do duszenia)
5 cebul
3 papryki
5 cytryn
2 cukinie
2 bakłażany
Kilka ziemniaków
10 małych lub 6-7 większych pomidorów
Suszone morele i daktyle (bez pestek)
Oliwa


Przyprawy :
- cynamon
- kumin
- kminek
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- czerwona ostra papryka mielona
- sól, pieprz
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.

Mięso pokroić na spore kawałki ? duże kostki lub niewielkie kotleciki. Nie solić ani nie
pieprzyć. Podsmażyć/zbrązowyć szybko na dużym ogniu na oliwie. Najlepiej smażyć
małymi porcjami, żeby mięso nie puściło za dużo wody/soku.

Warzywa pokroić :
- cebule, cytryny i ziemniaki na ćwiartki
- bakłażany i cukinie na ósemki
Wszystkie warzywa posypać przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Naczynie, np. brytfankę do pieczenia np. gęsi/kaczki ? wysmarować olejem i dno wyłożyć
usmażonymi kawałkami wołowiny. Teraz mięso można trochę posolić i popieprzyć.
Następnie układać warzywa - na dno ziemniaki, bakłażany z cukinią, przekładając co jakiś
czas ćwiartką cytryny i cebuli, wtykając morele i daktyle. Na górze papryki również
wymieszane z cytrynami i cebulą. Na całość przełożyć pokrojone pomidory. Polać oliwą,
przykryć szczelnie naczynie i piec w 180-200 C ok. 1,5 h aż warzywa będą miękkie ale nie
będą się rozpadać. Pod przykrywkę zaglądać możliwie rzadko.
Po odpowiednim czasie wyjąć tajine z piekarnika i o ile to możliwe, przewrócić do góry
nogami na duży głęboki talerz tak aby mięso znalazło się na górze. Podawać z ryżem lub
chlebem arabskim popularnie z greckiego zwanym ?pita?. Przed podaniem najlepiej
usunąć cytryny, ponieważ po oddaniu soku są raczej gorzkie i niesmaczne.
Jak wiadomo, tajine przygotowuje się w specjalnym glinianym naczyniu do tego
przeznaczonym. Ja z braku takiego, zdecydowałam się na pieczenie w głębokiej brytfance
do gęsi. Ponieważ ilościowo wyszło naprawdę dużo i nie posiadałam odpowiedniego
półmiska/talerza, na który można by wyłożyć całość za jednym razem, mięso z
warzywami przekładałam bardzo delikatnie dużą płaską łyżką. Wyszło smacznie i bardzo
aromatycznie.

--
Podróżować lubię

Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 19.02.08, 13:53    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 19.02.08, 13:56    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 19.02.08, 13:58    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 19.02.08, 14:01    
Och, ach, jakie cuda!!! - cipcipkurka 19.02.08, 14:04    
Re: Och, ach, jakie cuda!!! - corrina_f1 19.02.08, 14:23    
Fatayery super! - nobullshit 19.02.08, 14:39    
Re: Fatayery super! - corrina_f1 20.02.08, 14:32    
Re: Fatayery super! - nobullshit 20.02.08, 23:14    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - evamarija 19.02.08, 14:31    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - ptasia 19.02.08, 17:04    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - l.e.a 19.02.08, 14:48    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - ciociapolcia 19.02.08, 17:18    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - marghe_72 19.02.08, 23:00    
Corrino - jesteś wielka! :-) - jacek1f 20.02.08, 11:39    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - fettinia 20.02.08, 12:29    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 20.02.08, 13:47    
a gdzie zdjecia tortu makowego ;) - jo.hanna 21.02.08, 17:22    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - trzy-gwiazdki 24.02.08, 13:38    
Moje fatayery - nobullshit 15.03.08, 23:31    
Re: Moje fatayery - nikka00 16.03.08, 00:57    
Re: Moje fatayery - corrina_f1 19.03.08, 10:08    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - pani.serwusowa 16.03.08, 21:36    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - hela1 18.03.08, 23:45    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - bir.ke 19.03.08, 09:48    
Re: Urodzinowy wieczór arabsko-włoski - corrina_f1 19.03.08, 10:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd