Do tej pory lasanię, czy cannelloni robiłam z mięsem i warzywami. Szpinak
chodził za mną dość długo, poszperałam w necie, znalazłam kilka przepisów,
pomieszałam i zrobiłam taką moją własną. Jak dla mnie bomba, dużo lepsza i
lżejsza od mięsnej.
400g szpinaku mrożonego
200 g sera białego (ricotta, feta, pleśniowy, ja miałam taki biały śmietankowy
i wyszło super)
2 jaja
100 g śmietany
4 ząbki czosnku
cebula
4 łyżki startego żółtego sera
przecier pomidorowy/koncentrat + bulion ok 300 ml
przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Ewentualnie szynka, przesmażone pieczarki
- Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy. Dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku, 50g śmietany, szczyptę gałki
muszkatołowej, sól pieprz i dusić ok 10 min.
- Ser, jaja, 50 g śmietany, 1 przeciśnięty ząbek czosnku utrzeć na gładką
masę. Dodać oregano, bazylię, szczyptę ziół prowansalskich, sól (w zależności
od zasolenia używanego sera), pieprz oraz 2 łyżki startego żółtego sera. Połączyć
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać szklankę przecieru pomidorowego oraz połowę
bulionu, pieprz, sól. Chwilę pogotować aż wyjdzie sos. Można oczywiście użyć
pomidorów.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno układać po kolei warstwę
szpinaku, warstwa płatów makaronu (niegotowanych), ser, ewentualnie szynkę
pokrojoną w kostkę/paski, lub przesmażone pieczarki i dalej szpinak, płaty...
az do skończenia składników. Na ostatni płat ułożyć warstwę sera, polać sosem
pomidorowym, posypać 2 łyżkami sera żółtego, udekorować plastrami pomidora,
posypać bazylią.
Piec ok pół godziny w 190 stopni C, po 20 minutach odkryć.
Porcja ta wystarcza dla 3 głodnych osób. Ja na następny raz zrobię podwójną
porcję, żeby na drugi dzień rozkoszować się smakiem...
Smacznego
chodził za mną dość długo, poszperałam w necie, znalazłam kilka przepisów,
pomieszałam i zrobiłam taką moją własną. Jak dla mnie bomba, dużo lepsza i
lżejsza od mięsnej.
400g szpinaku mrożonego
200 g sera białego (ricotta, feta, pleśniowy, ja miałam taki biały śmietankowy
i wyszło super)
2 jaja
100 g śmietany
4 ząbki czosnku
cebula
4 łyżki startego żółtego sera
przecier pomidorowy/koncentrat + bulion ok 300 ml
przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Ewentualnie szynka, przesmażone pieczarki
- Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy. Dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku, 50g śmietany, szczyptę gałki
muszkatołowej, sól pieprz i dusić ok 10 min.
- Ser, jaja, 50 g śmietany, 1 przeciśnięty ząbek czosnku utrzeć na gładką
masę. Dodać oregano, bazylię, szczyptę ziół prowansalskich, sól (w zależności
od zasolenia używanego sera), pieprz oraz 2 łyżki startego żółtego sera. Połączyć
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać szklankę przecieru pomidorowego oraz połowę
bulionu, pieprz, sól. Chwilę pogotować aż wyjdzie sos. Można oczywiście użyć
pomidorów.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno układać po kolei warstwę
szpinaku, warstwa płatów makaronu (niegotowanych), ser, ewentualnie szynkę
pokrojoną w kostkę/paski, lub przesmażone pieczarki i dalej szpinak, płaty...
az do skończenia składników. Na ostatni płat ułożyć warstwę sera, polać sosem
pomidorowym, posypać 2 łyżkami sera żółtego, udekorować plastrami pomidora,
posypać bazylią.
Piec ok pół godziny w 190 stopni C, po 20 minutach odkryć.
Porcja ta wystarcza dla 3 głodnych osób. Ja na następny raz zrobię podwójną
porcję, żeby na drugi dzień rozkoszować się smakiem...
Smacznego