FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

nieśmiertelny fish and chips

6 kawałków lub filetów dorsza po 175g (lub inna biała ryba morska); 200g mąki;
5g miałkiego cukru [caster sugar]; 10g świeżych drożdży; 250ml letniego mleka;
szczypta soli; 1,5kg ziemniaków pokrajanych na paski; olej do smażenia.

Ryba: zmieszać mąkę, cukier i sól w dużej misce; wymieszać drożdże z małą
ilością mleka, dodać do mąki; wlać resztę mleka i wymieszać; odstawić przyrytą
miskę w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.; filety/kawałki ryby maczać w cieście,
pilnując by nie było go za dużo; ryby podsmażać w gorącym tłuszczu, ostrożnie
odwrócić, żeby całość nabrała złocistego koloru
usmażyć fryty i wcinać

parę słów ode mnie:)
w dniu wielkiego smażenia zepsuł mi sie komp, więc ciasto robiłam bardziej z
pamięci i dałam trochę za dużo cukru;)
ale i tak to chyba najlepsze ciasto na fish'a domowej roboty jakie jadłam,
nie polecam filetów z mintaja, robią się strasznie ciapowate i bez smaku,
ps: radzę smażyć w frytkownicy, mi nie chciało się jej wygrzebywać i sufit na
tym ucierpiał:)
u mnie bez dodatków, ale można podawać z surówką lub zielonym groszkiem
smacznego

nieśmiertelny fish and chips - agin210804 27.02.08, 22:02    
Re: nieśmiertelny fish and chips - grumko 01.03.08, 06:08    
Zapomniałem wkleić przepis: sorry;) - grumko 01.03.08, 06:13    
Re: nieśmiertelny fish and chips - oliw2 03.03.08, 18:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd