FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pieczony schab ze śliwką
   trufla3   19.03.08, 17:17 zarchiwizowany
Można jeść na ciepło i zimno.


1 kg schabu

15 dag suszonych śliwek kalifornijskich

3 ząbki czosnku

sól

pieprz w ziarenkach

ziele angielskie

liść laurowy

czerwona papryka

olej


W pierwszej kolejności robimy zalewę. Do przegotowanej wody wrzucamy ziarna pieprzu,
parę lisków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, 5 śliwek i sól. Umyty schab wkładamy
do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.



a potem......


Mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać w dwóch miejscach
za pomocą ostrego noża małe dziurki, wydrążyć szpikulcem tunel. W środek włożyć
suszone śliwki. Mięso dodatkowo natrzeć startym czosnkiem, solą i czerwoną papryką.
Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Piec w nagrzanym
piekarniku przez około godzinę w temp 180/190 st.


.................

Trufla i jej kuchnia









  Re: Pieczony schab ze śliwką
   ciociapolcia   19.03.08, 17:23 zarchiwizowany
Ojej! Piękne, przepiękne zdjęcia. :)
--
MWaN

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   pani.serwusowa   19.03.08, 17:43 zarchiwizowany
Co za cudownosci! Zaraz zaslinie klawiature.

Schab na ostatnim zdjeciu wyglada jak u mamy! Choc przepis nieco inny.
--
Pies: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszą być bogami!
Kot: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszę być bogiem!

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   onlyou   19.03.08, 18:09 zarchiwizowany
piekny, piekny! :) moj sie wlasnie przegryza w przy[rawach, piec pewnie bede jutro,
zobaczymy co z tego wyjdzie :)))
--
"Gdyby wszystko przepadło, a On jeden pozostał to i ja istniałabym nadal..."

  mniam:-) Można jeszcze śliwki uzupełnić
   jacek1f   19.03.08, 18:22 zarchiwizowany
morelami lub morelami i figami suszonymi...
Mozna nadziewac wtedy kolejno lub naprzemiennie.

  Re: mniam:-) Można jeszcze śliwki uzupełnić
   trufla3   19.03.08, 23:20 zarchiwizowany
a ja myślałam o namoczeniu śliwek w procentach. Niestety wino wyparowało a beczka z
whisky służy jako tło.
Jutro planuję zamarynować schab na słodko. Jeśli uda mi się przepis na pewno się z
wami podzielę.

...............
Trufla i jej kuchnia




  Re: Pieczony schab ze śliwką
   nobullshit   19.03.08, 23:38 zarchiwizowany
Co tam schab, ale TA ARANŻACJA! Zwłaszcza pierwsze zdjęcie...



--
M. (co?) tort, D. (czego?) TORTU, C. (czemu?) tortowi, B. (co?) TORT, N. (czym?)
tortem, Ms. (o czym?) o torcie.

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   komarka   20.03.08, 09:40 zarchiwizowany
Oj tak - u nas też nie ma świąt bez schabu ze śliwkami przemiennie ze schabem z
morelami. Teraz będzie z morelami. A morele moczę wcześniej w destylacie morelowym :)
Procenty dobrze działają na schab ;)
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

  śliwki w wiśniówce można, morele w morelówce,
   jacek1f   20.03.08, 10:41 zarchiwizowany
figi też w iśniówce lub w whisky.
mniam.

  Re: śliwki w wiśniówce można, morele w morelówce,
   franula   20.03.08, 11:21 zarchiwizowany
nasuwają mi sie pytania laika:
1) ile tej zalewy? żeby cały schab był zakryty?
2) zalewa całkiem bez tłuszczu?
3) schab w naczyniu już ma być suchy (nie ma pod nim wody, zalewy etc? tylko ta
odrobina oleju?)
4) natrzeć papryką? takim warzywem czy masz na myśli przyprawę?
5) naczynie zakryte w czaie pieczenia?
z góry dziękuję.
Fr.
--
Kasia

  Re: śliwki w wiśniówce można, morele w morelówce,
   trufla3   20.03.08, 12:13 zarchiwizowany
Franula już odpowiadam:)
1.Zalewy tyle, żeby zakryła mięso. Do zdjęcia odlałam część zalewy, bo niestety nie
mogłam uchwycić tego co chciałam wyłapać.
2. Dodałam minimalną ilość. Myślę, że tłuszcz nie jest tu potrzebny.
3.Schab po wyjęciu z wody osuszamy. Musisz natrzeć przyprawami. Dolewasz oleju
bezpośrednio już do naczynia. Podczas pieczenia pod pokrywą będzie wytwarzać się sos.
4.Czerwona papryka w proszku.
5.Naczynie zakryte. Pod koniec możesz zdjąć pokrywę.

Chyba rozwiałam wątpliwości? Jeśli nie to służę pomocą.

..............
Trufla i jej kuchnia







  Re: śliwki w wiśniówce można, morele w morelówce,
   franula   20.03.08, 19:10 zarchiwizowany
bardzo dziękuje, pewnie nastepne się nasuną w trakcie...
--
Kasia

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   linn_linn   20.03.08, 11:18 zarchiwizowany
Ile razy widze watki Lis_ki, Trufli & Co., to sie zastanawiam: otworzyc czy nie. Ten schab
wyglada genialnie. Nawet bardziej niz genialnie.

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   kazekkazek   20.03.08, 14:54 zarchiwizowany
Mam pytanie, bo generalnie schabik pieczony wychodzi mi dośc suchy, co zrobic aby był
soczysty?

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   bogata11   21.03.08, 11:40 zarchiwizowany
podbijam bo też mi suchy wychodzi;-(

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   trufla3   21.03.08, 16:30 zarchiwizowany
a topicie w tej zalewie? Ja kiedyś schab przytrzymałam prawie 3 doby w lodówce. Później
był tak kruchy, że tylko można było kroić grube kawałki, bo się rozlatywał. Może to miało
wpływ na soczystość? A może dużo zależy od mięsa? Im starsza świnia, mięcho też jest
poprzerastane i "drewniane".

..............
Trufla i jej kuchnia



  Re: Pieczony schab ze śliwką
   monia_77   21.03.08, 19:13 zarchiwizowany
Przepiekna aranzacja! Jak z ksiazki na przepisy dla mysliwych ;) pysznie wyglada.

Mam patent na schab taki. Po osuszeniu z zalewy chociaz mozna z zalewa w worku do
zamrazalki, zamrozone mieso do goracej wody na pare minut i szybko do pieca, mieso
jest zamrozone i przy pieczeniu rozmraza sie, w srodku jest super soczyste. Pod koniec
pieczenia robie glazure z mielonych ziol i lub miodu.

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   bogata11   22.03.08, 11:59 zarchiwizowany
zrobiłam dokładnie wg. Twojego przepisu, właśnie spróbowałam kawałeczek, wyszedł
mi suchy jak wiór, niestety :(

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   bogata11   22.03.08, 12:00 zarchiwizowany
zrobiłam tak jak podała trufla

  Re: Pieczony schab ze śliwką
   trufla3   22.03.08, 16:53 zarchiwizowany
hmmmm dziwne. Aż pobiegłam ukroić plaster, żeby zobaczyć. Delikatnie się kroi, jest
mokry i nie wchodzi w zęby. Śliwki nie rozłażą się, można plastry fajnie uformować na
talerzu....Bogata11 mój jest ok.


.............
Trufla i jej kuchnia


  Re: Pieczony schab ze śliwką
   komarka   26.03.08, 22:26 zarchiwizowany
A mnie wyszedł bardzo smaczny i wilgotny, chociaż marynowałam tylko kilka godzin
(rano w sobotę zapakowałam mięso do zalewy, wieczorem wyjęłam i nafaszerowałam
morelami i przyprawami, a w niedzielę rano piekłam). Właśnie tej wilgotności mi
brakowało poprzednimi razy - teraz tylko z zalewy :)
U mnie wersja z morelami.
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd