FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Schab z powidłami śliwkowymi

To moja wersja ulubiona, może i Wam zasmakuje :)

1 kg schabu(bez kości)
20 dag śliwek suszonych bez pestek(niewędzonych)(ja nie miałam bo mój mąż zabrał mi
wszystkie do bigosu)
3-4 łyżki powideł śliwkowych
olej do smażenia
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
imbir w proszku(oczywiście świeży lepszy ale jak nie ma to proszek musi nam wystarczyć)
2-3 goździki
sól,pieprz

Śliwki sparzyć i wrzucić na pół godziny do gorącego wina.Powidła połączyć z imbirem.
Schab umyć, naciąc głęboko wzdłuż, rozbić na płat grubosci około 2 cm. Oprószyć solą i
pieprzem, posmarować powidłami z imbirem. Śliwki wyjąc z wina(kilka sztuk odłożyć)a
resztę ułożyć w 2 rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką.
Na dużej patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso. Nastęnie przełożyć razem z
tłuszczem do brytfanny, dodać goździki,wlać wino, w którym moczyły się śliwki i 4-5 łyżek
wody, oprószyć pieprzem.
Piec około godziny w 170 stopniach, podlewając powstałym podczas pieczenia sosem. W
połowie pieczenia dodać przekrojone na pół śliwki.Po wyjęciu, jak ostygnie, pokroić w
plastry(mój idzie do zamrożenia, bo uszykowałam go na niedzielny obiadek i dlatego nie
został pokrojony).
Do takiego schabu pasuje surówka z czerwonej kapusty.
Można go podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego ;)

--
"...z wiekiem zaczęła czerpać z życia tyle ile można, a przy tym nie oczekiwała zbyt wiele."

Schab z powidłami śliwkowymi - czarnamama 20.03.08, 12:11    
Re: Schab z powidłami śliwkowymi - pani.serwusowa 20.03.08, 15:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd