FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Scarcelle z Puglii
   nobullshit   22.03.08, 14:34 zarchiwizowany
Przepis Tessy Caponi - Borawskiej z kwietniowej "Kuchni".

SKŁADNIKI na 6 sztuk:
300 g mąki
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka do ciasta
6 "na potem"
2 łyżki oliwy
2 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
1 żółtko lub mleko do posmarowania ciasta
gruby cukier do posypania

WYKONANIE:
1. Wyrobić elastyczne ciasto i schłodzić je w lodówce. W przepisie było pół
godziny, imho to za mało. Godzina najmarniej, a jeśli pół to w zamrażalniku.
2. Ciasto rozwałkować i wykroić kółka albo, jeśli ktoś potrafi, baranki i
gołębice. Na środku ułożyć surowe jajka i przymocować je do spodów paskami
ciasta. Opędzlować ciastka żółtkiem lub mlekiem i posypać grubym cukrem.
3. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Jak smakują, dowiem się jutro, ale niewątpliwie są ładne :)

  Re: Scarcelle z Puglii
   elsaa   22.03.08, 15:23 zarchiwizowany
a wlasnie przyszlam je wstawic :-) przepis jest identyczny do tego z zeszlorocznego,
kwietniowego numeru Cucina Italiana... ;-)
--
My Best Food

  Hi hi
   nobullshit   22.03.08, 15:42 zarchiwizowany
Noale przynajmniej podeszłyśmy inaczej do tematu dekoracji :)


--
M. (co?) tort, D. (czego?) TORTU, C. (czemu?) tortowi, B. (co?) TORT, N. (czym?)
tortem, Ms. (o czym?) o torcie.

  Re: Hi hi
   elsaa   22.03.08, 16:15 zarchiwizowany
:-) Ja to w ogole mam juz mnostwo pomyslow czego by nie zrobic z nimi. Musze znalezc
foemke kury chyba.. ;-) Zrobilam tez jedno z cukrem w granulkach (tym bialym) i tez
swietnie wyglada
--
My Best Food

  Re: Hi hi
   linn_linn   22.03.08, 16:34 zarchiwizowany
Formy moga byc rozne. Dzis widzialam w piekarni i specjalnie weszlam, zeby podejrzec
ksztalty. Byly rozne: samochod, kon, owalne.

  Re: pomysly
   linn_linn   22.03.08, 16:39 zarchiwizowany

  Ładne te scarcelle z Puglii
   cipcipkurka   22.03.08, 16:25 zarchiwizowany
Ale mam wątpliwości co do jajek---one są do jedzenia czy dekoracji? Jak smakuje
pieczone jajko?

NB, to baranki czy gołębice??? ;-)))))
--
mianownik (kto? co?) wiórki kokosowe, dopełniacz (kogo? czego?) wiórków kokosowych,
celownik (komu? czemu?) wiórkom kokosowym, biernik (kogo? co?) wiórki kokosowe,
narzędnik (z kim? z czym?) z wiórkami kokosowymi, miejscownik (o kim? o czym?) o
wiórkach kokosowych, wołacz (o!) cholerne wiórki kokosowe!!!!

  Re: Ładne te scarcelle z Puglii
   elsaa   22.03.08, 16:38 zarchiwizowany
Hi, hi. W Polsce zrobilabym baranka. Ale tu symbolem Wielkanocy jest golebica, wiec jak
coraz wiecej robi w PL Colomby to mozna i scarcelle w formie golebicy ?:-) Wiec chyba
jednak postawie na koszyczki -sa mniej problemowe, bo wystarczy szklanka... ;-)

A jajko jedno dzisiaj zjadlam z ciekawosci i smakuje normalnie, jak gotowane. I nie wiem
czy to pieczenie czy jajko jakies inne, ale pieknie sie obiera. Bo ja nie umiem obierac
jajek, zawsze je poszarpie ;-D
--
My Best Food

  Re: Ładne te scarcelle z Puglii
   nobullshit   22.03.08, 17:55 zarchiwizowany
cipcipkurka napisała:
> Ale mam wątpliwości co do jajek---one są do jedzenia czy dekoracji? Jak smakuje
> pieczone jajko?
Tessa pisze, że wychodzą jajka na twardo, przesycone aromatem ciasta :)
Ja swoje zjem, ale raczej osobno, na kolację, a nie z ciastkiem na deser.


> NB, to baranki czy gołębice??? ;-)))))
Wrrr... :))
Gołębice rozpłaszczone przez spadające z nieba baranki.
Miałam mało ciasta i bałam się, że mi nie wystarczy na trzy sztuki czegoś
fikuśnego.

  Re: Ładne te scarcelle z Puglii
   fettinia   22.03.08, 19:23 zarchiwizowany
Ciekawe toto jest:)Pieczone jajko?:)No to czekam na relacje:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: pannarelle z Bazylikaty
   linn_linn   22.03.08, 17:44 zarchiwizowany
Te akurat z Matery:
www.ilmiotg.it/index.php?option=com_content&task=view&id=6765&Itemid=220
Te w ksztalcie lalek sa prezentem dla dziwczynek, w ksztalcie konika dla chlopcow.
Wystepuja zreszta takze w innych regionach.


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd