FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Tortano z Neapolu

Tortano, casatiello i inne wypieki tego rodzaju stanowia tradycyjna czesc jedzenia
zabieranego na pikniki, ktore sa tradycja tzw. Pasquetta / drugi dzien Wielkiejnocy /. Sa
wygodne, gdyz upieczone i zapakowane wymagaja potem tylko pokrojenia w plastry. Ja
wole cos lzejszego, wiec nigdy tego nie pieklam.
Pierwsza rzecz, ktora rzuca sie w oczy, to jak zwykle ogromna ilosc drozdzy. Doszlo do
tego, ze ja zaczynam czytanie przepisow drozdzowych od ilosci drozdzy.
Tu jest przepis mieszkanki Neapolu:
passionecucina.blogspot.com/2008/03/tortano-di-marialetizia.html
510 g maki
8.5 g drozdzy / swiezych /
190 g smalcu
starty ser parmigiano reggiano
250 g wedlin pokrojonych w kostke
4 jajka ugotowane na twardo
15 g soli
woda w ilosci pozwalajacej na zagniecenie dosc luznego ciasta
Ciasto najpierw rosnie przez godzine w cieplym miejscu, a potem przez 8 godzin w
lodowce.

Czy autorka przepisu jest Tessa Caponi? Wierzyc mi sie nie chce. Nie zebym uwazala te
osobe za guru wloskiej kuchni, ale jakies minimum znajomosci pewnych spraw musi byc.

4 uova sode
15 gr. sale
pepe nero in abbondanza


Tortano z Neapolu - nobullshit 22.03.08, 18:49    
Re: Tortano z Neapolu - linn_linn 23.03.08, 08:58    
Re: Tortano z Neapolu - skarb111 26.03.08, 09:08    
Re: Tortano z Neapolu - linn_linn 26.03.08, 09:40    
Re: Tortano z Neapolu - linn_linn 26.03.08, 09:42    
Re: Tortano z Neapolu - pani.serwusowa 26.03.08, 11:50    
dla mnie to typowe jedzenie 'do lapy' - jo.hanna 26.03.08, 13:54    
Re: dla mnie to typowe jedzenie 'do lapy' - pani.serwusowa 26.03.08, 14:03    
Re: Tortano z Neapolu - nobullshit 26.03.08, 18:08    
Re: Tortano z Neapolu - pani.serwusowa 26.03.08, 18:14    
jesli mnie pamiec nie myli - jo.hanna 26.03.08, 20:10    
Re: jesli mnie pamiec nie myli - linn_linn 27.03.08, 10:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd