FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Baba gotowana z ajerkoniakiem

Wiem, że już po świętach, ale nie jestem niesamowitą Liską, która pokazywała
nam wielkanocne potrawy i wypieki wcześniej :) Poza tym, nie byłam pewna, czy
wyjdzie mi coś jadalnego. Ale wyszło - i to więcej niż jadalne: pyszne.
Przepis z kwietniowej "Kuchni".

SKŁADNIKI:
3 jajka
11 łyżek cukru pudru
125 g masła
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 ml spirytusu lub 50 ml wódki

pół opakowania budyniu śmietankowego
100 ml ajerkoniaku

WYKONANIE:
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, wlać spirytus i ucierać dalej.
2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
3. Wlać ciasto do natłuszczonej formy (średnica 22 cm) z kominkiem i wstawić
do naczynia z wrzątkiem. Powinna być niemal całkowicie zanurzona w wodzie i
obciążona, np. kamieniem albo słoikiem z wodą.
4. Gotujemy ciasto pod przykryciem przez 1,5 godziny.
5. Robimy budyń, zastępując ajerkoniakiem połowę mleka lub wody przewidzianych
w przepisie. Wystudzony krem wlewamy we wgłębienie ostudzonej baby.

Ja zrobiłam dwie małe babeczki, w foremkach jak dla lalek ? z połowy proporcji
i o połowę skróciłam czas gotowania. Babki wyszły blade, ale delikatne i takie
?inne?. :))
Gorąco polecam.


Baba gotowana z ajerkoniakiem - nobullshit 25.03.08, 13:18    
Re: Baba gotowana z ajerkoniakiem - linn_linn 25.03.08, 16:03    
Mmmm... - lunatica 25.03.08, 21:39    
Re: Mmmm... - daxter 26.03.08, 14:44    
Re: Baba gotowana z ajerkoniakiem - jswm 26.03.08, 15:57    
Re: Baba gotowana z ajerkoniakiem - nobullshit 26.03.08, 19:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd