FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bodzia50   29.03.08, 16:01 zarchiwizowany
To jest moje (i rodziny) ulubione ciasto z owocami - śliwki,
wiśnie,jagody,rabarbar.

Pulchne, z wierzchu chrupkie, łatwo się go robi. wychodzi duża blaszka, zawsze
sie udaje.

-- 6 jajek
--1 margaryna (można masło25dkg)
--1.5 szklanki cukru pudru (więcej gdy owoce kwaśniejsze np wiśnie)
--0.5 szklanki śmietany
--35 do 40 dkg mąki krupczatki-obowiązkowo !(zależy od wielkości jaj)
--1 łyżeczkę pełną proszku. można skórkę cytr,ew.pomarań.
--cuk waniliowy.
-------
margarynę z cukrem utrzeć - potem dodawać po jednym żółtku ,po łyżce śmietany
dosypywać mąki - tak do końca składników. Ubić pianę dodać, wymieszać już
delikatnie.

Układać na wierzchu owoce. Z jagodami inaczej- dać łyżką na blaszkę ,może
być nierówno trochę ciasta ,posypać jagodami,dać na jagody znowu łyżką ciasto
i posypać
2 warstwę jagód. Piec w temp 180 st 50-60 min. Smacznego życzy Bożena.
--

--
Kubuś-nasze
słoneczko

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   angelina.s   29.03.08, 16:11 zarchiwizowany
Ale pysznie wygląda! Uwielbiam ucierane ciasto o jagodach nie wspominając :)
--
Od kuchni :) picasaweb.google.pl/urbanska.sylwia/OdKuchni

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   buka007   29.03.08, 16:16 zarchiwizowany
sliczne i na pewno smaczne:)
co to jest na wierzchu? lukier ?
--
jezdem Póko!

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   fettinia   29.03.08, 16:30 zarchiwizowany
Mmm ucierane to mi akurat wychodzi:)A jagody moga byc mrozone?:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bodzia50   29.03.08, 17:58 zarchiwizowany
Jagody oczywiście mrożone,one mają mało soku i nie ma obawy.

Na wierzchu jest jogurt naturalny z cuk. pudrem.

Bawiłam się aparatem i zrobiłam inne zdjęcie.
--
Kubuś-nasze słoneczko

  najbardziej
   annakelly   30.03.08, 07:48 zarchiwizowany
lubię takie ciasto ze śliwkami. A czy można zrobić z mrożonymi śliwkami.

  ucierane z truskawkami
   bodzia50   20.05.08, 17:53 zarchiwizowany
Mam dzisiaj dawno nie widzianego gościa z wizytą.
I zrobiłam dla nas i dla Niego ciasto ucierane z truskawkami.
Te pierwsze polskie truskawki są mało soczyste i doskonale się nadają
do takiego ciasta. Udało się na szczęście, to zrobiłam zdjęcie.

A do tych prawdziwych soczystych truskawek jeszcze trochę czasu.
Moje już rosną.

Polecam i pozdrawiam:Bożena

  Re: ucierane z truskawkami
   bobralus   20.05.08, 18:05 zarchiwizowany
pychota! powiedz prosze jaka smietana? i czy forme se smaruje wczesniej
tłuszczem i wysypuje mąką? ja jestem noga z pieczenia, a mam ochote po
stresujacym dniu na takie wyzwanie.
--
widział kto takiego kotka?

  Re: ucierane z truskawkami
   bobralus   20.05.08, 18:15 zarchiwizowany
a! i blaszka jaka?
--
widział kto takiego kotka?

  Re: ucierane z truskawkami
   bodzia50   20.05.08, 18:27 zarchiwizowany
Blaszka moja to taka standartowa.
Byłam zmierzyć - szer dna 20-21cm
dług dna-36 cm
jak będzie mniejsza to będzie wyższe ciasto.Powodzenia:)))))

  Re: ucierane z truskawkami
   bodzia50   20.05.08, 18:21 zarchiwizowany
Śmietana 18% nazywała sie Mazurska- Mazurski Smak.Pewnie każda podobna
może być.
Ciasto się zawsze udaje- nigdy nie było zakalca. Musi być krupczatka.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia posmarowanym i posypanym
bułką tartą, bo tak jest lepiej póżniej wyjąć.
Nie ma obawy że się przyklei, a potem kłopot.

  Re: ucierane z truskawkami
   bobralus   20.05.08, 18:37 zarchiwizowany
dziękuję i lęcę do sklepu po produkty, ja mam talent w psuciu ciast, więc
liczę, że to będzie dla mnie łaskawe:)
--
widział kto takiego kotka?

  Re: ucierane z truskawkami
   molada   20.05.08, 19:20 zarchiwizowany
Życzę powodzenia w pieczeniu. Mam pytanie co to za śliczne kociaki są (chodzi mi o link w
Twojej sygnaturze)

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   alinka_li   20.05.08, 19:38 zarchiwizowany
Na pewno pyszne, lubię takie ciasta:)

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bobralus   20.05.08, 20:09 zarchiwizowany
są to kociaki wyszperane w necie, niestety nie moje (chociaz moje wcale nie
brzydsze:). podobno żadna rasa, tylko "wybryk natury". przepiękne są.

a co do ciasta - nie wiem co z tego wyjdzie:( czy ciast uciera się drewnianą
łychą? ja się namęczyłam, bo się bałam, że mikserem wyjdzie na rzadkie. w
efekcie ciasto na koniec miało konsystencję kremu do tortu i musiałam je mocno
rozsmarowywać w blaszce, może powinno być bardziej płynne? do tego dałam na dwie
mneijsze blaszki i chyba wyszło za płaskie... no nic, okaże się za godzinkę.
--
widział kto takiego kotka?

  Re: Ucierane ciasto
   bodzia50   20.05.08, 21:34 zarchiwizowany
-bo się bałam, że mikserem wyjdzie na rzadkie.
------------------------------------
no szkoda że nie mikserem,
ja zawsze takim zwykłym mikserem robię, margarynę z cukrem, potem
wszystkie żółtka,bo już mam wprawę, póżniej śmietanę, no i mąkę niecałą
od razu, po trochu, jak mniejsze jaja to mniej
Na końcu ubite białka wymieszać bez miksera.
Ciasto jest takie prawie lejące.
P.S. Zdjęcie mi wyszło nie za ostre, za to kwiatek mi sie udał.
Gość dzwonił że jedzie, nie było czasu.

  Re: Ucierane ciasto
   bobralus   20.05.08, 22:03 zarchiwizowany
ciasto wyszło wyśmienite, tylko jakiś milimetrowy zakalec na spodzie, który w
niczym nie przeszkadza. no i truskawek za mało dałam, bo kupiłam niecałe pół
kilo i musiałam podjeść... jak bede miała mozliwosc to zamieszcze zdjecie.
dziekuje za przepis:) a co do ucierania - pocwiczyłam sobie chociaż:) na
przyszłość będę pamiętac,bo zdecydowanie do powtórzenia.
--
widział kto takiego kotka?

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   batirek   24.05.08, 10:52 zarchiwizowany
Dziękuję za przepis,ciasto świetne,wilgotne,upiekłam z rabarbarem,na długo nie
wystarczy...

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bodzia50   24.05.08, 13:54 zarchiwizowany
Bardzo mnie to cieszy :))),
będę musiała i ja wreszcie z tym rabarbarem zrobić.

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   tora13   24.05.08, 19:52 zarchiwizowany

Bodzia!Bardzo dziękuję za przepis! Jest rewelacyjny! To moje pierwsze ucierane ciasto
bez zakalca, za to pulchne i faktycznie z wierzchu chrupiące.
Trochę zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do posiadanych produktów i tak:
- nie miałam cukru pudru, poszedł wiec normalny kryształ.
- nie było krupczatki, poszła tortowa biedronkowa.
- nie było owoców, więc część wymieszanego już ciasta odłożyłam do rondelka, dodałam
kakao rozpuszczalne wymieszane z odrobiną wody, zmiksowałam i wyłożyłam na jasne
ciasto.Wyszło takie zebrowate, ale oryginalne zebry wychodziły mi jak zdechłe.
Dodam, że nigdy nie bawię się w ręczne ucieranie (od tego jest mikser),nigdy nie
patyczkuję się z pianą z białek. Ją również "wmiksowuję" , a ciasta wystarczyło na dwie
średniej wielkości keksówki, wysmarowane margaryną i posypane tartą bułką.
Jeszcze raz chylę czoła i pozdrawiam!
Zdjęcia niet, bo to dla mnie wyższy poziom wtajemniczenia, żeby toto zamieścić w necie!

  Re: Ucierane ciasto
   bodzia50   25.05.08, 11:47 zarchiwizowany
No i się ubawiłam jak to czytałam, bo powstało zupełnie inne ciasto.

Ale TAK ,jestem za kreatywnością. Tym sposobem zostałaś autorem
nowego przepisu i możesz się czuć jego właścicielką.
Ja też czasem zmieniam przepisy.
A jeśli chodzi o zdjęcia to pomogę ,jak i mnie Ktoś z Galerii kiedyś pomógł.
Jeśli masz ochotę to proszę na mój adres @gazeta, bo wszyscy mamy tam konto.

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   peeky_wicky   31.05.08, 11:03 zarchiwizowany
fajne, do zrobienia :)

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   issys   01.06.08, 14:06 zarchiwizowany
bardzo smaczne ciasto wchodzi do stałego repertuaru ;)))
--
Iza i Natalka

  Re: Ucierane ciasto z truskawkami
   bodzia50   02.06.08, 07:54 zarchiwizowany
Oooo, jakie ładne , bardzo się cieszę :)))


  Re: Ucierane ciasto z czereśniami
   bodzia50   07.06.08, 18:10 zarchiwizowany
Pulchne, z wierzchu chrupkie, łatwo się go robi. wychodzi duża blaszka, zawsze
sie udaje.

-- 6 jajek
--1 margaryna (można masło25dkg)
--1.5 szklanki cukru pudru (więcej gdy owoce kwaśniejsze np wiśnie)
--0.5 szklanki śmietany
--35 do 40 dkg mąki krupczatki-obowiązkowo !(zależy od wielkości jaj)
--1 łyżeczkę pełną proszku. można skórkę cytr,ew.pomarań.
--cuk waniliowy.
-------
Pozazdrościłam- Kasiaaaa24 ciasta z czereśniami. Pomimo tego
że z czereśni żle się wyjmuje pestki to zrobiłam,bo dużo mam własnych.
-------
chciałam mieć dużą blaszkę ciasta- to dodałam więcej śmietany,dodałam
mąki- 45 dkg było. No i nie miałam cuk pudru, dałam cukier kryształ
--- Margarynę z cukrem + żółtka, potem śmietana, mąka,cuk wanil,proszek do piecz
2 łyżeczki ,na końcu ubita piana- wszystko mikserem ręcznym.Trochę skórki pomarań
bo mam zapas z zimy.Jaja wiejskie - dlatego takie żółte ciasto wychodzi.
Polałam polewą czekoladową. Czereśnie po wyjęciu pestek dobrze jest dać na sitko
żeby sok spłyną- wypiłam , pycha. Mężowi błyszczą oczy , oj muszę pilnować, bo
do jutra nie zostanie- a przyjeżdża rodzina. Dobrej niedzieli życzę : Bożena



--
Kubuś;śliczny

  do 2 razy sztuka :)
   edynka   24.06.08, 20:06 zarchiwizowany
Dziś zrobiłam ponownie, niepomna poprzedniej klapy i...vouala! Pyszne, delikatne
z truskaweczkami... A najlepsze jest to, że robiłam DOKŁADNIE tak samo, jak
poprzednio... ale co tam, najważniejsze, że wyszło! Dziękuję :)

  Re: do 2 razy sztuka :)
   bodzia50   24.06.08, 22:31 zarchiwizowany
Ufff ! Ale ulga ! :)))
--
Kubuś;śliczny

  No niestety nie zawsze wychodzi...
   edynka   07.06.08, 18:37 zarchiwizowany
Produkty w temperaturze pokojowej, kilkunastoletnie doświadczenie w pieczeni
ciast, i niestety... wstretny, twardy, zbity zakalec. Ciasto w ogole nie
wyroslo... nie, ze opadlo i wyroslo, tylko W OGOLE nie wyroslo... Szkoda :(

  ale dlaczego?
   bodzia50   07.06.08, 18:45 zarchiwizowany
mnie się to nigdy nie zdarzyło od kiedy robię z krupczatką,
z normalną mąką to i owszem ale jak dałam bardzo dużo np śliwek.
--
Kubuś;śliczny

  Re: ale dlaczego?
   edynka   07.06.08, 19:11 zarchiwizowany
No wlasnie nie wiem dlaczego :(:( Nie zrzucam winy absolutnie na szanowna
Autorke, bo jestem pewna, ze ciasto wychodzi wspaniale, no ale moje nie wyszlo,
i zupelnie nie wiem, dlaczego... czy to moze byc wina piekarnika? Nie jest
najlepszy, przyznaje. Moze to byc tez moj blad, tylko nie mam pojecia gdzie go
popelnilam... Mysle, ze niedlugo sprobuje raz jeszcze, bo zdjecia sa naprawde
zachecajace.

  Re: ale dlaczego?
   bodzia50   07.06.08, 19:19 zarchiwizowany
Pomogę , ale nie jutro , bo mam gości.
Można też pisać na pocztę.
Jak się piecze to..raczej nie zaglądać, dopiero jak się zarumieni,180st
Pozdrawiam.
--
Kubuś;śliczny

  Re: No niestety nie zawsze wychodzi...
   moniczek_k   07.06.08, 21:36 zarchiwizowany
moje wyrosło i opadło,chyba za krótko piekłam i jagody były bardzo zmrożone i troche w
szronie,mi nigdy jeszcze nie wyszło ucierane z owocami ale uparcie próbuję ;)

  wychodzi wychodzi ;-))
   wiorka_mrau   07.06.08, 22:05 zarchiwizowany
Wczoraj dostalam truskawki od tesciowej, takie dzialkowe, malowodniste i dzis z
braku pomyslow sprobowalam. Mimo, ze nawet piana sie slabo ubilo ciasto wyszlo
lekkie, puszyste i... 20 min po upieczeniu i degustacji 3 osobowej juz polowy
nie ma;-)))
do zeszyciku na stale ;-) dziekuje !!!

  Re: Ucierane ciasto z truskawkami
   toska6   12.06.08, 13:36 zarchiwizowany
Super ciasto wychodzi z tego przepisu. Pulchne, takie smaczne,nie kitowate,
Trochę się bałam robić, bo pisali że nie wychodzi, ale raz kozie smierć, zrobiłam
i tu niespodzianka. Dzięki Bodzia za przepis.

to jakaś ściema że nie wychodzi, mnie się udało mimo że sie nie starałam
tylko cukier zwykły był, piane po ubiciu normalnie mikserem wmiksowałam.
P.S. zrobiłam bo dziewczyny przyjdą na mecz.

  Cieszę się...
   bodzia50   13.06.08, 13:53 zarchiwizowany
że nie tylko mnie się udaje. Ładne zdjęcie :))
Ostatnio robię to ciasto tak co 2-3dni.
Dla mnie to 15-20 min. Dzisiaj chciałam mieć dużo truskawek a mało ciasta
to tą samą porcję dałam : 2/3 do dużej blaszki, 1/3 do tortownicy (21cm)
i miałam takie niższe ciasto z dużą ilością truskawek.

P.S.Była burza- ciśnienie jakieś dziwne,łyknęłam sobie stocka, no i dodałam
nakrętkę tego płynu do ciasta, wyszło jeszcze lepsze.
--
Kubuś;śliczny

  jest bosko delikatne :)
   kasikzz   17.06.08, 17:32 zarchiwizowany
udało sie za pierwszym razem, oczywiscie w wersji z truskawkami
Dzieki, bede robiła równiez z innymi owocami bo naprawde jest łatwe i pulchniutkie
--


  wyśmienite
   toska6   30.06.08, 22:56 zarchiwizowany
tym razem z czereśniami i jagodami

  Re: wyśmienite
   edysia79   14.07.08, 22:58 zarchiwizowany
potwierdzam, pyszne było :)

--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  Re: wyśmienite
   bodzia50   15.07.08, 08:57 zarchiwizowany
Zrobiłam sobie sałatkę z pomidorów , włączyłam galerie
a tu taaaki piękny widok. Dzięki:)) Pozdrawiam.
--
Kubuś;śliczny

  Re: wyśmienite
   zlota-puma   15.07.08, 09:05 zarchiwizowany
Mam czerwone porzeczki i właśnie o czymś takim myślałam, ale póki co nie mam
nawet naciąganej okazji ;)



Ps. Czy Bodzia50 i Bodzia50-bozena to ta sama osoba, która mi uprzejmie
przyświeciła, gdy zabrakło prądu ? ;)

  Re: wyśmienite
   bodzia50-bozena   15.07.08, 11:47 zarchiwizowany
Kto tak pięknie gra.. ( przyświeca)to ja ,to ja.
tak:))Pozdrawiam Bożena
tutaj sobie gotuję, tam sobie zdejmuję (uczę sie dopiero)
--
bodzia50

  Re: wyśmienite
   zlota-puma   15.07.08, 11:52 zarchiwizowany
I ja pozdrawiam ! :)
a do tamtej wymiany świateł powrócę na pewno. Kiedy tylko w tej bieganinie
trochę czasu znajdę...

Jasnego i smacznego dnia ! ;D

  Zrobiłam!
   loola_kr   15.07.08, 09:39 zarchiwizowany
Trochę inny przepis ale już 3 razy robiłam z jagodami.
Piekłam na wielkiej blasze i dodałm mnówstwo jagód bo ja wole niski i mocno owocowy :)

  Re: Zrobiłam!
   bodzia50   15.07.08, 12:47 zarchiwizowany
u mnie jest mało jagód:(
Podzieliłaś się smacznymi zdjęciami, to proszę podziel się przepisem

Masz fajny widok z kuchni:))
--
Kubuś;śliczny

  Re: Zrobiłam!
   loola_kr   17.07.08, 09:51 zarchiwizowany
Zawsze tak robię ciasto ucierane (przepis mam od pani z placu u której kupuję warzywa
i owoce :)
4 jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
kostka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Jajka ucieram z cukrami, dodaję mąkę z proszkiem i roztpione, wystudzone masło.
Wlewam do formy, nakładam owoce i piekę ok. godziny w 200 stopniach.

A ostatnio robiłam wg przepisu kasiaaaa24 :
Składniki:

3 szklanki borówek

2 łyżki brązowego cukru

300 g mąki
200 g cukru
200 g masła
cukier waniliowy
budyń waniliowy
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką, budyniem,
proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto (bardzo gęste) wlewamy do
natłuszczonej blachy, posypujemy owocami (im grubsza warstwa owoców
tym lepiej) i cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
godzinę.

P.S. Widok fajny tylko jeszcze nie ma okna, żeby na niego patrzeć :). Dzięki.



  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   iza9919   19.07.08, 13:35 zarchiwizowany
Upiekłam ze świerzymy jagodami- pycha<mniam>, delikatne i pulchniutki

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   jo_lasi   20.07.08, 09:25 zarchiwizowany
upiec ciasto bez jagód na lekko złoto w czasie pieczenia zrobić: ubić pianę z 3
białek + pół szkl cukru pudru i wymieszać 0,5 l jagód wylać to na ciasto wyjęte
z piekarnika i zapiec ok 20 min

  Re: ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bodzia50   20.07.08, 12:35 zarchiwizowany
Ale to pewnie masz na myśli kruche ciasto i na to piana
to rozumiem że podzielisz się przepisem :))

a wybór jest szalony,- kruche - ucierane- drożdżowe- biszkoptowe
-ciastoLiski- że lata nie wystarczy żeby to wszystko zrobić i zjeść
--
Kubuś;śliczny

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   jo_lasi   21.07.08, 16:22 zarchiwizowany
odpowiadam: nie kruche a ucierane podaję:
ciasto:
4 jajka
1 szkl mąki
10 dkg masła
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do piecz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem i 3 żółtkami + 1 całe jajo+ mąki+ proszek do piecz..
Zapiec w blaszce 28 x25 cm do lekkiego zrumienienia.W czasie gdy piecze się
ciasto zrobić polewę.
polewa:
0,5 l jagód
0,5 szkl cukru pudru + cukier wanil.
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianę ubić, dodać cukier puder + mąke ziemniacz. wymieszać z jagodami. Na ciasto
wyjete z pieca wylać polewę, zmniejszyć trochę temp. i piec ok. 20 min.


  Re: Ucierane ciasto z jagodami-
   bodzia50   21.07.08, 17:11 zarchiwizowany
Dziękuję Jo_lasi :)

jutro robię , zdam relacje, jagodowo pozdrawiam

zrobiłabym już dziś , bo leje , to mam więcej czasu, ale nie mam jagód
--
Kubuś;śliczny

  Re: Ucierane ciasto z jagodami- na niedzielę.
   bajulcia   21.07.08, 20:10 zarchiwizowany
Poezja...... poprostu przepyszne.


  Re: Ucierane ciasto z jagodami-
   bodzia50   22.07.08, 11:54 zarchiwizowany
- przepis świetny, szybki, łatwy :))dzięki:)

tylko za dużo cukru w cieście, dałam 3/4 szkl, ale dla mnie i tak za dużo

żółtka z cukrem na kogel-mogel mikserem potem miękkie masło,
potem resztę i tylko 1łyżeczka proszku

Kubuś;śliczny

  Re: Ucierane ciasto z jagodami-
   ania-wlo   10.08.08, 08:35 zarchiwizowany
Mi niestety nie wyszło... Sama zawiniłam, bo zapomniałam dodać proszku do pieczenia.
Ale biszkopt wychodzi bez proszku więc to ciasto też powinno wyjść..? Środek ciasta
wyszedł jak niewypieczona zbita masa :((((( I muszę dziś rodziców poczęstować
kupnym...

  Bożeno - pytanie o smietanę!!
   gocha221   10.08.08, 12:58 zarchiwizowany
Z poprzednich postow wiem, ze ma być 18%, ale czy to ma być ŚMIETANKA, czy ŚMIETANA?
Przez pierwszą rozumiem słodką, wodnistą a druga to kwaśna gęsta.
Zawsze mam z tym problem. Obstawiam śmietanę! :)


  Re: Bożeno - pytanie o smietanę!!
   bodzia50   10.08.08, 15:43 zarchiwizowany
Moja córcia to Gocha, ale mówimy Megi lub Małgo
BINGO! dobrze obstawiłaś:))
Ale do rzeczy: śmietana - ta kwaśniejsza, nie śmietanka,
ale ja robiłam już dziesiątki razy, i ze wszystkiego.
Jeżeli kupimy śmietanę to ona też bywa różna, bardziej kwaśna i gęsta
lub mniej.
Próbowałam ze słodkiej , takiej świeżej, wychodzi inne w smaku ciasto,
takie delikatne,
robiłam wiele razy z jogurtu naturalnego,jest wtedy mniej kalorii,
ale tu trzeba mieć doświadczenie, bo lubi sie"udać "mały zakalec,
jak się nie dopiecze.
Najlepiej użyć takiej średnio- kwaśnej i gęstej- śmietany
i koniecznie krupczatki, no i jest to przepis na dużą blaszkę, nie na tortownicę
acha:piekę czasem 2 blaszki i zamrażam w mniejszych kawałkach,
a potem tylko chwilka w mikrofali i zapach na cały dom.
--
Kubuś;śliczny

  Re: Bożeno - pytanie o smietanę!!
   gocha221   11.08.08, 08:27 zarchiwizowany
Dziękuję za odpowiedź!! Właśnie dochodzę do siebie po małym zabiegu, zaczynam
jeść i mam ochotę na wszystko.
Ciasto zrobię jak tylko wstanę, mam na nie straszną ochotę!


  Ucierane z jogurtem+ owoce
   bodzia50   07.09.08, 13:27 zarchiwizowany
Tym razem ucierane z jogurtem,dla wszystkich którzy unikają śmietany

przepis jak wyżej:-- 6 jajek
--1masło -dodałam0,5 dkgmargaryny
--1.5 szklanki cukru pudru (więcej gdy owoce kwaśniejsze np wiśnie)
--3/4 szkl jogurtu naturalnego(mój był- Włoszczowa)
--35 do 40 dkg mąki krupczatki-obowiązkowo !(zależy od wielkości jaj)
--1 łyżeczkę pełną proszku. można skórkę cytr,ew.pomarań.
--cuk waniliowy.
-------
masło z cukrem utrzeć - dodać żółtka,utrzeć ,dodawać jogurt
dosypywać mąki - tak do końca składników. Ubić pianę dodać, wymieszać już
delikatnie.

Układać na wierzchu owoce.Wychodzi duża blaszka24/39.
Można zrobić pół porcji do tortownicy
Piec w temp 180 st 50-60 min.
Smacznego życzy :
--
--
Bożena

  Re: Ucierane z jogurtem+ owoce
   namiotle   08.09.08, 13:34 zarchiwizowany
bardzo fajnie wygląda :)
--
czarownicenisko latają

  Re: Ucierane z jogurtem+ owoce
   bodzia50   08.09.08, 14:01 zarchiwizowany
dziekuję, a jaki zapach, poczęstuj się:)))
--
Bożena

Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd