FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Knedle z razowego chleba

Wymyśliłem kiedyś robiąc bułczane knedle z boczkiem, że można bułkę zastąpić
razowcem.Jak pomyślałem tak zrobiłem i efekt był całkiem smaczny.
Potrzebujemy razowy chleb (na 4 osoby biorę 40 dag bochenek), 2 jaja, mleko,
wędzony boczek albo słoninę, natkę pietruszki,2-3 łyżki krupczatki oraz
ususzony i zmielony razowy chleb (może być zwykła bułka tarta ale wtedy knedle
będą "mniej razowe").Chleb kroimy w drobną kostkę, zalewamy mlekiem tyle
tylko ile wchłonie chleb i odstawiamy.Boczek smażymy z cebulą i wrzucamy do
chleba zostawiając część do polania. Dodajemy natkę, mąkę, żółtka i ubite na
pianę białka, solimy i pieprzymy.Aby uzyskać odpowiednią konsystencję
dosypujemy mielony chleb.Knedle formuje się najlepiej mokrymi rękami, dlatego
mam naczynie z wodą do moczenia palców. Po uformowaniu obtaczamy w
mące.Gotujemy ok. 20 min.
Najlepiej smakują z duszoną kiszoną kapustą z kminkiem i zimnym piwem.
Smacznego, Rafał.

Knedle z razowego chleba - 363636r 30.03.08, 11:21    
Re: Knedle z razowego chleba - bodzia50 30.03.08, 11:45    
Re: Knedle z razowego chleba - 363636r 30.03.08, 12:46    
Re: Knedle z razowego chleba - aga-aa 30.03.08, 13:03    
Re: Knedle z razowego chleba - 363636r 30.03.08, 13:12    
Rafał - papierowa.szklanka 30.03.08, 15:44    
Re: Rafał - 363636r 30.03.08, 19:29    
Re: Rafał - papierowa.szklanka 31.03.08, 00:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd