FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: chleb na zakwasie "Liskowy"

Cześć dziewczyny,dołączę do waszej dyskusji i podzielę się swoim doświadczeniem
w pieczeniu chleba nabytym przez ostatni rok.Na początku trzymałam się ściśle
receptury i godzin wg Mirabbelki, teraz pozwalam sobie na większą dowolność i
własny rytm.Najczęściej piekę taki chleb:

1.Np. rano wyjmuję z lodówki bryłkę /ok.3 łyżek/ zakwaszonego ciasta odłożonego
z poprzedniego pieczenia i dodaję trochę ciepłej wody i kilka łyżek mąki,
mieszam /to I czynność

zajmuje 1 min./

2.Ok. południa dolewam nast, porcję wody i dodaję mąki ok. 1 szklanki, mieszam
to błotko /to II czynność 1 min./

3.Wieczorem następne dokarmianie ciasta, znów woda + mąka /1szkl./ To III
czynność ? 1 min,/

Ciasto fermentuje przez noc.

4.Nazajutrz rano: dodajemy ok. 3 szklanek różnych mąk /razowa żytnia i/lub
pszenna, pytlowa, biała chlebowa/ + odp. ilość wody, mieszamy.

5.Teraz odkładamy do lodówki 3-4 łyżki ciasta na następne pieczenie.

6.A do pozostałego ciasta dodajemy sól /1-1,5 łyżki jak kto lubi/, 1 łyżkę słodu
jęczmiennego lub innego i to gęstawe błotko mieszamy

7.Tu uwaga: czasami dodaję ? łyżeczki drożdży granulowanych, ta niewielka ilość
powoduje większą pulchność chleba, szybsze rośnięcie i to, że chleb nie
czerstwieje zbyt szybko.Początkującym daje pewność, że chleb się uda.Tylko
trzeba pamiętać, żeby przed dodaniem drożdży odłożyć porcję ?tę na zaś? do
lodówki, bo chcę mieć zakwas ?czysty?, bez dodatków.

8.Teraz masę wrzucam do maszyny, mam bifineta, program nr6 ? 10 min podgrzewania
i 12 min wyrabiania.Po tym czasie program przerywam, tyle wyrabiania
wystarcza.Wcześniej wiaderko smaruję oliwą, wtedy ciasto tak bardzo nie
przykleja się do ścianek.

9.Kawałek folii spożywczej smaruję oliwą, posypuję ziarnami, wykładam masę
chlebową, umieszczam w koszyczku i czekam na wyrośnięcie, czyli obliczmy ile
pracy nam to zajmuje?

Program 10 + 12 min, pozostałe czynności dajmy na to 10-15 min. i te 3 minuty z
poprzedniego dnia, zgodzicie się,że to niewiele wysiłku, pozostały czas to czekanie.

10.Rozgrzewam piekarnik do 250 st. z termoobiegiem.

11.Wyrośnięty chleb posypuję otrębami żytnimi, ten wierzch po odwróceniu
bochenka będzie spodem naszego chleba.

12.Nadszedł moment, aby wykazać się zręcznością, zawartość koszyka umieszczam na
dłoni z rozcapierzonymi palcami i szybko kładę chlebek na rozgrzaną blachę,
zdejmuję naoliwioną folię, która teraz znalazła się na wierzchu i zaczyna się
ostatnia faza, pieczenie.Kilka razy otwieramy drzwiczki piekarnika i psikamy
wodą z rozpylacza.Po ok 15 min zmniejszam temp do 200 st, piekę ok 45 min. od
czasu do czasu rozpylając wodę.

Boże, nie wiem czy to jest zrozumiałe, dla początkujących pewnie niezbyt, ale
gdy zaczynałam

też wydawało mi się to czarną magią.Jednak praktyka czyni mistrza.Mirabbelka
chyba jaśniej tłumaczy.

I na koniec odpowiem dlaczego piekę?Niedawno mój pan mąż oglądał w telewizorni
/nie wiem na jakim programie/ wypowiedz piekarza, który wyjawił, że piekarze
dodają do mąki różne ulepszacze m.in. zmieloną szczeciną świńską.Tego było dla
nas za wiele, postanowiliśmy unikać takich rarytasów.Nie kupuję też gotowych
mieszanek mąki chlebowej, bo są niedobre, tez z takimi ?polepszaczami?
(czyt.pogarszaczami smaku).Oczywiście czasem kupujemy gotowe pieczywo, bułki z
ziarnami itp, ale staram się bazować na własnym chlebku, co drugi, trzeci dzień
mamy pachnący chlebuś.Pozdrawiam.

chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 05.04.08, 13:34    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - cipcipkurka 05.04.08, 13:44    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 05.04.08, 13:47    
A ja mam problem, bo mam kolejny chleb - cipcipkurka 05.04.08, 13:50    
Re: A ja mam problem, bo mam kolejny chleb - ptasia 05.04.08, 13:55    
Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - cipcipkurka 05.04.08, 13:57    
Re: Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - ptasia 05.04.08, 14:32    
Re: Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - cipcipkurka 05.04.08, 18:26    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - peeky_wicky 05.04.08, 16:42    
Gratuluję! :) - pani.serwusowa 05.04.08, 16:59    
Re: Gratuluję! :) - mama_wojtka 05.04.08, 21:29    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - fettinia 05.04.08, 22:02    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - lis_ka 08.04.08, 11:08    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 08.04.08, 12:10    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - e-lolka 08.04.08, 21:28    
c.d - e-lolka 08.04.08, 21:33    
Coś pochrzaniłam w podpisywaniu - e-lolka 09.04.08, 07:00    
Nieno, - cipcipkurka 09.04.08, 08:32    
Wow! - lis_ka 09.04.08, 20:17    
Re: Wow! - e-lolka 10.04.08, 15:07    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - abbra 19.04.08, 23:20    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd