FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chleb na zakwasie "Liskowy"

Tak, tak. Nie było grupy wsparcia, ale sama się wsparłam i - fanfary! -
upiekłam chleb na li i jedynie zakwasie. Choć mam pewne co do niego
wątpliwości, tj. czy dokładnie taki on miał być :))
Przepis stąd:
www.chleb.info.pl/liski.htm
dopiero potem zobaczyłam, że u Liski jest tu:
whiteplate.blogspot.com/2008/02/o-chlebie-od-pocztku.html
gdzieś w 1/2 strony.
Do zaparzenia mąki użyłam mąki żytniej razowej bio, tej samej, której użyłam
wcześniej do zakwasu do tego:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77708639,77708639.html
bo dopiero następnego dnia kupiłam żytnią chlebową.
Rano następnego dnia zakwas wyciągnęłam z lodówki, zamieszałam, wyszłam z domu
na ok. 3 h (i kupiłam mąkę chlebową), wróciłam, zakwas żył, urósł trochę i
były nowe bąbelki, uznałam więc, niczym dr Frankenstein, że "it's alive!" i
wyrobiłam ciasto. Miało być rzadkie, wg. Mirrabelki, więc nie przejęłam się
silnym klejeniem. Zajrzałam po 1 h, nie wydawało się wyrośnięte, zajrzałam po
2 h i coś się ruszyło. Musiałam wyjść, więc przełożyłam wtedy do keksówki,
nakryłam ściereczką, wróciłam po 4 h. Chleb ciut urósł, ale nie wstrząsająco,
tj. nie tak, jak drożdżowy, nie widziałam wyraźnego podwojenia objętości.
Zresztą, to ciasto w ogóle jest inne niż drożdżowe, takie bardziej śliskie,
plastelinowe. Niemniej, posmarowałam olejem, nacięłam, wrzuciłam go do
piekarnika spryskanego wodą, piekłam 35 min na nagrzanej blasze (kamienia
jeszcze niet ;/) + 10 do góry nogami, wg. rad Mirabellki.
I tak: w piekarniku urósł trochę, ale w sumie jest dość płaski, bardziej niż
na zdjęciach Mirabellki czy Liski. Skórka wspaniała - przypieczona, ale nie za
twarda, idealna do żucia :). Chleb pięknie pachnie, jest wilgotny, gliniasty,
jak polski razowiec, ale zastanawiałam się, czy minimalnie nie za bardzo - czy
nie należało jednak lekko mocniej mąką podsypać przy wyrabianiu? Czy to
kwestia mąki razowej, nie chlebowej, do zaparzenia? I czemu nie urósł mocniej,
czy należało dać mu dłużej mocniej wyrosnąć, czy to kwestia mocy zakwasu
(osobiście niższy chleb mi nie przeszkadza)?
Czekam na głosy ekspertów :)
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 05.04.08, 13:34    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - cipcipkurka 05.04.08, 13:44    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 05.04.08, 13:47    
A ja mam problem, bo mam kolejny chleb - cipcipkurka 05.04.08, 13:50    
Re: A ja mam problem, bo mam kolejny chleb - ptasia 05.04.08, 13:55    
Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - cipcipkurka 05.04.08, 13:57    
Re: Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - ptasia 05.04.08, 14:32    
Re: Moderatorki chyba nie mogą sklejać? - cipcipkurka 05.04.08, 18:26    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - peeky_wicky 05.04.08, 16:42    
Gratuluję! :) - pani.serwusowa 05.04.08, 16:59    
Re: Gratuluję! :) - mama_wojtka 05.04.08, 21:29    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - fettinia 05.04.08, 22:02    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - lis_ka 08.04.08, 11:08    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - ptasia 08.04.08, 12:10    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - e-lolka 08.04.08, 21:28    
c.d - e-lolka 08.04.08, 21:33    
Coś pochrzaniłam w podpisywaniu - e-lolka 09.04.08, 07:00    
Nieno, - cipcipkurka 09.04.08, 08:32    
Wow! - lis_ka 09.04.08, 20:17    
Re: Wow! - e-lolka 10.04.08, 15:07    
Re: chleb na zakwasie "Liskowy" - abbra 19.04.08, 23:20    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd