FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort - wuzetka

Przepis wygrzebany z maminego zeszytu :) Tort jest pyszny, dzięki dodaniu powideł
śliwkowych do masy nie jest przesłodzony, masa jest lekka i puszysta (przez stopniowe
dodawanie serków homo) - pyszna. Cały tort jest bardzo prosty do zrobienia i
stosunkowo szybki - mi się udało w 2 godziny: upiec, zrobić masę, bitą śmietanę, polewę,
wystudzić ciasto, przekroić, przełożyć, polać czekoladą. Na chłodzenie w lodówce tort miał
10 minut, po czym został wyniesiony na urodzinowe przyjęcie :) Dlatego zdjęc
przekrojowych brak. Z góry przepraszam za nieostrość niektórych zdjęć, ale były robione
w pośpiechu.
Mogę tylko opisać: ciasto-masa-ciasto-masa-plamy z polewy czekoladowej. Ewentualnie
świeczki :)



Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
2 jaja
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki powideł
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

masa:
dwa kubeczki śmietany 30%
mała szczypta soli
1,5 kostki masła
2,5 opakowania naturalnego serka homo (375 g)
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropli soku z cytryny
orzechy

polewa:
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao



Przepis:

1. Na ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno pozostałe skłądniki. Włożyć na
natłuszczoną i posypaną bułka tartą blachę i włożyć do nagrzanego do temp. 230oC
piekarnika. Piec ok. 50 - 60 minut, sprawdzając w trakcie pieczenia patyczkiem - ma być
suchy.
2. W tym czasie ubić z dwóch kubeczków śmietany i szczypty soli bitą śmietanę. Gdy
będzie gotowa (sztywna) włożyć do lodówki i zabrać się za masę.
3. Ucierając masło dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie stopniowo dodawać po
łyżce serka homo. Dolać kilka kropli soku z cytryny. Wyjąć z lodowki bitą śmietanę.
Najpierw dodać do masy połowę, zmieszać, po czym dodać całość i delikatnie wymieszać
(wtedy masa będzie puszystsza). Gotową masę wstawić do lodówki.
4. Po upieczeniu ciasta wyjąć do z piekarnika i dobrze ostudzić. Ściąć górę ciasta tak, aby
było płaskie. Ściętych okruchów nie wyrzucać (chyba że są przypalone). Przekroić placek
na dwie równe części. Na pierwszej ułożyć grubą warstwę masy, posypać orzechami,
przykryć drugim krążkiem, rozprowadzić pozostałą część masy na wierzchu i po bokach.
5. Zrobić polewę: wsypać do rondelka cukier, kakao, dodać masło i śmietanę. Wszystkie
składniki podgrzać aby się połączyły (nie gotować!). Gotową polewą czekoladową porobić
plamki i smużki na wierzchu ciasta: za pomocą łyżeczki, widelca albo trzepaczki
(zanurzając w polewie i zataczając rózne zawijasy pozwalać skapytać polewie na masę).
6. Odłożony wcześniej nadmiar ciasta po wyrównaniu wierzchu pokruszyć. Okruchami
obłożyć boki tortu.
7. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
--
Kucharzysz? Mój blog kulinarny
"Życie jest przygodą dla odważnych - albo niczym."

Tort - wuzetka - usmiecham-sie 11.04.08, 20:42    
Re: Tort - wuzetka - fettinia 11.04.08, 20:52    
Re: Tort - wuzetka - usmiecham-sie 11.04.08, 20:57    
Re: Tort - wuzetka - fettinia 11.04.08, 21:08    
Re: Tort - wuzetka - usmiecham-sie 12.04.08, 07:39    
Re: Tort - wuzetka - bodzia50 12.04.08, 09:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd