FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

sernik (=cheesecake) piernikowy

Na bazie przepisu na sernik londyński.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50123218,67021715.html?f=777&w=50123218&a=67021715
No, bo zostało mi trochę pierniczków ze Świąt BN :)
Dla porządku kopiuję cały przepis, choć to tylko trochę zmodyfikowany londyński:
Spód: 150g pierniczków bez czekolady, 75g niesolonego roztopionego masła, 600g
serka śmietankowego typu Philadelfia (najczęściej używam Turka Świeży Serek,
m.in dlatego, że występuje w opakowaniach 450 i 150 g = 600 g), 150g drobnego
cukru, 3 duże jajka, 3 duże żółtka jajek, 1 i pół łyżki ekstraktu waniliowego,
1 i pół łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam
Kamis), forma tortowa średnicy 20 cm, bardzo mocna folia aluminiowa
Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić na mokry
piasek. Wyłożyć pierniczkową masą spód formy, przyciskając palcami (polecam,
b. przyjemne) lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce. Rozgrzać piecyk do 180?C.
Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek,
dodać wanilię, sok z cytryny i przyprawę do piernika. Zagotować wodę w
czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią aluminiową, włożyć do większej
formy. Jeśli mamy wątpliwości, czy tortownica jest dobrze zabezpieczona,
owińmy folią jeszcze raz. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i
wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić
do piecyka i piec ok. 55 min - wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod
spodem miękkawy. Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i studzić. Nie
przerażać się wilgocią w odpakowanej folii - to normalne, że trochę wody się
tam zbiera. Ciasto najlepsze jest na następny dzień, wtedy też można
przygotować polewę.
Polewa: 4 łyżki dżemu pomarańczowego (jak ktoś lubi - ja jednak nie - może
użyć imbirowego), 1-2 łyżki wody, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (jw.),
1-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Dżem podgrzać z wodą i przyprawą do piernika (nie zagotowywać), zdjąć z gazu,
wmieszać stopniowo mąkę (najlepiej przesianą). Ilość zależy od płynności
dżemu. Polewa powinna być na tyle lejąca, aby dało się nią oblać wierzch
ciasta, ale zarazem nie zanadto, żeby zbyt mocno nie spłynęła; zazwyczaj 1-2
łyżeczki mąki ziemniaczanej wystarczają. Odstawiamy polewę na 1-2 minuty do
lekkiego wystudzenia i zgęstnienia, oblewamy ciasto z wierzchu, zostawiamy do
zastygnięcia.

Dobre jest :) Nie lepsze od normalnego (mój #1), ale też bdb. W moim rankingu
na tym samym miejscu (a więc #2), co limonkowy z Nigella gryzie.
Gwoli ścisłości: pierniczki zmieliłam z większością pozostałych na nich
ozdóbek; serek był Turek, jak zazwyczaj, ale z Leclera przyjechało 450 g w
wersji light - użyłam i jak najbardziej można, jest tylko trochę inna
konsystencja (wilgotniejsza).
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

sernik (=cheesecake) piernikowy - ptasia 12.04.08, 19:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd