FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bitki wołowe z papryką

Przepis znaleziony w starym zeszycie:

500g zrazowej, krzyżowej lub antrykotu ( u mnie dziwo o nazwie polędwica
cygańska:)
1 łyżka mąki
500g papryki
4 cebule
2 łyżki pasty pomidorowej ( nie wiem co to, ja dałam koncentrat)
5 łyżek oleju arachidowego lub 2 łyżki smalcu (tak, tak)
czerwona papryka w proszku (a czy może być w ogóle inna, np. zielona?)
sól, cukier (cukier zbędny)
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki

Mięso przygotować i usmażyć ( a więc ja po przeczytaniu tak lakonicznej
informacji: umyłam, osuszyłam, pokroiłam na chude dość płatki, rozbiłam
tłuczkiem, usmażyłam na smalcu). Przełożyć do rondla, osolić, skropić wodą
(raczej podlać), oprószyć papryką w proszku i dusić na małym ogniu pod
przykryciem. Po 40 min.dodać pokrajaną w piórka cebulę i pozostały tłuszcz
(jaki? nie dałam bo wysmażyłam). Paprykę dokładnie umyć, wykrajać gniazda
nasienne, opłukać i pokrajać w dość gruby makaronik. Połączyć z mięsem i
udusić wszystko do miękkości. Dodać pastę pomidorową i drobno posiekany
czosnek(zmiażdżony), przyprawić do smaku solą, cukrem(nie trzeba,
wystarczająco słodkie) i sproszkowaną papryką. Posypać posiekaną natką i
podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówkami.

Moim zdaniem: dosyć słodkie, ale smaczne. Całość zajęła mi ok. 2,5 h.

Bitki wołowe z papryką - alinka_li 15.04.08, 12:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd