FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pikantne pulpety jagnięce

W ramach kacji "Przekonaj lubego do jagnięciny" popełniłam te pulpety z tejże, mielonej.
Pełna improwizacja, ale akcja odniosła pełen sukces :)

Użyłam:
500g mielonej jagnięciny
400g puszkę całych pomidorów wiśniowych (czereśniowych?) w gęstym sosie
1 cebulę
3 ząbki czosnku
po łyżeczce sproszkowanych: chili, garam masala, kurkumy
po łyżeczce całych: kolendry, kuminu
3 ziarna kardamonu
Limonkę
Olej
2 kromki białego chleba, skórki odkrojone
1/2 kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
Jajko
Pieprz

Jagnięcinę wymieszałam z jajkiem, pieprzem, chlebem namoczonym w winie i
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego.

W sporym rondlu, na oleju przeszkliłam cebulę, dodałam chili, garam masala i kurkumę,
dokładnie rozprowadziłam przyprawy w oleju. Następnie dodałam resztę przypraw
potraktowanych moździeżem i wrzuciłam kulki mięsne. Obsmażyłam je na dużym ogniu, aż
były lekko zbrązowione ze wszystkich stron. Zmniejszyłam ogień, dodałam pomidory z
puszki, przykryłam i dusiłam ok. 45 minut. Pod koniec duszenia skropiłam mięso sokiem z
ćwiartki limonki, a zmaltretowaną ;) limonkę wrzuciłam do rondla.

Podałam z ryżem ugotowanym z kurkumą oraz ćwiartką limonki do skropienia mięsa. Z pół
kg jagnięciny wyszły 3 porcje.

--
No denying times is hard, sir
Even harder than the worst pies in London!

Pikantne pulpety jagnięce - pani.serwusowa 20.04.08, 14:31    
Re: Pikantne pulpety jagnięce - nobullshit 21.04.08, 00:06    
Re: Pikantne pulpety jagnięce - pani.serwusowa 21.04.08, 09:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd