FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Dwie sałatki
   nobullshit   24.04.08, 21:12 zarchiwizowany
Jedna staromodna i banalna do bólu, druga nowomodna - i być może w tej
"modności" równie banalna. Ale bardzo lubię je obie i obie zrobiłam Tacie na
imprezę imieninową.


--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Tonno e fagioli
   nobullshit   24.04.08, 21:17 zarchiwizowany
Czyli tuńczyk i fasola, przepisy Tessy C-B wycięty dawno temu z GW.

SKŁADNIKI:
30 dag białej fasoli
20 dag tuńczyka z puszki (używam w sosie własnym)
1 duża czerwona cebula
oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
1. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy do miękkości.
2. Cebulę drobno ciekamy, a tuńczyka osączamy i rozdrabniamy.
3. Wszystko mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodówki, żeby sałatka się
przegryzła.


--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Re: Tonno e fagioli
   ag.gu   25.04.08, 00:40 zarchiwizowany
A ja wolę tę :-) Też mam ten przepis! Pamiętam,że strasznie mi się wtedy spodobał.
--
moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

  Fenkuł i grejpfrut
   nobullshit   24.04.08, 21:24 zarchiwizowany
Przepis Bir.ke (dzięki!) z tego forum.

SKŁADNIKI:
1 - 2 czerwone grejpfruty
1 fenkuł vel koper włoski
1 owoc granatu
oliwa truflowa, sól, pieprz

WYKONANIE:
1. Grapefruita (cholera, tak mi jakoś łatwiej, nie robię literówek) obrać ze
skóry i z białego paskudztwa, podzielić na cząstki.
2. Z fenkułu zdjąć zewnętrzną warstwę, pokroić.
3. Ułożyć na półmisku, posypać nasionami granatu i doprawić.

U mnie zamiast granatu (9 zł za sztukę!) suszona żurawina - świetnie się sprawdziła.

Zdjęcia niezbyt ciekawe, ale u Taty warunki sesji były kiepskie. Jak on może
wytrzymać w tak marnie oświetlonej kuchni??? :)


--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   kaskahh   24.04.08, 21:42 zarchiwizowany
wyprobuje;)

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   pani.serwusowa   24.04.08, 23:30 zarchiwizowany
Dziekuję, Nobull :) Chodzi od kilku dni za mną jakaś sałatka i za nic w świecie nie
widziałam jaka. Teraz już wiem :) Fenkułowo-grejpfrutowo-granatowa mi się bardzo
podoba, ale nie mam oliwy truflowej... Zawsze kupuję inne oliwy, a tę zostawiam "na
zaś" ;) Podejrzewam, że jednak ma spory wpływ na smak i chyba się jutro "szarpnę". ;)
--
No denying times is hard, sir
Even harder than the worst pies in London!

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   bir.ke   25.04.08, 11:48 zarchiwizowany
zupelnie zapomnialam o tej salatce, az musialam posilic sie wyszukiwarka, zeby
uwierzyc, ze faktycznie podawalam ten przepis;) za a.kreglicka oczywiscie;)
a wlasnie zastanawialam sie, co zrobic z fenkulu (a?), który mam w lodowce;) hehe

a ta fasolowa wyglada bardzo apetycznie, musze sprobowac:)
--
___________________________________
"Czesiu, ty nie wywołuj u mnie reperkusji!":p

  Bir.ke :))
   nobullshit   25.04.08, 21:35 zarchiwizowany
Ty nie pamiętałaś, ale ja tak - nie pierwszy raz ją robiłam.

--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   pani.serwusowa   25.04.08, 14:36 zarchiwizowany
Wlasnie poczynilam odpowiednie zakupy i salatke pewnie zrobie jutro. Raczka mi troche
zadrzala przy wkladaniu oliwy truflowej do koszyka ;) Siedze teraz, wdycham i powoli
zapominam o cenie ;)
--
No denying times is hard, sir
Even harder than the worst pies in London!

  Pani_S
   nobullshit   25.04.08, 21:35 zarchiwizowany
pani.serwusowa napisała:
> Wlasnie poczynilam odpowiednie zakupy i salatke pewnie zrobie jutro. Raczka mi
> troche zadrzala przy wkladaniu oliwy truflowej do koszyka ;)
Ja swoją dostałam od przyjaciółki :)

>Siedze teraz, wdycham i powoli zapominam o cenie ;)
Kiedy już się przestaniesz modlić do tej oliwy :) koniecznie zrób risotto
grzybowe - grzyby w miarę dowolne, choć pewnie borowiki będą najlepsze,
podrasowane oliwą truflową.
Ach...



--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Super prezent :) Super przyjaciółka :)
   pani.serwusowa   25.04.08, 21:41 zarchiwizowany
Zrobię, zrobię, bo do risotta grzybowego i tak się przymierzałam, a teraz z tą oliwą...
Znalazłam jeszcze przepis na carpaccio fenkułowe z ową. Mimo wszystko Twoja sałatka
jutro idzie na pierwszy strzał ;)
--
No denying times is hard, sir
Even harder than the worst pies in London!

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   pani.serwusowa   27.04.08, 11:18 zarchiwizowany
Fantastyczna! Jedna z tych rzeczy, których jedzenie celebrowałam do granic możliwości!
Piękne połączenie smaków, fajny kontrast między chrupiącymi ziarenkami granatu i
fenkułem, a miękkim grejpfrutem. Słowem: BAJKA! Ku mojej uciesze, zjadłam obie porcje,
bo luby po kilku kęsach stwierdził, że oliwa ma za mocny smak i aromat, do których
jeszcze nie dorósł. ;)
--
No denying times is hard, sir
Even harder than the worst pies in London!

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   nobullshit   27.04.08, 16:29 zarchiwizowany
pani.serwusowa napisała:
> Fantastyczna!

Cieszę się. A zdjęcie jak zwykle super.


--
Ten BROKUŁ, nie "ta brokuła".
Tych BROKUŁÓW, nie "tych brokuł".

  Re: Fenkuł i grejpfrut
   peeky_wicky   28.04.08, 09:07 zarchiwizowany
polaczenie grapefruita z koprem i granatem brzmi ciekawie :) musze sprobowac :)

  na nastepna impreze jak znalazl :-)
   jo.hanna   24.04.08, 22:18 zarchiwizowany

--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

  Re: Dwie sałatki
   marghe_72   25.04.08, 11:27 zarchiwizowany
Uwielbiam tonno e fagioli :)
Gości u mnie na stole kilka razy w miesiacu, he
Tyle, że z fasoli z puszki. Nie wiedziec czemu wolę puszkową
--
Homo sapiens non urinat in ventum

  odswiezalam w weekend;)
   bir.ke   29.04.08, 09:50 zarchiwizowany
te fenkulowa faktycznie jest genialna, ale u mnie tradycyjnie zamiast granatu - orzechy
wloskie;)
bardzo odswiezajaca i lagodna imho
deprymuje mnie tylko to obieranie grapefruita z albedo (?), chyba ze jest jakis prosty
sposob mi nie znany;)
--
___________________________________
"Czesiu, ty nie wywołuj u mnie reperkusji!":p

  Re:Sałatka z fenkuła i grapefriuta
   thiessa   17.05.08, 21:25 zarchiwizowany
Zrobiłam, bo właśnie miałam na zbyciu granata i nie mówię, ani tak ani nie jeśli chodzi o
walory smakowe, ale jeśli chodzi o wizualne to już zupełnie inna historia.
--
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd