FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

TAJSKA ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM (tom khaa ghai)
(na 4 osoby)
Przepis z książeczki promującej tajskie smaki (praca zbiorowa)

500 ml mleka kokosowego
3 łodygi trawy cytrynowej
5 cm galangal lub imbiru dostępnego w sklepach
4 azjatyckie szalotki (można zastąpić czerwoną cebulą, lub europejskimi szalotkami)
1 średnia pierś kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego, można zastąpić brązowym cukrem trzcinowym
1 puszka straw mushroom lub 15 dag pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
3 łyżki soku z limonki
6 liści limonki (kaffir)
3-5 świeżych papryczek
opcjonalnie kiełki fasoli mung
świeża kolendra do przybrania

1.Do garnka wlać mleko. Dodać rozcięte na pół i zgniecione trawy cytrynowe, pokrojony w
plasterki galangal i posiekane szalotki. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i
gotować przez 5
minut, często mieszając.
2. Mięso pokroić w cienkie paski. Sos rybny wymieszać z cukrem.
3. Do mleka kokosowego dodać sos rybny i mięso. Gotować na wolnym ogniu, mieszając
przez 5 min.
4. Dodać grzyby, kiełki i liście limonki. Gotować kilka minut. Pozostawić na małym ogniu na
ok. 10 min.
5. Pod koniec gotowania wlać wyciśnięty sok limonki, wsypać drobno posiekane papryczki
i kolendrę.



--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem - corrina_f1 25.04.08, 16:28    
zamiast pieczarek polecam boczniaki - jo.hanna 25.04.08, 18:40    
Re: Tajska zupa kokosowa z kurczakiem - pani.serwusowa 25.04.08, 20:36    
Re: Tajska zupa kokosowa z kurczakiem - peeky_wicky 28.04.08, 09:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd