FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sri Lanka od kuchnii

Wszystkie przepisy z "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne.

Pikantny ananas

1 świeży ananas,
2 łyżki oleju,
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana,
1/8-1/4 nasion czarnej gorczycy,
1/2-1/4 łyżeczki płatków chilli,
1/8 łyżeczki chilli,
3 liście curry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
3 goździki,
3 strączki kardamonu,
3 cm kawałek cynamonu,
sól do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
1/2 szklanki mleka kokosowego.

Ananasa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, płatki chilli, liście curry,
kurkumę, goździki, cynamon i kardamon. Smażyć mieszając 2-3 min. Dodać ananasa,
doprawić solą i pieprzem, smażyć kolejne 3-4 min. mieszając regularnie. Wyłączyć ogień i
zostawić pod przykryciem na kolejne 4-5 min. Zalecane podawać na żółtym ryżu.

Żółty ryż

1 1/2-2 łyżki ghee,
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana ( dałam białą, ale z czerwoną ryż miałby fajny
kolor),
3 ząbki czosnku posiekane,
1/2 łyżeczki imbiru, posiekanego,
6 cm kawałek trawy cytrynowej, drobno posiekany,
6-8 liści curry,
6 goździków,
6 strączków(?) kardamonu,
8-10 ziaren czarnego pieprzu,
2 szklanki ryżu basmati,
1 szklanka mleka kokosowego,
1 łyżeczka pręcików szafranu, albo 1-1/2 łyżeczki mielonego, albo 1/4 łyżeczki kurkumy,
1/3-1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie).

Na patelni rozgrzać ghee, dodać cebulę, smażyć do momentu zezłocenia. Dodać czosnek,
imbir, trawę cytrynową, liście curry, kardamon, goździki, pieprz, smażyć 20-30 sek. stale
mieszając. Dodać ryż i smażyć chwilę. Kiedy cały będzie obtoczony tłuszczem wlać mleko
kokosowe i 3 szklanki wody. Posolić do smaku, dodać szafran albo kurkumę, przykryć i
gotować do momentu kiedy cały płyn się wchłonie. Odstawić z ognia, przykryć kocem i
zostawić jeszcze na 20 min.
Ryż jest pyszny, aromatyczny a zarazem delikatny w smaku. Niechaj cytat z książki wyrazi
to czego nie napisalam: "This traditional yellow rice dish will bring the brilliance of the sun
and the flavors of the earth to your table."

Tradycyjne curry wieprzowe

1/2 łyżeczki nasion kuminu,
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
700 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę,
1 średnia cebula, drobno posiekana,
4 łyżki oleju,
3 liście curry,
1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego,
3 cm kawałek cynamonu,
1-2 łyżki octu winnego (dałam zamiast niego sok z cytryny),
1/8 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki prażonego curry Sinhala (przepis tutaj: fotoforum.gazeta.pl/
72,2,777,78693447.html ),
2 łyżeczki chilli ( dałam szczyptę),
sól do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
1 szklanka mleka kokosowego.

Na suchej patelni podprażyć kumin i koper włoski. Utłuc w moździeżu.
Na nieprzywierającej patelni wymieszać podprażone przyprawy, mięso, cebulę, liście
curry, imbir, cynamon, ocet winny, chilli i olej. Smażyć ok. 5 min regularnie mieszając.
Posolić do smaku, dodać pieprz. Wlać 2-2 1/3 szklanki wody, dodać Sinhala curry, przykryć
i gotować ok. 1 1/2 godziny. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 min. Podawać z
żółtym ryżem.

Curry z ogórków
Łagodne, mające na celu złagodzenie pikantnych dań kuchnii Sri Lanki.

2 ogórki (ok. 450 g ),
1 łyżka oleju,
1 średnia cebula, drobno posiekana,
6 nasionek kozieradki,
3-4 liście curry,
1/8-1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
1/8-1/4 łyżeczki kurkumy,
5 ziaren czarnego pieprzu,
1 ząbek czosnku, posiekany,
3 cm kawałek cynamonu,
1 łyżeczka surowego curry Sinhala*,
1 małe zielone chilli, posiekane,
sól do smaku,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1 szklanka mleka kokosowego.

Surowe curry Sinhala (znowu proporcje hurtowe)

Zmielić na proszek:
9 uncji nasion kolendry,
4 1/2 uncji kuminu,
4 1/2 uncji nasion kopru włoskiego,
30 liści curry,
10 goździków,
20 strączków kardamonu,
3 cm kawałek cynamonu.

Dodam, że oba curry zarówno surowe, jak i prażone Sinhala zrobiłam w ilościach
użytkowych, jedynie posiłkując się proporcjami zawartymi w przepisach.

cdn...
--
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

Sri Lanka od kuchnii - thiessa 28.04.08, 19:32    
Re: Sri Lanka od kuchnii - pani.serwusowa 28.04.08, 20:15    
Re: Sri Lanka od kuchnii - nobullshit 28.04.08, 23:33    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 17.05.08, 20:50    
Re: Sri Lanka od kuchnii - hela1 17.05.08, 23:49    
Re: Sri Lanka od kuchnii - izabelski 27.07.10, 14:04    
Re: Sri Lanka od kuchnii - izabelski 27.07.10, 14:07    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 27.07.10, 18:06    
Re: Sri Lanka od kuchnii - izabelski 30.07.10, 18:51    
Re: Sri Lanka od kuchnii - kwik 19.05.08, 00:04    
pytanie o ananasa - jo.hanna 19.05.08, 11:51    
Re: pytanie o ananasa - kasian00 19.05.08, 15:38    
z ryzem nie mam problemu - jo.hanna 19.05.08, 15:45    
Re: z ryzem nie mam problemu - thiessa 19.05.08, 16:35    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 12.08.08, 22:04    
litosci! - jo.hanna 12.08.08, 22:11    
Re: litosci! - nobullshit 12.08.08, 22:57    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 25.11.08, 20:04    
Re: Sri Lanka od kuchnii - nobullshit 27.11.08, 00:04    
Re: Sri Lanka od kuchnii - hinduska 27.11.08, 13:37    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 27.11.08, 16:23    
Re: Sri Lanka od kuchnii - nobullshit 28.11.08, 01:09    
Re: Sri Lanka od kuchnii - diaboliqua 08.03.09, 11:55    
Re: Sri Lanka od kuchnii - thiessa 13.12.09, 18:32    
Bakłażanowe Moju - thiessa 24.07.10, 21:00    
Kurczak z kolendrą i pomidorem - thiessa 12.08.10, 17:58    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - borysa 13.08.10, 13:54    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - n_ina 13.08.10, 14:26    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - thiessa 13.08.10, 16:35    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - n_ina 13.08.10, 16:44    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - daxter 13.08.10, 18:28    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - thiessa 13.08.10, 20:34    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - daxter 13.08.10, 20:44    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - n_ina 13.08.10, 23:38    
Re: Kurczak z kolendrą i pomidorem - borysa 16.08.10, 14:58    
Szybkie curry z cukinii - thiessa 12.09.10, 10:34    
Curry z dyni z groszkiem i orzechami nerkowca - thiessa 03.06.11, 20:50    
Curry z kalafiora, orzechów nerkowca i groszku - thiessa 03.06.11, 20:53    
Love cake - thiessa 03.06.11, 20:55    
Re: Love cake - kocia_noga 04.06.11, 10:07    
Re: Love cake - thiessa 04.06.11, 16:05    
Re: Love cake - kocia_noga 04.06.11, 20:23    
Jakiej wielkości blacha? - nobullshit 05.06.11, 13:06    
Re: Jakiej wielkości blacha? - thiessa 06.06.11, 19:49    
Re: Jakiej wielkości blacha? - nobullshit 06.06.11, 21:18    
Re: Jakiej wielkości blacha? - thiessa 06.06.11, 23:11    
Re: Jakiej wielkości blacha? - nobullshit 07.06.11, 00:30    
Re: Jakiej wielkości blacha? - kocia_noga 08.06.11, 21:55    
Curry z fasolki szparagowej - thiessa 11.02.12, 21:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd