FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tort kakowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 16:09 zarchiwizowany
Najprostszy z prostych.

BISZKOPT KAKAOWY
www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=7852
6 jajek
150 g cukru
120 g maki
30 g kakao

Etapy:
1. ubijanie jajek z cukrem: mikserem przez mniej wiecej 20-25 minut
2. dodanie maki / metoda "od gory do dolu": poprzez sitko, przy uzyciu
drewnianej lyzki albo trzepaczki / takiej:
img152.imageshack.us/img152/9347/rbcsxjyo8.jpg /
3. pieczenie w temperaturze 180°C / piekarnik statyczny / przez 30 minut /
absolutnie nie otwierajac piekarnika przez 25 minut /

Ubijanie jajek jest latwe, ale dlugotrwale i trzeba uwazac, aby nie spalic
miksera. To najwazniejszy etap: jesli trwa za krotko, to potem bedzie jeszcze
gorzej. Jesli trwa odpowiednio dlugo / masa powiekszy 3-krotnie objetosc /, to
potem trzeba tylko nie zepsuc tej puszystosci.

Dodawanie maki musi byc takie, aby ubite jajka z cukrem nie stracily swej
puszystosci / ciasto wlewane do tortownicy konsystencja nie rozni sie od piany
z bialek /. Maka nie moze absolutnie opasc na dno: sitko jest konieczne, a
make nalezy dodawac partiami.

Piec nalezy do momentu az brzeg ciasta odstanie od scianek tortownicy i nie
wyjmowac od razu.

Po kilku minutach wyjac z piekarnika i z tortownicy, polozyc na chwile na tzw.
kratce do ciast, a potem zawinac w sciereczke / bez "aromatu" proszku do
prania: ja sie naszukalam /. Biszkopt pozostanie mieciutki przez 2 dni. Latem
przechowac w lodowce, zima niekoniecznie.

PONCZ
wymyslony przeze mnie / moze taki istnieje, ale nie mogac znalezc
odpowiedniego, sama dobralam skladniki /
2 lyzki likieru cynamonowego / sycylijskiego cannellino /
zagotowana woda
sok z cytryny
cukier
Skladniki poza likierem dobrane wg smaku.

KREM Z MASCARPONE I MLEKA SKONDENSOWANEGO SLODZONEGO
bialy, kakaowy i kawowy
Do przekladania tortow, do tiramisu' / pozwala ominac surowe jajka /, jako
deser sam i z dodatkami.

Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo
skladnikow, szybki w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej
takze kakaowa i kawowa.

Przepis i zdjecia:
www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=7852

250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru
slodyczy /

- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci
miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g /

Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje
kakaowa i kawowa.

Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem
wymieszac dosc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /.

Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g
mleka skondensowanego /. Do 2/3 kremu dodalam troche kakao. Reszta zostala biala.
Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy 26 cm.
Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na
podjadanie w czasie produkcji.







  Re: Tort kakaowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 16:13 zarchiwizowany
Jeszcze zdjecia.

  Re: Tort kakaowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 16:14 zarchiwizowany
Galeria dziwnie jakos funkcjonuje. Np. wstawia zdjecia w odwrotnej kolejnosci.

  Re: Tort kakowy z kremem z mascarpone
   zawszepolka   02.05.08, 16:30 zarchiwizowany
bardzo lubie piec biszkopty wg przepisu ktory podalas - jest niezawodny
mnie nauczyla tak piec moja Mama i na wszystkie biszkopty, ktore do tej pory upieklam
zaden mi nie siadl zawsze rosna duze a w smaku sa bardzo delikatne i puszyste
:)
--
I want that one THAT ONE

  Re: Tort kakaowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 16:33 zarchiwizowany
A ja niestety nauczylam sie tego niedawno. Ubijanie trwa dlugo. Szczegolnie
jesli ma sie tylko mikser reczny. Rezultat jest jednak wart zachodu. Biszkopt
jest miekki tak jak krem.

  Re: Tort kakowy z kremem z mascarpone
   zawszepolka   02.05.08, 16:43 zarchiwizowany
jeszcze mi sie przypomnialo ze podczas mieszania maki zataczam lyzka osemki (wg
mojej Mamy zataczanie kolek nie rozmiesza dobrze maki kto wie?..) i najlepiej jak na
powierzchni pojawiaja sie pecherzyki powietrza ale to tylko jako ciekawostka
Tort wyglada przepysznie, a ze mam nowiuski mikser i wolne w poniedzialek (bank
holiday tutaj mamy) to z checia upieke;)
--
I want that one THAT ONE

  Re: Tort kakowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 17:41 zarchiwizowany
Ja doszlam do wniosku, ze jedyna trudnosc przy biszkopcie to wlasnie dodawanie
maki: tak, aby nie zepsuc rezultatu ubijania jajek z cukrem.
Ubijanie jest kwestia czasu: mozna nastawic budzik na 20-25 minut i ubijac,
ubijac, ubijac...
Podczas pieczenia dobrze jest :))) przywiazac sie do krzesla: nie ulegniemy
pokusie otwarcia piekarnika, zeby zobaczyc jak sie piecze.
Zostaje tylko laczenie z maka, a to kwestia wprawy. Jak najdelikatniej i musi
sie udac.

  Re: Tort kakowy z kremem z mascarpone
   zawszepolka   02.05.08, 17:45 zarchiwizowany

i nikomu nie dam sie zblizyc na krok do piekarnika podczas pieczenia;D
--
I want that one THAT ONE

  Re: Tort kakowy z kremem z mascarpone
   fettinia   02.05.08, 17:06 zarchiwizowany
Wierze ze pyszny:)
Ale sorry ta literowka mnie rozbawila:DD Nie bede tlumaczyc:P
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Tort kakaowy z kremem z mascarpone
   linn_linn   02.05.08, 17:25 zarchiwizowany
Mnie tez, ale w ktoryms momencie zapetlilam sie w czelusciach galerii. Nie
wykonuje polecen jak powinna. Zamiast zajrzec do zdjec na dysku wyslala post.
Potem zmienila kolejnosc zdjec.

  Re: Tort kakaowy z kremem z mascarpone
   fettinia   02.05.08, 17:44 zarchiwizowany
A u mnie ostatnio wogole odmowila wspolpracy:)Nie bylo widac zdjec ani nic:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd