FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 08:26 zarchiwizowany
Z pewną nieśmiałością, bo na forum zawojowanym przez znawczynie i mistrzynie tematu,
tortowego przedstawiam swój pierwszy w życiu tort z pokryciem z masy piankowej, tu
ukłon w stronę wiedzmy30 której prace natchnieniem i niedoścignionym wzorem
mym "som" :-).
Tort popełniony na 60 urodziny teścia, malinowy z dwóch rodzajów kremu (malinowego i
śmietanowego) i dwoch rodzajów biszkoptów (naturalnego i czekoladowego), obłożenie z
masy piankowej (biało różowych goplanek- innych w okolicy brakło stąd kolor masy
zdeterminował całość) listki z zielonego papieru jadalnego.
Biszkopty robione z 6 jaj i szklanki mąki i niecałej szklanki cukru, w przypadku
czekoladowego odejmuję tyle łyżek mąki i ile dodaję łyżek kakao. Krem to ubita śmietana
z zagęstnikiem, do malinowego dodaję suszone rozdrobnione maliny (działkowe maliny
suszę w ustrojstwie do szuszenia grzybów). I tyle, może banał, ale smaczny skądinąd ;-).

  Re: Malinowy tort z rózami.
   letruska   05.05.08, 08:39 zarchiwizowany
Witaj!Weszlam na twoja galerie zdjec ,bo zaintrygowal mnie opis twojego tortu.No i jest
mistrzowski!Naprawde piekny!Poza tym kot!Mamy takiego samego kota!Pozdrawiamy
was.
--
sygnaturka sie dopiero rodzi...

  Re: Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 09:23 zarchiwizowany
Dziękuję, rumienię się, kot z kolei to nie moja zasługa ;-), urodził się taki ładny ;-). Zdjęcia
pojawią się mam nadzieję wkrótce jak tylko moderator je zaakceptuje.

  Re: Malinowy tort z rózami.
   linn_linn   05.05.08, 11:36 zarchiwizowany
Wyglada jak elegancki kapelusz. Naprawde udany. Pogratulowac.

  Piekny!
   abc_unia   05.05.08, 22:45 zarchiwizowany
i bardzo apetyczny..yam..yam:)

--
..just kidding..

  oo, zdjęcia się nie łądują może teraz.
   joisana   05.05.08, 09:24 zarchiwizowany



  Re: oo, zdjęcia się nie łądują może teraz.
   angelina.s   05.05.08, 20:23 zarchiwizowany
Piękny tort! Taki elegancki.
A przekrój wygląda przepysznie:)
--
Od kuchni :) picasaweb.google.pl/urbanska.sylwia/OdKuchni

  śliczny tort, a ten kawałek jaki apetyczny ;)) n/t
   issys   05.05.08, 09:26 zarchiwizowany

--
Iza i Natalka

  Re: Malinowy tort z rózami.
   mar-aa   05.05.08, 10:30 zarchiwizowany
Tort jest śliczny! Widać, że wykonany z wielką starannością i dbałością o
szczegóły, aż trudno uwierzyć, że to Twoje pierwsze ,,zderzenie" z masą piankową.:)

Teść na pewno był zachwycony? Gratulacje:))

  Re: Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 10:42 zarchiwizowany

Dziękuję, podobał się, niestety Teść się rozochocił i zarządał ferrari na następne okrągłe
urodziny ;-). A masa piankowa to od dziś moje hobby, zamierzam robić torty wszystkim
znajomym aby dojść do mistrzostwa dzięki praktyce, mam nadzieję znaleźć jakiś kurs
cukierniczy w mojej okolicy, bo to niesamowite co można zrobić z tych jak dotąd sądziłam
ochydnych pianek ;-))).

  Re: Malinowy tort z rózami.
   mar-aa   05.05.08, 10:50 zarchiwizowany
joisana napisała:

>
> Dziękuję, podobał się, niestety Teść się rozochocił i zarządał ferrari na nastę
> pne okrągłe
> urodziny ;-)

Masz dużo czasu na doskonalenie umiejętności:)) Na pewno Ci się uda!

  Re: Malinowy tort z rózami.
   kasiaaaa24   05.05.08, 10:42 zarchiwizowany
Prawdziwe dzieło. Jest przepiękny i w dodatku różowy :) A dekoracja prosta i elegancka.
Gratuluję.
--
historiapewnejnarzeczonej.blox.pl/html - Ja przedślubnie

gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

  Re: Malinowy tort z rózami.
   alinka_li   05.05.08, 11:44 zarchiwizowany
Piękny! Bardzo zazdroszczę umiejętności, tort równiutki a róże cudne! Ja robię
za 2 tygodnie też pierwszy raz, ale na pewno nie wyjdzie mi tak extra. Teraz
wiem, jaki będzie kolor, też mam różowo białe pianki;)

  Re: Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 11:51 zarchiwizowany
alinka_li napisała:

> za 2 tygodnie też pierwszy raz, ale na pewno nie wyjdzie mi tak extra

A cóż to za czarnowidztwo ;-), to jest naprawdę bardzo proste, trzeba tylko pamiętać o
ciągle suchych czystych dłoniach, a kwiatki i figurki poćwiczyć lepiąc z plasteliny, moje róze
nie wyszły jakoś porywająco, bo tego zniedbałam i już na masie, metodą prób i błędów
sobie przypominałam jak się lepi.
Poza tym tort pod masa musi być dobry, żadne eksperymenty ale sprawdzony przepis,
równe placki i gesty krem odstany w lodówce aby całość była sztywna, bo oblepiając
może się wichrować, bo jednak masę się naciąga i formuuje ciut na siłę i świerzy krem
mógłby wyduszać się i plamić masę.
Trzeba mieć też zapas i pianek i cukru, i ozdób, aby w razie jakiejśc katastrofy móc zacząc
jeszcze raz.

  Re: Malinowy tort z rózami.
   alinka_li   05.05.08, 14:46 zarchiwizowany
Dzięki! Doceniam cenne wskazówki, ale jak przeczytałam o ilu rzeczach trzeba
"tylko" pamiętać to zupełnie mi sie odechciewa...;)) Ale wezmę sie z tym za bary
na pewno (no, w razie czego mam upatrzony blat marcepanowy na ciasto, już gotowy
i nawet rozwałkowany;p)

  mistrzowski
   bodzia50   05.05.08, 12:25 zarchiwizowany
jak na pierwszy raz. Gratulacje dla teścia za taką synową.
--
Kubuś-nasze słoneczko

  Re: Malinowy tort z rózami.
   haanulka   05.05.08, 13:26 zarchiwizowany
Można prosić o dokładne proporcje i instrukcję wykonania. Jestem tak zauroczona, że
chciałabym popełnić plagiat (jeśli nie masz nic przeciw)

  Re: Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 17:04 zarchiwizowany

Biszkopt pierwszy:
---------------------------------------------
6 jajek
szklanka maki (przesiać)
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak
najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,
następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i
łyżeczka octu (10%) .
Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem.


biszkopt drugi(czekoladowy):
---------------------------------------
6 jajek
szklanka mąki minus 4 łyżki
4 łyżki kakao
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczKa proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu

ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak
najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do
pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i
ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem.


Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec
ubijania dodany cukier puder i śmietanfix, podzielony krem ne pół i do jednej połowy
dodane sproszkowane suszone owoce.

W tym konkretnym przypadku biszkopt biały wyrósł wyższy niż ciemny i pozostał mi jeden
blat luzem, stało się tak pewnie dlatego, ze ciemny pieczony jako drugi trafił do zbyt
nagrzanego piekarnika. Normalnie powinny być równe i wynosić po 3 blaty 2 cm w
tortownicy 24cm, i po dwa blaty 2 cm w tortownicy 30 cm i większych. Kolejność blatów i
kremów to kwestia inwencji twórczej, ja najpier wzięłam kredki i pokolorowałam paski
żeby wiedzieć czy sie nie będzie gryzło kolorystycznie. ;-). I tak warstwa białego kremu
wystąpiła raz a różowego 2 razy za to pozostałym białym kremem posmarowałam tort z
wierzchu i na bokach, bo masa piankowa musi się do czegoś przykleić, inaczej bedzie jak
luźna kiecka ;-).

Masa piankowa w/g Konwaliowej na forum jest, jedyne co zrobiłąm inaczej to
wałkowałam na cukrze pudrze i wcale mi z tego powodu nie twardniała ani się nie lepiła,
widać to kwestia indywidualna.

Miłego plagiatowania ;-).


  Re: Malinowy tort z rózami.
   loola_kr   05.05.08, 15:18 zarchiwizowany
Tort jest piękny!
Mam pytanie czy ta różowa masa to po prostu bita śmietana z suszonymi malinami?
A czy próbowałaś kiedykolwiek zrobić z żywymi? Uda sie? Bo ja suszonych nie mam...


  Re: Malinowy tort z rózami.
   joisana   05.05.08, 16:44 zarchiwizowany

loola_kr napisała:

> Tort jest piękny!
> Mam pytanie czy ta różowa masa to po prostu bita śmietana z suszonymi malinami?

myślałam, że napisałam dokładnie ;-), bita śmietana zagęszczona fixem do śmietany,
cukrem pudrem i właśnie proszkiem z malin.


> A czy próbowałaś kiedykolwiek zrobić z żywymi? Uda sie? Bo ja suszonych nie mam
> ...


Z żywymi, mrożonymi lub konfiturowymi owocami lepiej udają się maślane kremy- z natury
gęstrze, lekka śmietana pod wpływem soczku popłynie wydaje mi się, można by owoce
odciskać, ale wtedy duża część aromatu i smaku też zostanie odciśnięta, chyba żeby
kupić jakąś zaprawę malinową gotową i świeże maliny dodać jako uszlachetniacz w
postaci całej delikatnie wmieszanej a nie rozbabranej ;-).

  Re: Malinowy tort z rózami.
   loola_kr   05.05.08, 17:08 zarchiwizowany
dziękuje bardzo!
Znalazłam w internecie suszone maliny więc zrobię dokładnie wedłu Twojego przepisu!
Nie wiem czy będą takie jak domowe ale spróbuję.
:)


  Re: Malinowy tort z rózami.
   haanulka   06.05.08, 08:15 zarchiwizowany
gdzie znalazłaś te suszone maliny?

  Re: Malinowy tort z rózami.
   loola_kr   06.05.08, 09:46 zarchiwizowany
Tutaj są:
www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1101&sid=&pin=&mod=03&towar=261522&pt=&lang=pl-
pln&pdo=01&psz=10273&pcz=

zamówię dzisiaj i zobaczę...

  Re: Malinowy tort z rózami.
   mamusia-szymusia   05.05.08, 18:32 zarchiwizowany
o Chryste ale cudo!!!!

  Re: Malinowy tort z rózami.
   l.e.a   05.05.08, 20:31 zarchiwizowany
bardzo piękny tort zazdraszczam :D
--
Stellamara
byle do czerwca
GOSPEL:)

  Re: Malinowy tort z rózami.
   matylda1001   05.05.08, 21:13 zarchiwizowany
Śliczny, elegancki i smakowicie wygląda. Wczoraj na przyjęciu komunijnym jadłam
takiego gniota, że za okruszki z Twojego oddałabym całą golonkę w piwie.

  Re: Malinowy tort z rózami.
   haanulka   06.05.08, 08:16 zarchiwizowany
serdecznie dziękuję za przepis w sobotę biorę się do pracy!

  Re: Malinowy tort z rózami.
   daxter   06.05.08, 10:22 zarchiwizowany
po rostu piekny, zbliża sie dzien matki trzeba będzie zrobić- jestem pod
wrażeniem a naprawde duzo w życiu tortów zrobiłam :)

  Znalazłam coś zamiast suszonych malin!!!!!!!!!!!!
   joisana   06.05.08, 13:29 zarchiwizowany

sweetmarket24.com/u/fckeditor/Image/market%20novelty/oetker2.jpg
Koleżanka mnie uświadomiła, że istnieje takie cudo i wystarczy dodać paczuszkę na pół
litra śmietany i już nie trzeba się bawić z fixem do śmietany i owocami, bo to jest dwa w
jednym. Poszukajcie w swoich sklepach, to chyba nowość, bo ja się jeszcze nie
natknęłam, ale koleznaka kupiła w Auchan sprawdziła i jest zachwycona, a nalezy do tych
wybrednych dla których wszystko ma być naturalne ;-).

  Re: Malinowy tort z rózami.
   abbra   06.05.08, 22:36 zarchiwizowany
Piękny tort i bardzo elegancki !

--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Malinowy tort z rózami.
   k_izydorczyk   07.05.08, 11:36 zarchiwizowany
Wygląda bardzo smakowicie:)
--
WSZYSTKO LUB PRAWIE O DECOUPAGE
Moje fotki

  Re: Malinowy tort z rózami.
   kuranda   08.05.08, 07:40 zarchiwizowany
ten tort wyglada bajecznie
oczy mi z orbit wychodza jak go widze!
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

  Re: Malinowy tort z rózami.
   kanka9   10.05.08, 13:27 zarchiwizowany
Tort jest śliczny. Co prawda kolorystycznie bardziej dla mamy niż taty ale piekny ;-). Sama
bym sprobowała go zrobić ale boje sie tej masy ;-/. Raz już robiłam i mi nie wyszła.
Wyszła strasznie twarda gruda niedajaca się rozwałkować ;-(. Pewnie coś źle zrobiłam ,
może jeszcze kiedyś odwaze się ja zrobić bo podoba mi sie niezmiernie. A ile tych pianek
na taki tort ci zeszło ?

  Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   teletombola1   11.05.08, 22:18 zarchiwizowany
Popełniłam plagiat tortu joisany z małymi zmianami. Jest to też mój debiut
tortowy z masa piankową, więc niestety wyszły pewne niedoskonałości, ale cóż
człowiek uczy się na błędach.
Biszkopty wg przepisu joisany bez octu i wody.
Biszkopty nasaczone kompotem z wiśni.
Przełożenie to bita śmietana ze śmietan-fixami i cukrem pudrem + wiśnie z kompotu.
Pianki tez miałam biało-różowe, więc je potraktowałam nożem i rozdzieliłam
kolory. Do masy różowej zamiast wody dodałam koncentatu z barszczu (dla
umocnienia różu). Niestety z braku barwników listki są z opłatka.
Tort wszystkich zachwycił. To był prezent na urodziny dla mojej teściowej.


  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   teletombola1   11.05.08, 22:19 zarchiwizowany
no i jeszcze przekrój

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   charlotta_lotta   11.05.08, 23:15 zarchiwizowany
jeżeli to jest twoj debit to nie chciałabym widzieć 20stego z kolei.. .

piękny.. i napewno masz talent :) ja zrobiłabym 100 i nawet kokardki bym nie zrobila
takiej jak ty :) gratuluje

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   jagusia_1971   11.05.08, 23:27 zarchiwizowany
Gratulacje, chyba każdy chciałby mieć taki debiut

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   zeberr   12.05.08, 07:01 zarchiwizowany

Pewne niedoskonałości... no cóż - następna nic-nie-umiejąca się pokazała :)

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   jaroosi   12.05.08, 08:01 zarchiwizowany

Piękne te Wasze torty. Sliczne dekoracje :-) najbardziej zachwycaja mnie rózyczki.
Możecie zdradzic tajemnicę jak je robicie. Jak sklejacie. Bo mnie to nie wychodzi.
Delikatnie smarowałam woda i się wszystko rozpadło bu..bu..bu

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   teletombola1   12.05.08, 12:11 zarchiwizowany
dzieki ;)
różyczki to kółka wycinane od kieliszka i od zakrętki z syropu. Sklejałam je jak
jedna z Was radziła resztkami masy (rozrobionej z odrobiną wody, żeby była
konsystencja "super-glu"). Klei się świetnie i "łapie" od razu.

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   siemalek   06.07.08, 14:04 zarchiwizowany
teletombola1 napisała:

> dzieki ;)
> różyczki to kółka wycinane od kieliszka i od zakrętki z syropu. Sklejałam je ja
> k
> jedna z Was radziła resztkami masy (rozrobionej z odrobiną wody, żeby była
> konsystencja "super-glu"). Klei się świetnie i "łapie" od razu.


Czyli ten klej to bota śmietana ze śmietan fixem??????

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   joisana   12.05.08, 12:24 zarchiwizowany

Plagiat lepszy od orginału ;-))))))))))))), gratulacje. Podziwiam determinację w rozcinaniu
pianek, ja po przecięciu jednej paczuszki dałam za wygraną ;-P. Musimy namierzyć białe
pianki, przekopałam wszystkie hieprmarkety na Śląsku i nie ma:-(.

  a propo's octu do biszkopta
   joisana   12.05.08, 12:28 zarchiwizowany

Zauważyłam, że więszość ludzi boi się dodać tej łyżeckzi octu i zimnej wody do utartej
masy na biszkopt, a to jest chwyt cukierników, i często ratuje ciasto, bo powoduje
większe pienienie się masy, sprawia, ze rośnie bardziej puszysty i lekki, coś tam robiąc z
glutenem w mące przennej, tak mała ilość nie sprawi, że ciasto będzie kwaskowe, tego
się nie zauważa ;-). Podobnie działa spirytus, ale ocet lepszy.

  Re: Śmietankowo-wiśniowy tort z różami
   alinka_li   12.05.08, 13:58 zarchiwizowany
Rewelacja, jestem pod wrażeniem!

  Re: Malinowy tort z rózami.
   peeky_wicky   14.05.08, 12:36 zarchiwizowany
fajny, taki estetyczny i delikatny :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd