FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ravioli z ricotta na slodko

Jest to specjal z Abruzzo.W rodzinie mojego meza nie obedzie sie zadne wieksze swieto
bez nich.Coraz rzadziej robione w domu,czesciej kupowane w sklepach ze swiezym
makaronem.No i dzisiaj je popelnilamZasiegnelam jezyka w rodzinie,poszukalam na
wloskich forum i oto powstal przepis na 4-5 osob.Sa pyszne.Do rzeczy.Ciasto na
ravioli:400 g maki i 3 jajka,szcztpta soli ,odrobina wody.I zagniatamy dlugo i
namietnie.Maka:grano duro.Tak po pol godziny jest juz dobre.Zawijamy w folie i co
najmniej kolejne pol godziny odpoczywa sobie.

Wmiedzyczasie robimy nadzienie:500 g sera ricotta di pecora,czyli owcza,100 g
parmezanu tartego.1 jajko,majeranek swiezy drobno posiekany ,skorka otarta z jednej
cytryny,1 lyzka cukru,lyzeczka cynamonu.Wymieszac i gotowe.

Ciasto rozwalkowujemy na cieniutki placek,bardzo cieniutki.Farsz ukladamy malymi
porcjami przy brzegu i zawijamy jak na zdjeciach dolaczonych.Wykrajamy nozykiem z
falbanka.Gotujemy w osolonej wodzie 6-7 min z odrobina oliwy.Podaje sie z sosem
pomidorowym z miesem ,czyli ragu.I w tym jest urok tego dania ,ze laczy sie sos miesny z
posmakiem slodkiej ricotty,z nuta cynamonu i cytryny.Na talerzu posypujemy parmezanem.

Ja sos zrobilam nastepujaco:Do garnka wlalam oliwe z oliwek,wrzycilam na to jedna
marchewke,pol cebuli i seler naciowy,pokrojone w kostke.Podrumienic.Do tego miesko
mielone(na oko moze kostke) posmazyc i podlac winem jak juz nie bedzie czerwone.Po
odparowaniu wina ( po ok 5 min)wlewamy pomidory z 2 puszek.Dodajemy
sol,pieprz.Dolac troche wody-ok.szklanka.Ja gotuje w garnku cisnieniowym,wiec po 30
min.byl juz gotowy.W normalnym ponad godzine-poltorej.
--
sygnaturka sie dopiero rodzi...

Ravioli z ricotta na slodko - letruska 11.05.08, 17:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd