FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Stefanka/Miodownik - ciasto, ktore gości zachwyci

Przepyszne ciasto o delikatnej miodowej nucie, przekładane smacznym kremem
waniliowym.


składniki
ciasto:

3 szklanki mąki
15 dkg cukru pudru
5 dkg masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 całe jajko
4-5 łyżek mleka

krem:

kostka masła
3/4 l mleka
10 dkg cukru
wanilia
2 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

polewa czekoladowa:

200 g czekolady
200 ml śmietany

sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki połaczyc i zagnieść. Podzielić na 4 części. Każdy kawałek
cienko rozwałkować. Wysmarowac i posypać bułką blaszkę. Upiec każdy placek w
temp. 170C (150 z termoobiegiem). Placki muszą być dobrze brązowe i twarde.
Wystudzić.

Krem:
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z mąkami i z cukrem. Resztę mleka
zagotować. Zrobić budyń ciąglę mieszając.
Wystudzić. Masło rozetrzec mikserem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Podzielić masę na 3 części i przełożyć nią placki.

Ciasto MUSI poleżeć minimum 2- 3 dni. Wtedy można oblać je polewą czekoladową.

Polewa:
połamać i rozpuścić czekoladę w mikrofalówce lub nad parą (trzeba mieszać od
czasu do czasu). Do gorącej czekolady wlać zimną śmietanę ciągle mieszając
trzepaczką. Zostawić chwilę, aż zgęstnieje i polać nią ciasto.
Kroić na małe i wąskie kawałki.
Smacznego

Stefanka/Miodownik - ciasto, ktore gości zachwyci - rozyczko 11.05.08, 21:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd