FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 08:28 zarchiwizowany
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody


Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać
glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE
ZAGOTOWAŁ!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder
ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub
pomarańczowy (wg. upodoban) .
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby
masa nie przyklejała się do blatu

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort
posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki

1.Masa zrobiona z podanych skladników wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy
30 cm. i jeszcze zostanie na ozdoby.

2. Masa jest śnieżnobiała przez co można ją dowolnie barwić , najlepiej dobrymi
barwnikami w proszku lub w paście.

3. Robi się ją około 5 - 10 minut.

3. Koszt takiej masy wynosi 6 zł.

4. Mase mozna przechwoywac w lodówce ( szczelnie zamkniętą) , przed nałożeniem na
tort wstawić na kilka sekund do mikrofalówki , ponownie ugniatac i rozwałkowac.

5. Masa nadaje sie na zrobienie ozdob, które mozna przechowywac naprawde bardzo
długo.


Przepis znalazłam na forum cin.cin : www.cincin.cc/index.php?
showtopic=414&pid=6047&mode=threaded&start=#entry6047


  Re: Biała masa cukrowa
   dzowa   15.05.08, 10:13 zarchiwizowany
Dziękuję :) Proponuję przyszpilić, jako alternatywę dla piankowej.
--
Pozdrawiam - Kot
www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
www.panfoto.pl do oglądania

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 10:20 zarchiwizowany
> Dziękuję :)

Bardzo prosze, mam nadzieje ze sie przyda :-))


>Proponuję przyszpilić, jako alternatywę dla piankowej.


Nie mam zielonego pojecia jak to sie robi .

Pozdrawiam serdecznie

  Re: Biała masa cukrowa
   dzowa   15.05.08, 10:44 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> > Dziękuję :)
>
> Bardzo prosze, mam nadzieje ze sie przyda :-))

Przyda się przyda na pewno, bo jako że koszt nie wielki i fotografie kuszące, to
ośmielę się i spróbuję (pewnie nie tylko ja :)
>
>
> >Proponuję przyszpilić, jako alternatywę dla piankowej.

>
>
> Nie mam zielonego pojecia jak to sie robi .

Ja też nie :)
To już chyba sama "góra" :) robi, ale pomyślałam że jak naród wyrazi chęć i
prośbę, to ktoś usłyszy ;) Byłoby fajnie.
Ja proszę. :)

--
Pozdrawiam - Kot
www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
www.panfoto.pl do oglądania

  Re: Biała masa cukrowa
   dziuunia   15.05.08, 10:55 zarchiwizowany
Przepis który podałaś jest identyczny z tym:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=34763553&a=36113841
Ponieważ wątek z innymi masami podlinkowałam właśnie w przyszpilonym wątku o
masie z pianek, tego wątku przyszpilać już nie będziemy. Dodatkowo dołączyłam w
Almanachu link do Twojej instrukcji wykonania masy.


--
pif paf bingo bang
jednorękim bandytą
rozbijam bank

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 14:24 zarchiwizowany
ok, dzieki


  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   15.05.08, 11:42 zarchiwizowany
Czy dodanie glukozy w płynie lub w proszku nie robi żadnej różnicy? Ja już
kupiłam w proszku, ale teraz mam wątpliwości- przecież jak dosypię do żelatyny
100g proszku, to od razu zgęstnieje, może łatwo się przypalić, no i chyba wtedy
albo trzeba dodać więcej wody lub mniej cukru pudru potem? Generalnie to jak
mocno i długo podgrzewać? Do dokładnego rozpuszczenia składników wystarczy? Może
jednak jako początkująca powinnam kupić glukozę w płynie, chyba byłoby łatwiej?
No i jeśli można przygotować masę wcześniej, to mogę zrobić ja już dziś, a w
sobotę tylko rozwałkować i obłożyć tort? Będę wdzięczna za odpowiedzi na moje
pytania i wątpliwości, i dodam tylko, że bardzo się cieszę, że wróciłaś:)

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 14:44 zarchiwizowany
alinka_li napisała:

> Czy dodanie glukozy w płynie lub w proszku nie robi żadnej różnicy?

Nie robi kompletnie zadnej różnicy !!! Ja uzywam tylko tej w proszku.
Kiedys byłam w aptece i poprosiłam o glukoze w płynie. Pani podala mi w pojemniczku
cos co wyglądało jak zwykła woda. Ja myslałam,ze to bardziej przypomina syrop wiec
kupiłam tą w proszku i świetnie sie sprawdza.Zawsze sie zastanawialam po co
wlasciwie dodaje sie glukoze. Na opakowaniu glukozy napisane jest ,ze sprzyja ona
percepcji słodyczy.Poszperałam troche w necie i znalazłam to : ,,W przemyśle
spożywczym wykorzystuje się głównie walory glukozy jako środka sprzyjającego
percepcji słodyczy i uwypuklającego smak produktów. Stosuje się ją do produkcji
wyrobów cukierniczych, lodów, deserów, suchych mieszanek żywnościowych, napojów
bezalkoholowych, wyrobów owocowo-warzywnych. Jest znakomitym zamiennikiem
sacharozy w produkcji gum do żucia i gum balonowych. W produkcji wyrobów
piekarskich glukoza krystaliczna używana jest jako naturalny czynnik przedłużający
trwałość produktów.,,


>Ja już
> kupiłam w proszku,

I bardzo dobrze!!!!



>ale teraz mam wątpliwości- przecież jak dosypię do żelatyny
> 100g proszku, to od razu zgęstnieje, może łatwo się przypalić, no i chyba wtedy
> albo trzeba dodać więcej wody lub mniej cukru pudru potem?


nic ci nie zgęstnieje. Glukoza rozpuszcza sie w wodzie z zelatyną , tylko pamiętaj zeby
to ciagle mieszac.
Nie przypali sie bo to ciagle będzie płyn ! I nie dodawaj więcej wody niz to jest podane
w przepisie a cukier puder dosypuj stopniowo . W zaleznosci od rodzaju cukru pudru
czasami trzeba dodac go więcej a czasami mniej. jesli uznasz ze masa jest odpowiednia
to nie dosypuj więcej cukru.

>Generalnie to jak
> mocno i długo podgrzewać? Do dokładnego rozpuszczenia składników wystarczy? Moż
> e
> jednak jako początkująca powinnam kupić glukozę w płynie, chyba byłoby łatwiej?

Podgrzewaj na najmniejszym ogniu ciągle mieszając tak jak piszesz, do dokładnego
rozpuszczenia składników .Mozesz rowniez rozpuszczac nad parą wodną ( ja tak
ostatnio zrobilam i masa wyszła idealna!!). Do jednego garnuszka nalej troche wody ,
jak zacznie sie gotowac to trzymaj nad parą inny garnuszek, w którym jest
woda,zelatyna i glukoza i pamiętaj zeby ciągle mieszac!!! nie kupuj glukozy w płynie, ta
w proszku jest bardzo dobra


> No i jeśli można przygotować masę wcześniej, to mogę zrobić ja już dziś, a w
> sobotę tylko rozwałkować i obłożyć tort? Będę wdzięczna za odpowiedzi na moje
> pytania i wątpliwości,

Kochana powiem szczerze ,ze ja zawsze robie świeżą mase przed samym nakładaniem
na tort . I Tobie rowniez radze tak zrobić. mase robi sie tylko 5-7 minut .
A gdybys chciala zabarwic mase to polecam barwniki w proszku lub w pascie.


> i dodam tylko, że bardzo się cieszę, że wróciłaś:)

bardzo mi miło :-)

Pozdrawiam Cie serdecznie

  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   15.05.08, 14:57 zarchiwizowany
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, również pozdrawiam:)

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 15:07 zarchiwizowany
Nie ma za co Alinko,
jak juz zrobisz w sobote to torcicho to wklej fotke , moze wiecej osob przekona sie do
tej masy.

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   15.05.08, 15:28 zarchiwizowany
O ile będzie się nadawał do oglądania;) Ale zapomniałam jeszcze zapytać, jak
zrobić taki lukier jak masz na tym torcie, by się nie rozpłynął. Czy wystarczy ,
że będzie bardzo, bardzo gęsty? Możesz może podać proporcje?

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 15:51 zarchiwizowany
Alinko lukier zawsze robie ,, na oko,,. Do miseczki wyciskam sok z połowy cytryn , tylko
tak zeby nie było pestek ani zadnych farfocli. Do soku wlewam pół łyżeczki wódki lub
spirytusu a to tego stopniowo dosypuje przesiany cukier puder mieszakąc aby nie
powstały zadne grudki . Lukier musi byc gęsty ale nie za bardzo. Jesli zrobisz za gęsty to
nie wycisniesz go przez otwór tylki. Lukier mozna dowolnie barwic barwnikami
spozywczymi ( najlepiej w proszku) , taki kolorowy lukier pięknie prezentuje sie na białej
masie cukrowej .

  Re: Biała masa cukrowa
   dorota.skupa   15.05.08, 15:09 zarchiwizowany
Do tej pory robiłam z piankowej więc ta wydaje się mniej "chemiczna"....A co z tortem z
bitą śmietaną???
--
dlaczego mężczyźni nie pamiętają zawsze, że kobiety nie zapominają nigdy...

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   15.05.08, 15:23 zarchiwizowany
dorota.skupa napisała:

> Do tej pory robiłam z piankowej więc ta wydaje się mniej "chemiczna"....A co z
> tortem z
> bitą śmietaną???

Bita śmietana rozpuszcza marcepan , kazdego rodzaju masy cukrowe,lukry itp.. Tort
mozna przelozyc bitą śmietana ale wierzch nalezy posmarowac masą na bazie masła
tak aby śmietana nie miala kontaktu z masą cukrową . Ja przewaznie ucieram dobrej
jakosci masło z cukrem pudrem, smaruje cieniutko tym cały tort i kłade mase cukrową,
która czerpie wilgoc z masła dzięki czemu nie robi sie twarda . tak jak na zdjęciach w
linku :
www.gotowanie.wkl.pl/przepis31391.html
dodam ,ze świeze owoce rowniez rozpuszczają masy cukrowe.

pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   teletombola1   15.05.08, 22:22 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:
> Bita śmietana rozpuszcza marcepan , kazdego rodzaju masy cukrowe,lukry itp.. To
> rt
> mozna przelozyc bitą śmietana ale wierzch nalezy posmarowac masą na bazie masł
> a
> tak aby śmietana nie miala kontaktu z masą cukrową .

Hmm, jeżeli chodzi o masę piankową, to bita śmietana jej nie rozpuszcza.
Niedawno robiłam, wierzch i boki tortu smarowałam bitą śmietana i nic się nie
rozpuściło.

Ale z tą masą cukrową z glukozą to świetny pomysł. Na pewno wypróbuję. Jak jest
taka super to pewnie zrezygnuję z pianek, bo białych nie mogę dostać i musze je
ciachać nożem (oddzielając róż od białego).

  Re: Biała masa cukrowa
   aloiram1   16.05.08, 07:57 zarchiwizowany
>Hmm, jeżeli chodzi o masę piankową, to bita śmietana jej nie rozpuszcza.Niedawno
>robiłam, wierzch i boki tortu smarowałam bitą śmietana i nic się nie
>rozpuściło.
Miałaś, chyba trochę szczęścia, ze masa Ci nie podeszła wodą, może podałaś tort
niedługo po jego dekoracji. Moje doświadczenia z masą z pianek i bitą śmietaną, nie są
takie fajne. Bita śmietana, "rozpuszczała" masę, tzn może nie dosłownie, masa
podchodziła wodą i jeżeli była barwiona, to płynął barwnik. Wyglądało to bardzo
nieapetycznie. Nie polecam również, trzymania udekorowanych toróww lodówce.
Pozdrawiam.

  Re: Biała masa cukrowa
   teletombola1   16.05.08, 10:20 zarchiwizowany

Może dlatego że do śmietany dodałam śmietan-fix... Torta jedliśmy 3 dni, nic się
mu nie działo i stał w lodówce. Mało tego teściowa zamroziła kawałek i twierdzi,
że po odmrożeniu był równie dobry. Dlaczego niby nie wolno trzymać w lodówce??

  Re: Biała masa cukrowa
   aloiram1   16.05.08, 10:50 zarchiwizowany
Tort pokryty, tą masą trzymałam w lodówce tylko raz. Zrosiał mi i miałam wrażenie, że
masa na torcie jest luźniesza. Wytłumaczyłam sobie to w ten sposób, ze masa chłonęła
wilgoć z lodówki. Innego wytłumaczenia nie znalazłam. Dlatego też, z własnego
doświadczenia nie polecam trzymania lodówce. Z tym zamrażaniem to ciekawa sprawa,
muszę spróbować:-)) Pozdrawiam.

  przerotnie nieco
   dzika41   15.05.08, 21:38 zarchiwizowany
fajny przepis na masę
na pewno wypróbuję

i z innej beczki
dlaczego nie ma już Twoich poprzednich tortów, zniknęły w magiczny sposób????? :OOO

i czy to Twój był przepis na snickersa na krakersach, dobrze pamiętam??
nie mogę go znaleźć więc jeśli był Twojego autorstwa to poproszę o przeppis.
Jak nie chcesz tutaj odpisywać to poproszę na priv.

i z niecierpliwością czekam na Twoje dalszy wyczyny kulinarne!!!!
:D
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Buszujący w trawie :D
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: przerotnie nieco
   dorotaxx.1   16.05.08, 07:40 zarchiwizowany
wstawie przepis na snickersa .

Pozdrawiam

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   ajer   15.05.08, 22:18 zarchiwizowany
ja też czekam na Twoje wypieki.Serdecznie pozdrawiam:)

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dorotaxx.1   16.05.08, 07:41 zarchiwizowany
Ja równiez pozdrawiam :-)))

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dell5   16.05.08, 10:22 zarchiwizowany
Zrobiłam. Zajeło mi to więcej niż 10 minut ;) ale to pewnie kwestia braku wprawy.
Wczesniej robiłam z pianek.
Masa cukrowa bardziej mi odpowiada, smaczniejsza jest :)
I łatwiej mi się ją robiło.

Bardzo dziękuję za instrukcję robienia. Miałam tylko problem z nałożeniem jej na tort.
Robiłam duż tor 28 cm średnicy i wysoki, więc płachta masy była spora, podczas
przenoszenia parokrotnie robiły mi się dziurki pod ciężarem zwisającej masy, masz może
jakiś potent na przenoszenie dużej płachty masy?

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dorotaxx.1   16.05.08, 13:11 zarchiwizowany
dell5 napisała:

> Zrobiłam. Zajeło mi to więcej niż 10 minut ;) ale to pewnie kwestia braku wpraw
> y.

Jesli bedziesz robic mase czesciej to zrobisz na pewno w mniej niz 10 minut.Tak jak
piszesz, to kwestia wprawy



> Wczesniej robiłam z pianek.
> Masa cukrowa bardziej mi odpowiada, smaczniejsza jest :)
> I łatwiej mi się ją robiło.

Bardzo sie ciesze. Ja zawsze dodaje aromat migdałowy , masa wtedy świetnie udaje
marcepan. Wlewem go wtedy jak juz zdejmuje wode z zelatyną i glukozą z ognia.


> Bardzo dziękuję za instrukcję robienia. Miałam tylko problem z nałożeniem jej n
> a tort.
> Robiłam duż tor 28 cm średnicy i wysoki, więc płachta masy była spora, podczas
>
> przenoszenia parokrotnie robiły mi się dziurki pod ciężarem zwisającej masy, ma
> sz może
> jakiś potent na przenoszenie dużej płachty masy?

Ja zawsze robie tak ,ze pomału przenosze mase az na przedramienia podnosze i
nakładam na tort . Podobnie jak pani w filmuku: www.youtube.com/watch?
v=IsrgS9eB1bE

mozna rowniez przeniesc mase w taki sposób : www.youtube.com/watch?
v=vecmy4nKT-A


i w taki : www.youtube.com/watch?v=We26gwKS_tw



  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dorotaxx.1   16.05.08, 13:15 zarchiwizowany

Ja zawsze robie tak ,ze pomału przenosze mase az na przedramienia podnosze i
>nakładam na tort . Podobnie jak pani w filmuku:

www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

> mozna rowniez przeniesc mase w taki sposób :


www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dell5   16.05.08, 19:55 zarchiwizowany
Bardzo dziękuje za linki. A do masy dodałam olejku migdałowego tak jak radziłaś
na cincinie:)
Instrukcje na pewno sie przydadzą, bo mimo pewnych niedoskonałości tort
zachwycił, i już dopominają sie powtórki


  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dorotaxx.1   17.05.08, 07:39 zarchiwizowany
Wstaw fotke , a jesli nie chcesz robic tego tutaj to podam ci mojego maila bo jestem
bardzo ciekawa jak ci wyszedł !! Pozdrawiam

  Re: super,że wróciłaś-witaj
   dell5   17.05.08, 10:08 zarchiwizowany
wstyd sie przyznać ale nie mam zdjęcia. Ktoś na imprezie robił. jak tylko
zdobęde to wstawię:)


  w sprawie glukozy
   jaroosi   17.05.08, 11:10 zarchiwizowany
Witam,
gdzie najłatwiej kupić glukozę w proszku i jaki to jest koszt? Zastanawiam się
czy robić masę z pianek, czy jednak ta będzie łatwiejsza i tańsza.

Pozdrawiam i ukłony za Wasze artystyczne torty ;-)

  Re: w sprawie glukozy
   dorotaxx.1   17.05.08, 11:19 zarchiwizowany
jaroosi napisała:

> Witam,
> gdzie najłatwiej kupić glukozę w proszku i jaki to jest koszt? Zastanawiam się
> czy robić masę z pianek, czy jednak ta będzie łatwiejsza i tańsza.
>


Ja glukoze kupuje w aptece lub w hipermarkecie .Koszt glukozy w hipermarkecie wynosi
około 1,50 zł w aptece ok. 3 zł.


Ta masa jest i łatwiejsza w wykonaniu i zdecydowanie tansza ( koszt zrobienia masy
wynosi ok. 6 zł ) .

Pozdrawiam




  Re: w sprawie glukozy
   jaroosi   17.05.08, 11:50 zarchiwizowany
dorotaxx.1 bardzo dziękuje.
Sprawdzę w supermarkecie, może znajdę. proszę doradź w jeszcze jednej sprawie.
Masę będę barwić barwnikiem w płynie na kolor zielony. W którym momencie mam
dodać barwnik. W trakcie gotowania, czy przy wyrabianiu masy?
I jeszcze jedno glukoza w supermarketach jest w woreczkach czy pudełkach, nie
mam pojęcia czego wypatrywać na półkach sklepowych :-(

Pozdrawiam

  Re: w sprawie glukozy
   attta   17.05.08, 12:14 zarchiwizowany
Glukoza w sklepach-suprmarketach jest w torebkach i stoi tam gdzie cukier, słodziki
itp. :) Co do barwnika to nic nie wiem za to zapytam gdzie kupujeszc barwniki? Poz

  Re: w sprawie glukozy
   dorotaxx.1   17.05.08, 12:23 zarchiwizowany
attta napisała:

> Co do barwnika to nic nie wiem za to zapytam gdzie kupujeszc barwniki?


Mozna kupic barwniki w tortowni : tortownia.pl/produkty.php?kid=6

na Allegro: www.allegro.pl/search.php?string=barwniki+spo%C5%
BCywcze&us_id=6124133&country=1


Na targowiskach i bazarach w większych miastach.

Ja kupuje barwniki w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do zywności. Są to barwniki
w proszku, bardzo dobre i wydajne. Warto w swoim mieście poszukac takiej hurtowni bo
mozna kupic świetne barwniki.

  Re: w sprawie glukozy
   dorotaxx.1   17.05.08, 12:18 zarchiwizowany
jaroosi napisała:


> Sprawdzę w supermarkecie, może znajdę. proszę doradź w jeszcze jednej sprawie.
> Masę będę barwić barwnikiem w płynie na kolor zielony. W którym momencie mam
> dodać barwnik. W trakcie gotowania, czy przy wyrabianiu masy?

Barwnik dodaj jak juz zdejmiesz syrop z żelatyny, glukozy i wody z ognia i jak troszke
przestygnie.Wymiszaj wszystko dokładnie i dodawaj przesiany cukier. Tylko nie dodawaj
tego barwnika za duzo bo jest on w płynie. jesli dasz za duzo to moze rozrzedzic syrop i
bedzie trzeba dac więcej cukru pudru a wtedy masa moze nie byc taka elastyczna .

> I jeszcze jedno glukoza w supermarketach jest w woreczkach czy pudełkach, nie
> mam pojęcia czego wypatrywać na półkach sklepowych :-(

Szukaj tam gdzie jest zwykły cukier.
Ja kupuje identyczny jak tutaj na zdjeciu , :
www.gotowanie.wkl.pl/forum_watek.php?id=163364&post=163370

> Pozdrawiam


Ja równiez pozdrawiam

  Re: w sprawie glukozy
   jaroosi   17.05.08, 13:33 zarchiwizowany
Dziękuje ponownie :-)

Co do barwników to kupiłam takie na allegro
www.allegro.pl/item354492778_promocja_barwnik_do_ciast_wusitta_20ml_zielony_.html
bo niestety w żadnym sklepie nie mogłam dostać.
Nie mam pojęcia czy te barwniki są dobre i jak intensywnie barwią. Będę starała
się dodać mało, wypośrodkować, aby zbytnio masy nie rozrzedzić a równocześnie
otrzymać kolor zielonej murawy boiska.
Mój synek ma w piątek 5 urodziny, a ponieważ oglądał ze mną kiedyś Wasze
arcydzieła, zachwycił sie tortem "boisko spo0rtowe" i nad tym fasonem tortu będę
pracować.

Pozdrawiam ;-)

  Re: w sprawie glukozy
   dorotaxx.1   17.05.08, 14:12 zarchiwizowany
Miałam kiedys te barwniki i powiem ci ,ze niestety nie byłam z nich zadowolona .
Rozrzedziły mi mase budyniową , którą chcialam namalowac zygzaka , tylko czerwony
kolor był robiony dobrym barwnikiem w proszku.
Myśle,że ten barwnik , który masz będzie nadawał sie do zrobienia masy cukrowej .
Tylko zrób tak jak piszesz,,nie dodawaj go za duzo.!!!!

Podpowiem ci ,że murawe boiska mozna zrobić tak : wsypac do miseczki kokos , do
kokosu wlac troche barwnika zielonego ( ten , który masz nadaje sie do tego idealnie) ,
wymieszać i posypac nim tort. Taki zielony kokos wyglada jak prawdziwa trawa .

Zobacz tutaj : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79652125,79652391.html

  Re: w sprawie glukozy
   oliwija   17.05.08, 14:25 zarchiwizowany
dotrotko dzisiaj zrobilam Twoja mase po raz kolejny wczesniej kręciłam z młodą róże- i
te masy wychodziły rózne raz mniej raz bardziej kleiste.... według mnie tak jak pisalas
lepiej jest robic to cudo w kąpieli wodnej. po drugie lepije wcześniej namoczyc
zelatynę.... Zrobiłam tort.... zdjęcia ne wiem czy tu moge zamieścić... ale mogę ci
wyslac.

pozdrawim i dzieki za pomysł::)
--
\_/) To jest króliczek. Skopiuj króliczka do swojej
(O.o) sygnaturki aby pomoc mu w drodze do dominacji
(> <) nad światem.

  Re: w sprawie glukozy
   dorotaxx.1   17.05.08, 14:31 zarchiwizowany
jasne ,ze mozesz tu zamieścić !!! Gdybys wolała jednak na maila to podam ci go przez
poczte GP.

  Re: Biała masa cukrowa
   marianna73   17.05.08, 17:21 zarchiwizowany
muszę koniecznie wyprobować tą masę cukrową,niedługo urodziny dziecka, przepis
jak znalazł
a torcik piękny:-)


--
"Bez twojego przyzwolenia nikt nie może sprawić, że poczujesz się gorszy."

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   17.05.08, 18:27 zarchiwizowany
marianna73 napisała:

> muszę koniecznie wyprobować tą masę cukrową,niedługo urodziny dziecka, przepis
> jak znalazł

Polecam


> a torcik piękny:-)

ślicznie dziękuje

Pozdrawiam


  Re: Biała masa cukrowa
   attta   18.05.08, 11:13 zarchiwizowany
Dorotko napisz jeszcze proszę na jak duży tort wystarcza ta masa z proporcji
400g pudru,
50 glukozy
2 łyżek żelatyny
30ml wody.?
A jesli zamiast żelatymy dodamy galaretke to co bedzie kolorowo czy w galaretce jest za
mało żelatyny?
Ja ciagle o tym barwieniu bo (W-wa) nie znalazłam sklepu "fizycznego "z barwnikami a z
internetowego do czwartku nic nie zdąży przyjść.
Może ktoś zna "fizyczny" sklep z barwnikami w Warszawie?
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   aloiram1   18.05.08, 17:39 zarchiwizowany
attta napisała:

> Dorotko napisz jeszcze proszę na jak duży tort wystarcza ta masa z proporcji
> 400g pudru,
> 50 glukozy
> 2 łyżek żelatyny
> 30ml wody.?
> A jesli zamiast żelatymy dodamy galaretke to co bedzie kolorowo czy w galaretce
> jest za
> mało żelatyny?
> Ja ciagle o tym barwieniu bo (W-wa) nie znalazłam sklepu "fizycznego "z barwnik
> ami a z
> internetowego do czwartku nic nie zdąży przyjść.
> Może ktoś zna "fizyczny" sklep z barwnikami w Warszawie?
> Pozdrawiam
Wiem, że barwniki spożywcze możesz kupić w slonie tortowni (musiałabyś poszukać
adresu na www.tortownia.pl), lub napisz do dziewczyn tzn. użytkownika Allegro -
prostozformy- wiem, ze mają salon w Nieporęcie., albo szukaj poprostu w Delikatesach
BOMI, tam napewno są zestawy 4 barwników w tubkach firmy Schwartrau. Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   aloiram1   18.05.08, 17:42 zarchiwizowany
Znalazłam dane salonu tortowni:
ul. Chyrowska 4/6/8,
03-569 Warszawa

tel. (22) 203 53 73, fax: (22) 203 53 74


  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   18.05.08, 17:51 zarchiwizowany
Aloiram1 ,,, jesteś Wielka!!!!!

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   18.05.08, 17:50 zarchiwizowany
attta napisała:

> Dorotko napisz jeszcze proszę na jak duży tort wystarcza ta masa z proporcji
> 400g pudru,
> 50 glukozy
> 2 łyżek żelatyny
> 30ml wody.?


masa z takiej ilosci składników wystarczy na pokrycie tortu o srednicy 23 cm.
jeśli robisz większy tort ( 30 cm) to zrób z podwojnej porcji. Lepiej zeby troszke zostało
niz miało braknąć masy .



> A jesli zamiast żelatymy dodamy galaretke to co bedzie kolorowo czy w galaretce
> jest za
> mało żelatyny?

Kochana nie mam zielonego pojecia .Wg. mnie w galaretce jest za mało żelatyny. Napisz
mi prosze na jaki kolor chcesz zafarbowac mase,


> Ja ciagle o tym barwieniu bo (W-wa) nie znalazłam sklepu "fizycznego "z barwnik
> ami a z
> internetowego do czwartku nic nie zdąży przyjść.
> Może ktoś zna "fizyczny" sklep z barwnikami w Warszawie?
> Pozdrawiam

Gdybyś zamówiła barwniki za pobraniem to myśle,że dojdą do czwartku. Mozesz
poprosić o priorytet, wtedy barwniki mogą byc juz w środe.

albo zrób tak jak napisala aloiram1

  Re: Biała masa cukrowa
   attta   18.05.08, 19:16 zarchiwizowany
dziękuje za wszystki einformacje.
jutro poszukam w Bomi.
Chce zabarwic na czerwono bo to ma byc serce na Dzień Matki:)
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   19.05.08, 11:14 zarchiwizowany
No i zrobiłam! Masa jest świetna, bardzo przyjemna w obróbce, satynowa wręcz w
dotyku. Wszystko rozpuszczałam na parze, faktycznie po dodaniu glukozy w proszku
nie zrobiło się za gęste, wszystko ładnie się rozpuściło. Podczas dosypywania
cukru pudru za wcześnie stwierdziłam, że czas mieszać ręką a nie łyżką:)) W
efekcie ledwo odlepiłam rękę od tego cuda heheheh. Moja rada: mieszać łyżką
prawie do samego końca! Wałkowanie fajne, trzeba tylko cały czas podsypywać tą
mąką ziemniaczaną( oczywiście przylepiło się parę razy do stołu:)) Masę wałkować
dość grubo, ja miałam prześwity- widać było nierówności i kolor tortu pod
spodem:( Ale jak na pierwszy raz chyba ok:) Lepienie ozdób zajęło mi trochę
czasu, jak masa zdążyła trochę stwardnieć- wkładałam do mikrofali na parę
sekund, na rozmrażanie i już znów była elastyczna. Przyklejałam je zwilżając
odrobiną wody. I to wszystko. A to mój tort:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79746793.html

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   19.05.08, 11:20 zarchiwizowany
Alinko bardzo sie ciesze,że jestes zadowolona!!! Torci jest przepiękny!!!
Pozdrawiam.

  Re: Biała masa cukrowa
   attta   19.05.08, 14:44 zarchiwizowany
Mam kolejne pytania:)
1) Czym posmarować tort przed położeniem masy? Czy można na samo ciasto i masa się
nie rozejdzie?
2) Czy można masę zrobic np na 2 dni wcześniej ? Jesli tak to jak ją przechowywać?
Dziekuję za wszystkie wskazówki.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   19.05.08, 14:53 zarchiwizowany
attta napisała:

> Mam kolejne pytania:)
> 1) Czym posmarować tort przed położeniem masy? Czy można na samo ciasto i masa
> się
> nie rozejdzie?

Tort należy posmarować masą na bazie masła. Nie wolno smarowac bitą śmietaną bo
rozpuszcza mase cukrową.

nie radze nakladac masy cukrowej na suche ciasto , niczym nie posmarowane bo tak jak
piszesz, moze sie rozjezdzac.




> 2) Czy można masę zrobic np na 2 dni wcześniej ? Jesli tak to jak ją przechowy
> wać?
> Dziekuję za wszystkie wskazówki.

mase mozna przechowywac szczelnie zamkniętą w lodówce a przed wałkowaniem
podgrzac ją kilka sekund w mikrofalówce.
Ja jednak radze zrobić mase cukrową przed samą dekoracją. Robi się ją naprawde
bardzo krótko a taka świeża masa na pewno ładniej sie prezentuje niż ta z lodówki.

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   attta   19.05.08, 21:10 zarchiwizowany
Dorotko klęska!!!! Zrobiłam i wyszło tak, że mogę zrobić gumke do procy:)
Tak spężynuje .
Chyba za dużo żelatyny. Jutro rozpuszcze w kąpieli wodnej i ...no łaśnie co dodać?czy
wywalić i zrobic na nowo?
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   matylda1001   19.05.08, 21:59 zarchiwizowany
A mnie wyszła idealna ale nie bez przygód. Na początku zastanawiałam się, czy ta woda,
w której moczy sie żelatyne to woda dodatkowa, czy to ta, która wchodzi w sklad masy.
Rozpuściłam w niej żelatynę, podgrzałam w kąpieli wodnej, dodałam glukozę w proszku,
potem trochę cukru i wyszedł kit! Już mialam wyrzucać ale postanowiłam wykonać
eksperyment. Dolałam zimną wodę i rozciapałam tego gniota do konsystencji ćtapy Gdy
wszystko było już w porządku dodałam puder i wynik przerósł moje oczekiwania. Masa
wyszła śliczna, gładziutka, żadnych grudek. Wałkowała się pięknie, ładnie wchłaniala
barwniki z "Lidla". Bez problemu dała się przenieść na tort (dla teściowej!!!). Wyszło
bardzo ładnie i bardzo żałuję, że jestem za głupia na to, żeby pokazać Wam zdjęcia.
Robię zdjęcia wszystkich moich tortów więc może kiedyś rozgryzę tajniki umieszczania
fotografii na Forum i poddam sie Waszej krytyce. Jeszcze jedno, ważne. Skończony tort
przechowywałam przez noc w lodówce w pojemniku "tupperware". Ku mojemu
zaskoczeniu rano nie było na ściankach pojemnika ani jednej kropelki rosy. Tort też był
suchutki.

  Re: Biała masa cukrowa
   attta   19.05.08, 22:08 zarchiwizowany
:) pociecha , to moze i ja jutro ropuszczę jeszcze raz wszystko w kąpieli wodnej i dodam
kroche wody i przestanie ...sprężynować:)
Czy mieszałas mikserem?
Myślę, że moja żelatyna (jakaś niemiecka) to wszystko spowodowała. Napisze jutro co
wyszło.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   20.05.08, 07:43 zarchiwizowany
attta napisała:

> :) pociecha , to moze i ja jutro ropuszczę jeszcze raz wszystko w kąpieli wodne
> j i dodam
> kroche wody i przestanie ...sprężynować:)

radze zrobic mase jeszcze raz. Nie wiadomo co wyjdzie z tych eksperymentów



> Czy mieszałas mikserem?


ja zawsze mieszam ręką .

> Myślę, że moja żelatyna (jakaś niemiecka) to wszystko spowodowała. Napisze jutr
> o co
> wyszło.

z tego co piszesz to na pewno przez zelatyne. Nie dodawaj jej więcej niz to jest podane
w przepisie bo tak jak napisałaś , będzie nadawac sie na zrobienie gumki do procy.

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   20.05.08, 07:39 zarchiwizowany
matylda1001 napisała:

> A mnie wyszła idealna ale nie bez przygód. Na początku zastanawiałam się, czy t
> a woda,
> w której moczy sie żelatyne to woda dodatkowa, czy to ta, która wchodzi w sklad
> masy.
> Rozpuściłam w niej żelatynę, podgrzałam w kąpieli wodnej, dodałam glukozę w pro
> szku,
> potem trochę cukru i wyszedł kit! Już mialam wyrzucać ale postanowiłam wykonać
> eksperyment. Dolałam zimną wodę i rozciapałam tego gniota do konsystencji ćtapy
> Gdy
> wszystko było już w porządku dodałam puder i wynik przerósł moje oczekiwania. M
> asa
> wyszła śliczna, gładziutka, żadnych grudek. Wałkowała się pięknie, ładnie wchła
> niala
> barwniki z "Lidla". Bez problemu dała się przenieść na tort (dla teściowej!!!).
> Wyszło
> bardzo ładnie

bardzo sie ciesze,że jestes zadowolona. !!!!



i bardzo żałuję, że jestem za głupia na to, żeby pokazać Wam zdję
> cia.
> Robię zdjęcia wszystkich moich tortów więc może kiedyś rozgryzę tajniki umieszc
> zania
> fotografii na Forum i poddam sie Waszej krytyce.

Napisze ci na poczte GP jak wklejac fotki.



>Jeszcze jedno, ważne. Skończon
> y tort
> przechowywałam przez noc w lodówce w pojemniku "tupperware". Ku mojemu
> zaskoczeniu rano nie było na ściankach pojemnika ani jednej kropelki rosy. Tort
> też był
> suchutki.

Bardzo cenna uwaga.W najblizszym czasie rowniez bede musiala schowac taki tort do
lodówki i troche bałam sie tego ,ze pojawi sie rosa . Ciesze sie ,że tort był suchy .
Znajoma taki tort pokryty masą cukrowa schowała do lodówki wczesniej okrywając go
zwykłą reklamówką i rowniez nic sie nie stało .

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   attta   20.05.08, 07:43 zarchiwizowany
A ja nadal mam gume do procy:) ale po południu polalcze:)
życzę miłego dnia

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   20.05.08, 07:46 zarchiwizowany
Zrób mase cukrową jeszcze raz . A jeśli zelatyny dodawałaś tyle ile jest w przepisie to
po prostu teraz dodaj jej mniej . Pewnie ta niemiecka żelatyna jest jakaś inna niz ta
nasza.

  Re: Biała masa cukrowa
   alhana82   22.09.10, 16:20 zarchiwizowany
mi sie tez nie chce zelatyna rozpuscic, tylko robi sie gesta masa:( napewno nie syrop, po
dodaniu Glukozy jest gesta:(
--
Paulina, gg: 474548
Amelia 07.09.07

  matyldo1001
   dorotaxx.1   20.05.08, 08:12 zarchiwizowany
przeczytaj maila na poczcie GP.

  Re: Biała masa cukrowa
   oliwija   20.05.08, 08:18 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> mase mozna przechowywac szczelnie zamkniętą w lodówce a przed wałkowaniem
> podgrzac ją kilka sekund w mikrofalówce.
> Ja jednak radze zrobić mase cukrową przed samą dekoracją. Robi się ją naprawde
>
> bardzo krótko a taka świeża masa na pewno ładniej sie prezentuje niż ta z lodów
> ki.
>
> Pozdrawiam

oj tak wiem coś o tym. robiłam ostatnio tort dla tesciowej na imieniny i pokryłam masa
dzien wcześniej.... wieczorem masa była "zrosiała" wygladało to obzydliwie. zrobiłam
nową.....

także lepiej nakładac mase przed podaniem.... najwyżej dwie godziny wczesniej.
--
\_/) To jest króliczek. Skopiuj króliczka do swojej
(O.o) sygnaturki aby pomoc mu w drodze do dominacji
(> <) nad światem.

  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   21.05.08, 13:22 zarchiwizowany
Ja pokryłam tort masą późnym wieczorem, a podałam po południu w dniu następnym.
Przez ten czas trzymałam po prostu w kuchni, nie w lodówce, z tortem nic się nie
stało, mimo przełożenia go masą z bitej śmietany. Ale fakt- chłodno było:)

  alinko
   oliwija   20.05.08, 08:15 zarchiwizowany
tort piekny.... ale juz ci to napisałam w Twoim wątku:)

  Pytanie dotyczące barwienia
   agaelgam   21.05.08, 12:28 zarchiwizowany
Chętnie tu zaglądam, bo prezentujecie wspaniałe przepisy. Przede mną do wykonania
tort na 18 urodziny córki. Poradźcie mi proszę jak zabarwić część masy. Chiałabym zrobić
białe pokrycie, a tylko np niebieskie kwiatki. Skoro barwnika trzeba dodać przed
dodaniem cukru to czy powinnam oddzielić część i zabarwić, (tylko co wtedy z
proporcjami), czy też zrobić oddzielną masę na kwiatki. A co jeśli potrzeba więcej
kolorów? Macie praktyczne wskazówki? Z góry dziękuję.

  Re: Pytanie dotyczące barwienia
   dorotaxx.1   21.05.08, 13:48 zarchiwizowany
Dużo zależy od tego jakie masz barwniki. Czy w paście , w płynie czy moze w proszku .
Jeśli barwniki masz w paście lub w proszku to spokojnie mozesz oderwac częśc juz
gotowaj masy i zafarbować ją na niebiesko . Jesli barwniki są w płynie to radze zrobic
oddzielną mase dolewając barwnik przed dodawaniem cukru pudru.
Pozdrawiam serdecznie .


  Re: Pytanie dotyczące barwienia
   matylda1001   21.05.08, 14:32 zarchiwizowany
Można też z gotowej masy oderwać kawałek przeznaczony do barwienia, uzyc barwnika
w płynie a jakby zaczęło sie kleic to dodac trochę pudru.

  Re: Pytanie dotyczące barwienia
   dorotaxx.1   21.05.08, 14:49 zarchiwizowany
matylda1001 napisała:

> Można też z gotowej masy oderwać kawałek przeznaczony do barwienia, uzyc barwni
> ka
> w płynie a jakby zaczęło sie kleic to dodac trochę pudru.

mozna tak zrobić ale jeśli bedziemy dodawac więcej cukru pudru to masa będzie mniej
plastyczna .

Tutaj jest filmik , pokazane jest jak mozna barwić mase :
www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

matyldo dostałaś moją widomość na poczcie GP?


  dziękuję za cenne wskazówki
   agaelgam   21.05.08, 16:06 zarchiwizowany
nie ma jeszcze barwników, więc już teraz wiem, że najlepiej kupić w paście lub w
proszku. :) Zakupy zrobię w tortowni.

  Re: dziękuję za cenne wskazówki
   dorotaxx.1   21.05.08, 16:30 zarchiwizowany
agaelgam napisała:

> nie ma jeszcze barwników, więc już teraz wiem, że najlepiej kupić w paście lub
> w
> proszku. :) Zakupy zrobię w tortowni.

jeśli barwniki będziesz zamawiać w tortowni to radze kupić te w paście, świetnie nadają
sie do farbowania lukrów plastycznych, marcepanu czy masy cukrowej.

Te w proszku rozrabia sie z wodą lub alkoholem ( ja polecam wode) i maluje
pędzelkiem , uzywa sie ich do ozdabiania juz pokrytych masą cukrową tortów .

Pozdrawiam serdecznie

  Re: Pytanie dotyczące barwienia
   matylda1001   21.05.08, 20:52 zarchiwizowany
>matyldo dostałaś moją widomość na poczcie GP?<

Dostałam, dziękuję i juz odpisałam.



  Re: Biała masa cukrowa
   izka_74   21.05.08, 14:47 zarchiwizowany
Masa wygląda super. Muszę ją wypróbować przy następnym torcie. I - co mnie bardzo
zachęca - ma przystępną cenę (w przeciwieństwie do masy z pianek).

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   21.05.08, 16:31 zarchiwizowany
izka_74 napisała:

> Masa wygląda super.

Bardzo sie ciesze :-))

>Muszę ją wypróbować przy następnym torcie. I - co mnie bard
> zo
> zachęca - ma przystępną cenę (w przeciwieństwie do masy z pianek).


masa faktycznie jest bardzo tania

Pozdrawiam i czekam na fotke tortu

  Re: Biała masa cukrowa
   maly-okruszek   22.05.08, 11:46 zarchiwizowany
Dziekuję bardzo za przepis na masę cukrową, znacznie prosciej jest ją zrobic jak dla
mnie, no i kosztuje też mniej jak ta z pianek, już wypróboowałam przepis, zrobiłam mojej
mamie tort na dzień matki, wcześniej, ponieważ w tym szczególnym dniu nie będziemy
mogły sie spotkac.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   22.05.08, 13:13 zarchiwizowany
mały okruszku tort jest przecudny!!!!!!!!!!!!!!! Gratuluje talentu!!! Masa wyszła ci
idealnie! Bardzo sie ciesze.

Pozdrawiam serdecznie.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   27.05.08, 11:08 zarchiwizowany
Tort pokryty tą masą cukrową bez problemów mozna chować do lodówki .
Przykryłam go zwykłą folią spozywczą i wsadziłam na całą noc do lodówki , rano tort
wyglądał tak samo. Nie pojawiła sie na nim woda



  Re: Biała masa cukrowa
   attta   31.05.08, 16:20 zarchiwizowany
Wreszcie mi sie udało:) To było na Dzień Matki.
Dziekuje Dorocie za cierpliwość i pomoc. pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   31.05.08, 20:15 zarchiwizowany
śliczny torcik!

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   asiarol   31.05.08, 21:32 zarchiwizowany
na co doklejać do siebie ozdoby z tej masy cukrowej,? bo chyba nie zlepią się
tak po prostu położone jedna na drugiej


--
JEŚLI KTOŚ CHCE, SZUKA SPOSOBU
JESLI NIE CHCE, SZUKA POWODU....

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   alinka_li   01.06.08, 00:24 zarchiwizowany
Ja ozdoby zwilżałam delikatnie wodą, ładnie się przyklejały:) Pewnie są jeszcze
inne sposoby

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   dorotaxx.1   01.06.08, 07:37 zarchiwizowany
ja jako kleju uzywam zwykłej masy maslanej , jak do tej pory sprawdzała sie
znakomicie. Mozna rowniez zrobić karmel z cukru i jak ostygnie uzywac go do
przyklejania ozdob. Jest tez jadalny klej ale podobno sprawda sie tylko jesli chodzi o
małe ozdoby, tych większych nie utrzymuje .

Mozna rowniez ozdoby delikatnie zwilżyć wodą i przykleic do masy cukrowej, dokładnie
tak jak pisze alinka

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   kasiuuunia1   02.06.08, 07:46 zarchiwizowany
mój tort dla mamy :)

tort z gotowych podkładów biszkoptowych
krem waniliowy z mlekiem i masłem
dżem z czarnej porzeczki
na wierzch masa cukrowa i pisak do zdobienia tortu

powiedzieli że smakował no i bardzo się podobał.

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   dorotaxx.1   03.06.08, 09:28 zarchiwizowany
Kasiu śliczny torcik!
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   kasiuuunia1   03.06.08, 20:25 zarchiwizowany
Przez te wasze pomysły mam ochotę co dzień jakiś tort robić :D, tylko okazji
brakuje ;)

  Re: Biała masa cukrowa-pytanie
   dorotaxx.1   06.06.08, 11:12 zarchiwizowany
> Przez te wasze pomysły mam ochotę co dzień jakiś tort robić :D,

no dokładnie, ja tez moglabym torty robic codziennie

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   maly-okruszek   11.06.08, 11:09 zarchiwizowany
Kolejny tort urodzinowy... :)

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   11.06.08, 16:58 zarchiwizowany
Super!!!!!

  Re: Biała masa cukrowa
   ppolkaa   11.06.08, 15:37 zarchiwizowany
a to moja wersja wykorzystania białej masy cukrowej...tort krówka


--
fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,19500964,19500964,0.html
fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,19500964,55451851.html
<<mocne jest tylko drzewo w które często uderza wichura>>

  Re: Biała masa cukrowa
   kuranda   11.06.08, 15:42 zarchiwizowany
jestescie wszystkie wielkie!!!
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

  Re: Biała masa cukrowa
   joanka-r   11.06.08, 16:26 zarchiwizowany
Te torciki jak małe dzieła sztuki.






Nie mam pomysłu na sygnaturkę

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   11.06.08, 17:01 zarchiwizowany
świetna ta krowa!
Pozdrawiam Serdecznie

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   11.06.08, 20:10 zarchiwizowany
kolejny tort pokryty tą masą

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   11.06.08, 20:21 zarchiwizowany
Tort ,,Kostka masła ,, również pokryty masą cukrową

  Re: Biała masa cukrowa
   alinka_li   12.06.08, 10:43 zarchiwizowany
Kwiatki robiłaś gęstym lukrem? Czy to coś innego? Fajny kolor masy, koralowy,
chyba że zdjęcie przekłamuje i jest czerwony:)

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   12.06.08, 17:55 zarchiwizowany
Tak alinko, kwiatki robiłam gęstym lukrem do którego dodałam czerwony barwnik w
proszku.
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   kaczucholand   12.06.08, 11:11 zarchiwizowany
wykorzystałam tą masę do pokrycia tortu robionego na urodziny babci :)

do lepienia ozdób lepszy jest lukier plastyczny, ale do pokrywania duzych powierzchni
jest super :)



  Re: Biała masa cukrowa
   josar1   12.06.08, 16:06 zarchiwizowany
ależ piękny ten tort, babcia pewnie tez była zachwycona

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   12.06.08, 17:59 zarchiwizowany
Tort jest przepiękny!
Zgadzam się z Tobą ,ze ta masa bardziej nadaje sie do pokrywania dużych powierzchni .
Ja ozdoby na tort robie ze sztucznego marcepanu .

Napisz prosze co zrobiłaś,ze te róze tak sie świecą? malowałaś rozrobionym barwnikiem
z wodą czy moze posmarowałaś je olejem?

Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   kaczucholand   13.06.08, 09:22 zarchiwizowany
róże są posmarowane białkiem :)

  DOROTA!!!!!!!
   zuziala   13.06.08, 16:44 zarchiwizowany
Mam pytanie czy zamiast żelatyny można użyć galaretki w proszku ( do zabarwienia
masy?) lub zamiast wody jakiegoś soku owocowego? np. własnej roboty? ( również
chodzi o barwienie)
Będę wdzięczna za odpowiedź. 27.06 przedemną tortowy EGZAMIN :o)))))
Pozdrawiam serdecznie.Duża bużka Aga

  AGA!!!!!!!
   dorotaxx.1   13.06.08, 17:46 zarchiwizowany
> Mam pytanie czy zamiast żelatyny można użyć galaretki w proszku ( do zabarwieni
> a
> masy?)

Nie wiem kochana!!!! Nigdy tak nie robiłam!!!!


>lub zamiast wody jakiegoś soku owocowego? np. własnej roboty? ( również
> chodzi o barwienie)

Tez nie wiem bo nigdy nie probowalam dodawac soku zamiast wody!!!
Ale mozesz zrobić próbe i rozrobic galaretke w soku owocowym do tego dodac glukoze
a na koncu cukier puder . Zrób tak na małej ilosci skladników .

Pozdrawiaaaam !!!





> Będę wdzięczna za odpowiedź. 27.06 przedemną tortowy EGZAMIN :o)))))
> Pozdrawiam serdecznie.Duża bużka Aga



  :o)))
   zuziala   13.06.08, 18:14 zarchiwizowany
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź niebawem nastąpi dzień prawdy!!!
W niedziwlę próba generalna. buuuuuuuuźka

Okazje
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd