FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: Biała masa cukrowa
   maly-okruszek   13.08.09, 19:30 zarchiwizowany
Tort zrobiłam z okazji 1 urodzin mojej chrześniaczki, środek jest wypełniony bitą
śmietaną z owocami a wierzch udekorowany masą cukrową

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   14.08.09, 06:42 zarchiwizowany
A czym najlepiej zabarwić masę cukrową - widzę tu w wielu przypadkach masy kolorowe?.
Domyśłam sie że jakimiś barwnikami, ale chodzi mi - jakimi? ( płyn ,żel), gdzie kupujecie i
w którym momencie robienia masy dodajecie?. A ten tort- Pingwinek- kapitalny, ale to już
chyba trzeba mieć zdolności artystyczno-platyczne- gratuluję.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:14 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> A czym najlepiej zabarwić masę cukrową - widzę tu w wielu przypadkach masy kolo
> rowe?.
> Domyśłam sie że jakimiś barwnikami, ale chodzi mi - jakimi? ( płyn ,żel), gdzie
> kupujecie i
> w którym momencie robienia masy dodajecie?.


Najlepsze są barwniki w proszku i w żelu

w żelu możesz zamówic z tortowni tortownia.pl/produkty.php?kid=32

w proszku można znalezć w hurtowniach spożywczych w większych miastach lub
zamówć z allegro z tym ,że tam są kosmiczne ceny
www.allegro.pl/item718993485_barwnik_spozywczy_niebieski_50_g.html
ja w hurtowni płace 8 zł za takie opakowanie

barwnik można dodac w dowolnym momencie robienia masy




--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:08 zarchiwizowany
maly-okruszek napisała:

> Tort zrobiłam z okazji 1 urodzin mojej chrześniaczki, środek jest wypełniony bi
> tą
> śmietaną z owocami a wierzch udekorowany masą cukrową

świetny :-)

--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   31.10.09, 19:46 zarchiwizowany
Mam jeszcze jedno pytanie. Jakichbarwników najlepiej użyć. W żelu czy w płynie czy w
proszku. Co polecicie.

  Re: Biała masa cukrowa
   bernadeta75   15.08.09, 18:02 zarchiwizowany
UDAŁO SIE!!!!!!!!!!! Dziekuje bardzo!!!!

efekt przeszedł nawet mnie nie mówiac o niespodziance dla mamy która wiedzac jakie
jestem beztalencie cukiernicze długo nie mogła uwierzyc ze zrobiłam to sama, na
szczescie miałam dokumentacje z etapów:)

Insporacja był dla mnie malinowy tort z rózami
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79149129,79155075,0,2.html?v=2
warstwy robiłam bardziej na wyczucie: jest tam masa ciemna z masła i czekolady z
odrobiną spirytusu oraz bita smietana z zelatyna i suszonymi wisniami moczonymi w
spirytusie. nasączenie to poncz z mocnej herbaty i spirytusu.

ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-
letnia córka.

juz mam zamównie na kolejnego ale czy dam rade.. nie wiem jak wy to robicie w 7 minut
mi to zajeło prawie 2 h:)

  do bernadetki
   sonia-3   15.08.09, 21:21 zarchiwizowany
Gratuluję!!!. Piekny tort. Napisz mi proszę czym zafarbowałaś masę i w którym momencie
robienia. Pozdrawiam

  Re: do bernadetki
   bernadeta75   16.08.09, 10:41 zarchiwizowany
dzieki:) farbowałm tort barwnikiem Wilton rózowym kupionym na allegro. dodałam go po
wyrobieniu masy kiedy uznałam ze jest prawie tak jak palstelina ale wymaga jeszcze
odrobiny cukru bo sie klei, wiec dałam barwnik stopniowo wykałaczką, wyrabiałam dalej,
podsypywałam cukrem do momentu az uzyskałam interesujacy mnie kolor a masa miałą
odpowiednia konsystencje. problem maiałm z rozwałkowaniem bo dałam sobie malutko
maki rozwałkowałam za cienko i masa mi sie cała przykleiła do blatu wiec zdjełam
ponownie ale grubo tym razem podsypałam maka (o dziwo wogoel jej nie bylo czuc w
torcie) i peiknei rozwałkowałam ale nei tak cienko jak ostatnio. nie udało mi sie tylo na
krancach u dołu zakonczyc masa ładnie tylko sie troche poszarpała i stad ta wstazka
maskująca dół:)
miałm jeszcze w płyeni zólty barwnik ale bąłm sie go uzyc. moze nastepnym rqazem
sprobuje. ale te w żelu sa idealne .. nic to ze byłam cała nimi upakana :) zmywa sie i
spiera na szczescie ;)

  Re: do bernadetki
   sonia-3   16.08.09, 21:31 zarchiwizowany
Dzięki. Skorzystam z rady napewno.Pozdrawiam

  Re: do bernadetki
   mirona68   29.08.09, 08:48 zarchiwizowany
a ja z braku barwników dodałam sok z buraków i tez ładny kolorek wyszedł, no i bez
chemii ;)

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:15 zarchiwizowany
bernadeta75 napisała:

> UDAŁO SIE!!!!!!!!!!! Dziekuje bardzo!!!!
>
> efekt przeszedł nawet mnie nie mówiac o niespodziance dla mamy która wiedzac ja
> kie
> jestem beztalencie cukiernicze długo nie mogła uwierzyc ze zrobiłam to sama, na
>
> szczescie miałam dokumentacje z etapów:)
>
> Insporacja był dla mnie malinowy tort z rózami
> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79149129,79155075,0,2.html?v=2
> warstwy robiłam bardziej na wyczucie: jest tam masa ciemna z masła i czekolady
> z
> odrobiną spirytusu oraz bita smietana z zelatyna i suszonymi wisniami moczonymi
> w
> spirytusie. nasączenie to poncz z mocnej herbaty i spirytusu.
>
> ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moj
> a 10-
> letnia córka.
>
> juz mam zamównie na kolejnego ale czy dam rade.. nie wiem jak wy to robicie w 7
> minut
> mi to zajeło prawie 2 h:)


Ciesze się ogromnie ,ze tym razem ci wyszło :-)))

Pozdrawiam

--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  Re: Biała masa cukrowa
   mirona68   24.08.09, 12:56 zarchiwizowany
dzięki inspiracji masy cukrowej dorotyxx.
Masa jest rewelacja , co prawda nie wyszedł mi taki jak dorociexx , nie mam takich
zdolności manualnych ale się wszystkim podobał i smakował oto on :)


  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:16 zarchiwizowany
mirona68 napisała:

> dzięki inspiracji masy cukrowej dorotyxx.
> Masa jest rewelacja , co prawda nie wyszedł mi taki jak dorociexx , nie mam tak
> ich
> zdolności manualnych ale się wszystkim podobał i smakował oto on :)

śliczny torcik

Pozdrawiam
--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  Re: Biała masa cukrowa
   bernadeta75   24.08.09, 17:53 zarchiwizowany
dorotaxx mam do ciebie pytanko odnosnie ozdabiania tortów.. znałazłam zdjecie twojego
tortu w tym linku fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79652125,79652218,0,2.html?v=2
jest on biały i ma na sobie baiłe i czerwone kwiatuszki jak margaretki.. czym je
wykrawasz? czy foremka czy moze recznie je robisz? jest absolutnie cudny i chciałabym
cos podobnego zrobic :)

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   24.08.09, 19:15 zarchiwizowany
Mam pytanie odnośnie tej masy i masy z pianek Marshalow( chyba sie tak to sie pisze)-
czy te masy twardnieją i czy jest możliwe przymocowanie do nich już gotowych dekoracji
( kupionych)- różyczek ,koralików?

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:43 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> Mam pytanie odnośnie tej masy i masy z pianek Marshalow( chyba sie tak to sie p
> isze)-
> czy te masy twardnieją i czy jest możliwe przymocowanie do nich już gotowych de
> koracji
> ( kupionych)- różyczek ,koralików?

Jeśli mają kontakt z tortem to nie twardnieją , poniewaz czerpią z niego wilgoć.
Gdybyś odłożyła którąś z mas to po jakimś czasie oczywiscie stwardnieje. Wtedy
wystarczy wsadzić mase na kilka sekund do mikrofali ale wg. mnie najlepsza jest
,,świeżo,, zrobiona masa

mozna do mas przyklejać gotowe dekoracje. Ja używam do tego lukru z wody i cukru
pudru . Można użyć też jadalnego kleju ale podobno nadaje się tylko do małych
ozdób tortownia.pl/produkt.php?kid=71&pid=227
--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  [...]
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:19 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Barwniki do jajek
   sonia-3   25.08.09, 08:34 zarchiwizowany
Dzwoniłam do producenta barwników do jajek z pytaniem czy można tymi barwnikami
zabarwić masę pokrywającą tort. Pani odpowiedziała, że jak najbardziej tak.

  Re: Barwniki do jajek
   dorotaxx.1   25.08.09, 15:21 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> Dzwoniłam do producenta barwników do jajek z pytaniem czy można tymi barwnikami
>
> zabarwić masę pokrywającą tort. Pani odpowiedziała, że jak najbardziej tak.

Nie odważyłabym się zabarwiać masy tymi barwnikami



--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  imieninowy koszyczek
   bernadeta75   25.08.09, 21:26 zarchiwizowany
dorotaxx znalazłam cudne zdjecie twojego tortu tzn cudny tort ale nie ma do niego
przepisu i nei ma go w galerii czy mogłabyc powiedziec jak go robiłas?
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f6a1ae7f2a7c3ba.html

  Re: Biała masa cukrowa
   bernadeta75   18.09.09, 17:42 zarchiwizowany
kolejny tort urodzinowy dla kolegów i koleżanek z pracy:) inspiracja było zdjecie tortu
dorotaxx.1.

  Re: Biała masa cukrowa
   bernadeta75   18.09.09, 23:00 zarchiwizowany
a ten jest na jutro. liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach dzielnie asystowała
wycinajac płatki :)

  Re: Biała masa cukrowa
   kochanka_janka   19.09.09, 07:25 zarchiwizowany
bernadeta75 napisała:

> a ten jest na jutro. liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach dzielni
> e asystowała
> wycinajac płatki :)

to to są róże...?

  Re: Biała masa cukrowa
   bernadeta75   19.09.09, 09:39 zarchiwizowany
kochanka_janka napisała:

> bernadeta75 napisała:
>
> > a ten jest na jutro. liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach d
> zielni
> > e asystowała
> > wycinajac płatki :)
>
> to to są róże...?

w moim wykonaniu to są wlasnie róże.. niestety plastycznego talentu nigdy nie miałam ;)

  Re: Biała masa cukrowa
   ineska.live   20.09.09, 18:58 zarchiwizowany
Chciałam zabrawić za pomoca galaretki. I teraz pytanie: czy mogę dodac ją w
postaci proszku po rozwałkowaniu? Na poczatku chciałabym przykrtyć tort
sniżnobiałą warsta, a potem resztki zabarwić i zrobic z nich ozdoby....

  Re: Biała masa cukrowa
   kajka78   25.09.09, 17:02 zarchiwizowany
Moj debiut w masie cukrowej...
niestety szczesliwy nie byl, chyba za krotko rozpuszczalam glukoze;
w efekcie zrobil mi sie glut.. dodalam wody i zagniotlam z dwiema paczkami cukru
pudru...
rozwalkowalam z maka ziemniaczana i jakos wyszlo, ale przez ta make - sporo jej z
blatu zniknelo, wyszlo niejadalne;/
goscie byli niepocieszeni, bo nie pozwolilam im zjesc masy;)
dekoracje z polewy czekoladowej wlasnej produkcji i zielonego lukru (gotowego):

[IMG]http://images44.fotosik.pl/203/1652de64b77e5dc6.jpg[/IMG]
[IMG]http://images37.fotosik.pl/199/ea745f4ff9ca238b.jpg[/IMG]
--


  Re: Biała masa cukrowa
   kajka78   25.09.09, 17:05 zarchiwizowany
Fotki raz jeszcze:




  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   19.10.09, 09:24 zarchiwizowany
kajka78 napisała:

> Moj debiut w masie cukrowej...
> niestety szczesliwy nie byl, chyba za krotko rozpuszczalam glukoze;
> w efekcie zrobil mi sie glut.. dodalam wody i zagniotlam z dwiema paczkami cukr
> u
> pudru...

Z Twojego opisu wynika,że nie robiłaś masy zgodnie z przepisem.
Na początku naleze zalać żelatynę wodą , odstawić na ok. 5 minut .Kiedy żelatyna
napęcznieje postawić garnuszek z żelatyną nad parą wodną, mieszać aż zelatyna
się rozluźni i wtedy dosypać glukoze







> rozwalkowalam z maka ziemniaczana i jakos wyszlo, ale przez ta make - sporo jej
> z
> blatu zniknelo, wyszlo niejadalne;/

podobno mozna posmarować blat i wałek Plantą zamiast mąką ziemniaczaną .



>
> [IMG]http://images44.fotosik.pl/203/1652de64b77e5dc6.jpg[/IMG]
> [IMG]http://images37.fotosik.pl/199/ea745f4ff9ca238b.jpg[/IMG]


--

Mój słodki świat




  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   19.10.09, 09:01 zarchiwizowany
ineska.live napisała:

> Chciałam zabrawić za pomoca galaretki. I teraz pytanie: czy mogę dodac ją w
> postaci proszku po rozwałkowaniu? Na poczatku chciałabym przykrtyć tort
> sniżnobiałą warsta, a potem resztki zabarwić i zrobic z nich ozdoby....


wątpi ,żeby coś z tego wyszło . Do barwienia najlepsze są barwniki w proszku lub
zelu




--
Mój słodki świat www.dorotaxx.fotosik.pl/

  Re: Biała masa cukrowa
   mizi_mizi   20.10.09, 11:18 zarchiwizowany
a mi wyszło tak :) jak na pierwszy raz to muszę przyznać, że jakoś ciężko nie było. Teraz
muszę wymyślić coś fajnego na urodziny męża i z tym już tak łatwo nie będzie.

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   23.10.09, 23:47 zarchiwizowany
Mam zamiar zrobić taką masę i jak wyjdzie to pokryć nią sukienkę lalki Barbie.Ale mam
dylemat- tort ma być z bitej śmietany. Czy jeśli wierzch i boki biszkoptu pokryję bitą
śmietaną to można go pokryć tą masą? Tort dla pozostałych dorosłych gości też będzie
śmietanowy, więc nie będę dysponowała kremem na bazie masła.Proszę o radę.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   24.10.09, 09:38 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> Mam zamiar zrobić taką masę i jak wyjdzie to pokryć nią sukienkę lalki Barbie.A
> le mam
> dylemat- tort ma być z bitej śmietany. Czy jeśli wierzch i boki biszkoptu pokr
> yję bitą
> śmietaną to można go pokryć tą masą? Tort dla pozostałych dorosłych gości też b
> ędzie
> śmietanowy, więc nie będę dysponowała kremem na bazie masła.Proszę o radę.


lepiej nie pokrywać biszkoptu bitą śmietaną bo moze rozpuścić mase cukrową .
Mozesz utrzeć kostke masła z cukrem pudrem i tym posmarować biszkopt (
oczywiście nałóż cienką warstwe ) . Mozesz również użyć dżemu lub powideł
śliwkowych .

Metodą prób i błędów zrobiłam idealną mase cukrową. Jest bardziej plastyczna i
nie wysycha tak szybko . Podam ci przepis

ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
3 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
2 łyzeczki margaryny Planta

zalaz żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypac glukoze,

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .


Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty

Pozdrawiam i życzę powodzenia

--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   24.10.09, 19:47 zarchiwizowany
Bardzo dziękuję. Tort posmaruję dżemem. Zrobię w/g tego nowego przepisu. Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   30.10.09, 18:48 zarchiwizowany
Zrobiłam. Ogólnie wyszła. Robiłam masę próbną z połowy porcji bez planty. Wydaje mi sie
że dodałam za dużo cukru pudru ( choć i tak nie dałam wszystkiego co odważyłam.)Bo
masa troszkę była za sucha i łatwo pękała. Chyba była za mało plastyczna. Jak myślisz jak
dodam mniej cukru i dodam plantę to będzie bardziej plastyczna.?Do pokrycia biszkoptu
byłaby dobra, ale do ulepienia gorsetu lalce Barbie to byłaby za " krucha". Jeszcze jedno-
jak ją przylepić do " ciała" lalki. Będzie sie trzymała na tym plastyku? Czy sie czymś
przylepia?. Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   30.10.09, 21:24 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> Jak m
> yślisz jak
> dodam mniej cukru i dodam plantę to będzie bardziej plastyczna.?

Dodaj plante , koniecznie .
I odczekaj chwile zanim będziesz dodawac cukier puder. Poczekaj az papka
ostygnie . Wtedy przyjmie mniej cukru .


>Jes
> zcze jedno-
> jak ją przylepić do " ciała" lalki. Będzie sie trzymała na tym plastyku? Czy si
> e czymś
> przylepia?.

myśle,ze masa będzie na tyle plastyczna,ze przylepi sie do lalki . Jesli jednak
będziesz miała problemy to możesz posmarowac lalke masłem lub plantą

Pozdrawiam i życze powodzenia :-)


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   30.10.09, 21:45 zarchiwizowany
Dzięki serdeczne za drogocenne rady. Co prawda urodziny w grudniu, ale już teraz trzeba
pozamawiać barwniki i dochodzić do perfekcji ;-).

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   31.10.09, 19:47 zarchiwizowany
Mam jeszcze jedno pytanie. Co polecicie z barwników. Jakie użyć- w płynie, w żelu czy w
proszku?

  [...]
   dorotaxx.1   09.11.09, 09:01 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Re: Biała masa cukrowa
   sonia-3   10.11.09, 12:46 zarchiwizowany
Czy warto kupić klej spożywczy w Tortowni?. Czy można jakimś domowym sposobem
przymocować, tak aby się dobrze trzymały, koraliki i kwiatuszki na sukience wykonanej z
masy plastycznej?.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   10.11.09, 19:58 zarchiwizowany
sonia-3 napisała:

> Czy warto kupić klej spożywczy w Tortowni?. Czy można jakimś domowym sposobem
> przymocować, tak aby się dobrze trzymały, koraliki i kwiatuszki na sukience wyk
> onanej z
> masy plastycznej?.

Ja nigdy nie kupowałam .
Zrób lukier z cukru pudru i wody . Ja zawsze robię ,,na oko,, .
Do większych dekoracji możesz też użyć roztopionej czekolady ( białej lub mlecznej)
--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Tort gitara
   kkaren   11.11.09, 14:22 zarchiwizowany
Dla lubiących gitarową ucztę



  Re: Tort gitara
   dorotaxx.1   17.11.09, 09:53 zarchiwizowany
kkaren napisała:

> Dla lubiących gitarową ucztę
>


Rewelacja :-)

--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   czarna.perla   12.11.09, 23:53 zarchiwizowany
możecie podpowiedzieć ile mniej więcej potrzebuję masy na pokrycie tortu prostokątnego
z takiej standardowej dużej formy?
czy ma ktoś może jakieś filmiki jak pokrywać masą tort prostokątny?
--
Pierożek 20.07.2005
Truskaweczka 09.04.2008

  Re: Biała masa cukrowa
   czarna.perla   13.11.09, 15:12 zarchiwizowany
czy z masy cukrowej bez problemu ulepię np takiego smoka
tortownia.pl/galeria.php?id=34649&nr=1608&str=77&gszukaj=1&kat=32#gal
jeśli tak to czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę lepiąc takie ozdoby?
--
Pierożek 20.07.2005
Truskaweczka 09.04.2008

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   14.11.09, 16:52 zarchiwizowany
czarna.perla napisała:

> czy z masy cukrowej bez problemu ulepię np takiego smoka
> tortownia.pl/galeria.php?id=34649&nr=1608&str=77&gszukaj=1&kat=32#gal
> jeśli tak to czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę lepiąc takie ozdoby?

Ulepisz .
Poszczególne elementy przyklejaj za pomocą lukru z cukru pudru i wody lub
roztopioną białą czekoladą.




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   wiedzma30   13.11.09, 16:25 zarchiwizowany
Mam proporcje na kwadrat 10 cm wysoki
15cm = 680g
20cm = 1,020g
25cm = 1,360g
30cm = 2,040g
35cm = 2,720g
40cm = 3,400g
--
Save the Earth... it's the only planet with chocolate.

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   14.11.09, 16:50 zarchiwizowany
czarna.perla napisała:

> możecie podpowiedzieć ile mniej więcej potrzebuję masy na pokrycie tortu prosto
> kątnego
> z takiej standardowej dużej formy?


> czy ma ktoś może jakieś filmiki jak pokrywać masą tort prostokątny?

dzisiaj robiłam duży, prostokątny tort. mase zrobiłam z takiej porcji ( i
jeszcze troche zostało) :

ok. 1,5 kg cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
5 łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
4 łyzeczki margaryny Planta

zalac żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypac glukoze,

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .



Jeśli masa będzie zbyt klejąca nalezy dodac cukru , jeśli będzie sucha wystarczy
dodac troche planty


Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty



Zerknij tu jak pokrywa sie tort w takim kształcie :
www.youtube.com/watch?v=nbU5O1YRjBI
www.youtube.com/watch?v=lyRy2QX2wKo


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   ewik651   16.11.09, 12:03 zarchiwizowany
Czy tą masę można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać np. w lodówce? Czy
czas jej przygotowania jest długi i czy zawsze wychodzi?
Pozdrawiam

  Re: Biała masa cukrowa
   dorotaxx.1   17.11.09, 09:52 zarchiwizowany
ewik651 napisała:

> Czy tą masę można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać np. w lodówce?

Tak , można
Po zrobieniu zawiń ją w folie i schowaj do lodówki.
Wyjmij masę kilka godzin przed obróbką. Możesz ją tez podgrzać kilka sekund w
mikrofali . Jednak wg. mnie najlepsza jest ,,świeża,, . Osobiście nie
przechowuję masy cukrowej. Wolę zrobić bezpośrednio przed dekoracją.


> Czy
> czas jej przygotowania jest długi

Nie jest długi.
Jeśli dojdziesz do wprawy to zrobisz ją w klika minut


>czy zawsze wychodzi?

jesli będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami w przepisie to zawsze wyjdzie :-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Biała masa cukrowa
   czarna.perla   19.11.09, 14:42 zarchiwizowany

mam pytanie do tych z was, które robią torty na zamówienie?
ile liczycie sobie za takie torty? czy cenę podajecie wg wagi, czy raczej wg włożonej
pracy? czy jesteście konkurencyjne w stosunku do cukierni? czy wasze torty są ciężkie?
ile czasu zajmuje wam zrobienie takiego tortu?
może podajcie poprostu przykłady.
aaaaa, jeszcze jedno, jakie mniej więcej koszty ponosicie przy jakimś przeciętnym torcie?

mam ciągoty do robienia takich tortów, (potem wkleję nsdjęcia mojego kolejnego),
zastanawiam się czy warto zabrać się za zarobkowe robienie takich cudów.


--
Pierożek 20.07.2005
Truskaweczka 09.04.2008

  na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   06.12.09, 22:08 zarchiwizowany
mam pytanie maks. na ile dni przed podaniem mozna wykonac ten tort? chcialabym
go podac podczas swiat ale nie jestem pewna czy wytrzyma taki ladny dluzej niz
jedna noc?
inna opcja jaka przyszla mi do glowy to po prostu zrobienie samego tort
wczesniej a wierzch i ozdoby dopiero w dniu kiedy chce go podac, trudno najwyzej
mnie babcia wyklnie, ze pracuje w swieta ;) tort m byc z okazji 1 urodzin synka
wiec to chyba wybaczalne?:))

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   06.12.09, 22:24 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> czarna.perla napisała:
>
> > czy tę masę mozna barwic kakao, kurkumą, sokiem z buraków,...?
>
> sorry,ze dopiero teraz odpowiadam ale lepiej późno niż wcale ;-)
>
> mozna barwić kakao

kakao w proszku czy kakao zrobionym na wodzie?
a znacie jakieś domowe sposoby na zabarwienie masy na inne kolory?

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   06.12.09, 22:30 zarchiwizowany
i jeszcze jedno pytanie - czy uda sie zrobienie stojacej/siedzacej figurki z tej
masy? czy trzeba ja jakos specjalnie usztywnic (pomyslalam o biszkopcie wewnatrz)

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   07.12.09, 12:02 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> i jeszcze jedno pytanie - czy uda sie zrobienie stojacej/siedzacej figurki z te
> j
> masy? czy trzeba ja jakos specjalnie usztywnic (pomyslalam o biszkopcie wewnatr
> z)


Jeśli to mają być małe figurki na tort to nie musisz ich niczym usztywniać.
Wystarczy poszczególne elementy skleić za pomocą np. roztopionej czekolady .
Gdybyś jednak chciała zrobić większe figurki to możesz je połączyć za pomocą
wykałaczek, które wzmocnią konstrukcje .


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   07.12.09, 11:54 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> kakao w proszku czy kakao zrobionym na wodzie?


w proszku


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   07.12.09, 11:59 zarchiwizowany
dziekuje za odpowiedz!

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   07.12.09, 11:53 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> mam pytanie maks. na ile dni przed podaniem mozna wykonac ten tort? chcialabym
> go podac podczas swiat ale nie jestem pewna czy wytrzyma taki ladny dluzej niz
> jedna noc?
> inna opcja jaka przyszla mi do glowy to po prostu zrobienie samego tort
> wczesniej a wierzch i ozdoby dopiero w dniu kiedy chce go podac, trudno najwyze
> j
> mnie babcia wyklnie, ze pracuje w swieta ;) tort m byc z okazji 1 urodzin synka
> wiec to chyba wybaczalne?:))


Taki tort możesz zrobić 2 dni wcześniej, nic mu nie będzie i wierz mi ,że
zostanie ,,taki ładny,, jak był .Wstaw go do lodówki . Idealnie byłoby gdybyś
miała jakąś osobną, małą lodówkę , w której będzie stał tylko tort . Jeśli
wstawisz do lodówki gdzie będziesz trzymała wędliny itp. to niestety przesiąknie
ich zapachami. Są na to sposoby np. nasypać na talerzyk mieloną kawę , sodę lub
włożyć przekrojone jabłko . Te rzeczy pochałaniają zapachy ale myślę,że jest to
metoda na kilka godzin , nie na 2 dni.


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   07.12.09, 12:01 zarchiwizowany
dzieki
w takim razie sam tort zrobie wczesniej, nawet lepiej bo nasiaknie i ladnie
przejdzie smakiem ;)
bede trzymac go w chlodzie, tak jak zwykle, w spizarni bo jest zimna ale raczej
nie az tak zimna zeby stal tam gotowy dwa dni. a mase cukrowa naloze w niedziele
ukradkiem ;)




  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   07.12.09, 12:27 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> w takim razie sam tort zrobie wczesniej, nawet lepiej bo nasiaknie i ladnie
> przejdzie smakiem ;)

Dokładnie.
Torty są najlepsze na drugi , trzeci dzień .



> bede trzymac go w chlodzie, tak jak zwykle, w spizarni bo jest zimna ale raczej
> nie az tak zimna zeby stal tam gotowy dwa dni. a mase cukrowa naloze w niedziel
> e
> ukradkiem ;)

śmiało możesz trzymać w spiżarni gotowy, ozdobiony tort . Nic mu nie będzie,
szczególnie w zimie. Wystarczy lekko uchylić okno i temperatura będzie podobna
jak w lodówce .Dawniej tez trzymałam gotowe torty w spiżarni. Teraz mam do tego
celu osobną lodówkę


Jeśli jednak będziesz wolała ozdobić tort w niedzielę to wstań dużo wcześniej
niż zwykle ,żebyś spokojnie mogła pracować. Nie zostawiaj sobie dekoracji na
ostatnią chwilę. Wierz mi, wtedy nic nie wychodzi . Przekonałam się o tym już
nie raz :-) .
Szkoda nerwów.
No i nie myśl ,ze skończysz dekoracje w pół godziny czy godzinę , szczególnie
jeśli jest to Twój pierwszy tort

aha , jeśli chcesz robić figurki na tort to mozesz zrobić je kilka dni wcześniej
i przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku .

a moze napisz jaki chcesz zrobic torcik, tzn. jak udekorować
--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   07.12.09, 17:20 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:


> Jeśli jednak będziesz wolała ozdobić tort w niedzielę to wstań dużo wcześniej
> niż zwykle ,żebyś spokojnie mogła pracować. Nie zostawiaj sobie dekoracji na
> ostatnią chwilę. Wierz mi, wtedy nic nie wychodzi . Przekonałam się o tym już
> nie raz :-) .
> Szkoda nerwów.

tak tak, na pewno tak zrobie dzieki za wskazowki :)

> No i nie myśl ,ze skończysz dekoracje w pół godziny czy godzinę , szczególnie
> jeśli jest to Twój pierwszy tort

planuje sprobowac ta mase czy ona mi sie wogole uda ;)
ur. robimy 27 grudnia, mam troche czasu ;)
jesli sie nie uda to postanowilam ze kupie gotowy tort, nie bede sie paprac ale
mam cicha nadzieje, ze mi wyjdzie!


> aha , jeśli chcesz robić figurki na tort to mozesz zrobić je kilka dni wcześnie
> j
> i przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku .

i co, ladnie zastygną?:)
a proporcje masy na figurski takie same, prawda?

> a moze napisz jaki chcesz zrobic torcik, tzn. jak udekorować
chetnie bym napisala ale na razie szukam inspiracji
chce przegladnac Twoja stronke ale ciagle brakuje mi czasu!
mam kilka pomyslow ale na razie jeszcze nie zdecydowalam na zaden! nie lubie
"kubusiowych" tortow, jesli wiesz o jaki typ mi chodzi
na razie sie rozgladam

a jakie barwniki najlepiej kupic?
jesli online to tortownia i barwniki w zelu?


--
mama Wiktora, 29.12.2008, g.12:45, 3360g, 55cm


  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   09.12.09, 08:36 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> i co, ladnie zastygną?:)
> a proporcje masy na figurski takie same, prawda?

Tak,ładnie zastygną a proporcje takie same.


> a jakie barwniki najlepiej kupic?
> jesli online to tortownia i barwniki w zelu?

Do mas plastycznych najlepsze są barwniki w żelu. Kupisz je w tortowni lub na
allegro



--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 12:40 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:


> Do mas plastycznych najlepsze są barwniki w żelu. Kupisz je w tortowni lub na
> allegro

dziekuje :)
widzialam w sklepie schwartau ale wole zapytac czy to jest OK?
malo kolorow ale coz ;) cos sie wybierze, pomiesza..



  a schwartau w zelu sa OK czy blade?
   gioseppe   09.12.09, 23:11 zarchiwizowany
podbijam podbijam :))

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   07.12.09, 22:29 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> a moze napisz jaki chcesz zrobic torcik, tzn. jak udekorować

widze ze znasz sie w temacie wiec moze wykorzystam sytuacje i zapytam, nie
chodzi konkretne o ten tort ale przyda sie informacja na przyszlosc - czy mozna
kupic w Polsce takie cienkie czekoladowe (biale i ciemne) rurki ?
www.apieceofcake.com.au/images/birthday/birthday_cake_fruit.jpg
albo takie rulony
www.apieceofcake.com.au/images/birthday/chocolate-lover-birthday-cake.jpg ?

  Re: na ile dni przed podaniem..
   el-li   08.12.09, 00:26 zarchiwizowany
masa cukrowa wyglada pięknie. Ale prosze o informację czy....jest tak dobra jak
wygląda?
Mam obawy, że tak nie jest. Tyle cukru na torcie....czy nie zgrzyta w zębach?

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   09.12.09, 09:23 zarchiwizowany
el-li napisała:

> masa cukrowa wyglada pięknie. Ale prosze o informację czy....jest tak dobra jak
> wygląda?
> Mam obawy, że tak nie jest. Tyle cukru na torcie....czy nie zgrzyta w zębach?

el-li to zależy co kto lubi :-) . Musisz się sama przekonać.
Ja masę cukrową bardzo lubię , szczególnie w połączeniu z owocami w torcie. Moim
zdaniem masa cukrowa najlepiej smakuje z brzoskwiniami, wiśniami, truskawkami .

Mam znajomych , którzy uwielbiają masę cukrową . Jedna z nich wyjada mężowi
dekoracje z talerza . Przez to ,ze dodaję do niej olejek migdałowy , niektórzy
myślą ,że jest to marcepan .

Są też tacy, którzy zostawiają masę cukrową na talerzu .

Nie, nie zgrzyta w zębach :-). Masa jest miękka bo czerpie wilgoć z tortu .
Można ją tez cienko rozwałkować .


Pozdrawiam

--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 12:41 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:


> Mam znajomych , którzy uwielbiają masę cukrową . Jedna z nich wyjada mężowi
> dekoracje z talerza . Przez to ,ze dodaję do niej olejek migdałowy , niektórzy
> myślą ,że jest to marcepan .

poniewaz uwielbiam marcepam blagam napisz ile tego olejku i czy nie zmieni to
wszystko konsystencji? :) w weekend odpalam pierwsze proby z masa!


  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   09.12.09, 14:08 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> poniewaz uwielbiam marcepam blagam napisz ile tego olejku i czy nie zmieni to
> wszystko konsystencji? :) w weekend odpalam pierwsze proby z masa!

śmiało wlej całą buteleczkę.
aromat migdałowy nie zmienia konsystencji

powodzenia, trzymam kciuki

w razie pytań, pisz śmiało




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 16:37 zarchiwizowany
dziekuje, bardzo mi pomoglas! :) mam nadzieje, ze sie uda

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   09.12.09, 09:02 zarchiwizowany
gioseppe napisała:



> czy mozna
> kupic w Polsce takie cienkie czekoladowe (biale i ciemne) rurki ?
> www.apieceofcake.com.au/images/birthday/birthday_cake_fruit.jpg
> albo takie rulony
> www.apieceofcake.com.au/images/birthday/chocolate-lover-birthday-cake.jpg
?



W sklepach nie widziałam takich czekoladowych rurek czy rulonów. Były kiedyś
podobne w przydasiowni . Teraz mają 2 kolorowe
www.przydasiownia.pl/twister-czekoladowo-pomaranczowy-100-g-cat-64-id-318.aspx
Rurki czekoladowe możesz zastąpić rurkami ,które są zrobione z wafli, tak
ozdobiony tort też wygląda fajnie . Ja kupiłam takie w Tesco


Co do rulonów to można takie zrobić samemu. Wystarczy roztopić czekoladę nad
parą wodną, wylać ją na płaską powierzchnie , zaczekać chwilkę aż stwardnieje
( ale nie całkowicie) i ostrym nożem odkrawać czekoladę formując rulony

--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 12:57 zarchiwizowany
no ale efekt jest zupelnie inny z tymi rurkami


  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   08.12.09, 22:24 zarchiwizowany

> a moze napisz jaki chcesz zrobic torcik, tzn. jak udekorować

a mozesz zdradzic czy te pasy na wstazke zawinieta w kokarde u szczytu tortu
trzeba jakos specjalnie usztywniac czy trzyma sie tak ladnie z tej masy?

i czy motywy i figurki mozna naklejac na bialku?

  Re: na ile dni przed podaniem..
   andrzej_123_123   09.12.09, 06:50 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

>
> > a moze napisz jaki chcesz zrobic torcik, tzn. jak udekorować
>
> a mozesz zdradzic czy te pasy na wstazke zawinieta w kokarde u szczytu tortu
> trzeba jakos specjalnie usztywniac czy trzyma sie tak ladnie z tej masy?
>
> i czy motywy i figurki mozna naklejac na bialku?

swietny pomysl. salmonella gratis.

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 12:43 zarchiwizowany
po to pytam...

  Re: na ile dni przed podaniem..
   dorotaxx.1   09.12.09, 09:55 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> a mozesz zdradzic czy te pasy na wstazke zawinieta w kokarde u szczytu tortu
> trzeba jakos specjalnie usztywniac czy trzyma sie tak ladnie z tej masy?


żeby poszczególne elementy kokardy nie były zbyt ,,oklapnięte,, wkładam do
każdej kawałek folii spożywczej lub zawieszam na drewnianej łyżce ( wtedy każdy
element jest identyczny ) dokładnie tak jak na zdjęciach w linku
www.sugarcraft.com/catalog/misc/lessons/fondantbows/fondantbows.htm
Czekam chwile aż wyschną i sklejam najczęściej na gotowym już torcie. Taką
kokardę można też zrobić dzień wcześniej . Wtedy z masy cukrowej wycinam koło i
do niego przyklejam części kokardy.

tutaj masz filmik jak robi się taką kokardę
www.youtube.com/watch?v=6H3xfXHZFKc&NR=1






> i czy motywy i figurki mozna naklejac na bialku?

Jeśli się nie boisz to oczywiście można . Wystarczy białko wymieszać z niewielką
ilością cukru pudru.

Ja jednak ( w dobie chorób) proponuje lukier z cukru pudru i wody lub
rozpuszczoną czekoladę.




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: na ile dni przed podaniem..
   gioseppe   09.12.09, 12:45 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> tutaj masz filmik jak robi się taką kokardę
> www.youtube.com/watch?v=6H3xfXHZFKc&NR=1

bardzo dziekuje za linki! :))

> > i czy motywy i figurki mozna naklejac na bialku?
>
> Jeśli się nie boisz to oczywiście można . Wystarczy białko wymieszać z niewielk
> ą
> ilością cukru pudru.
>
> Ja jednak ( w dobie chorób) proponuje lukier z cukru pudru i wody lub
> rozpuszczoną czekoladę.

wogole nie pomyslalam o salmonelli..
a mozesz napisac jakie proporcje cukru i wody?
bo chodzi mi o polaczenie jasnych elementow, boje sie ze czekolada zabrudze ;)

jeszcze raz dziekuje

  Lukier
   dorotaxx.1   09.12.09, 13:43 zarchiwizowany
gioseppe napisała:



> a mozesz napisac jakie proporcje cukru i wody?


Lukier robię ,, na oko,, . Nie może być za gęsty bo nie przyklei ozdób . Nie
może być tez za rzadki , będzie się wtedy rozlewał .



> bo chodzi mi o polaczenie jasnych elementow, boje sie ze czekolada zabrudze ;)


Wcale nie musisz używać ciemnej czekolady:-)
Ostatnio przyklejałam róże z boku tortu . Biała czekolada sprawdziła się
idealnie. Naprawdę polecam . Możesz połączyć ze sobą małe elementy , nadaje się
też do przyklejania ciężkich ozdób . Zobacz ,że róże które przyklejałam wcale
nie były małe a wystarczyła naprawdę niewielka ilość czekolady , żeby trwale je
przykleić . Nie musisz nakładać dużej ilosci , wystarczy dosłownie kropla
czekolady żeby wszystko ładnie połączyć

Gdybyś jednak nie była przekonana ani do lukru , ani do czekolady to możesz
zamówić w tortowni jadalny klej , który podobno sprawdza się przy małych elementach




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: Lukier
   gioseppe   09.12.09, 16:36 zarchiwizowany
przekonalas mnie tym zdjeciem :) i w sumie to wogole nie bralam pod uwage bialej
czekolady bo dla mnie taka nie istnieje, nie lubie ;) ale dobrze, ze mi o niej
przypomnialas :) sprobuje!

  dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 13:15 zarchiwizowany
sorry ze Cie tak wykorzystuje :)
sluchaj, policzylam, ze bedzie 23 osoby wiec chyba musze zrobic 2pietrowego torta
masz jakies wskazowki ktorymi moglabys sie podzelic?
widzialam, ze w dolny placek wbijają takie rurki na srodek zeby tort utrzymal
wage gornego placka. Czy to sa zwykle rurki do picia poprzecinane?:) ja
myslalam, zeby po prostu na wierzch dac tego typu podkladke
www.przydasiownia.pl/podklad-do-tortu-zloty-24-cm-cat-70-id-788.aspx i na
tym polozyc gorny placek. plus te rurki.

i czytalam, zeby na kazdy placek nakladac osobno mase cukrowa tak?:)

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   09.12.09, 14:05 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> sluchaj, policzylam, ze bedzie 23 osoby wiec chyba musze zrobic 2pietrowego tor
> ta
> masz jakies wskazowki ktorymi moglabys sie podzelic?
> widzialam, ze w dolny placek wbijają takie rurki na srodek zeby tort utrzymal
> wage gornego placka. Czy to sa zwykle rurki do picia poprzecinane?:) ja
> myslalam, zeby po prostu na wierzch dac tego typu podkladke
> www.przydasiownia.pl/podklad-do-tortu-zloty-24-cm-cat-70-id-788.aspx
i na
> tym polozyc gorny placek. plus te rurki.
>
> i czytalam, zeby na kazdy placek nakladac osobno mase cukrowa tak?:)



Zerknij tutaj www.wielkiezarcie.com/recipe42993.html

Jeśli to będą tylko 2 piętra to nie musisz ich wzmacniać. Tort piętrowy z
poprzedniej mojej wypowiedzi ( ten na 80 urodziny) nie był niczym wzmacniany.

Musisz pamiętać tylko o kilku rzeczach:

- nie przekładaj biszkoptów za dużą ilością masy . Jeśli dasz jej za dużo to
masa w dolnym piętrze zostanie wypchnięta pod ciężarem górnego.

-po przełożeniu schłodź każde z pięter w lodówce ( co najmniej przez godzinę)

-wyjmij większe piętro i pokryj je masą cukrową ( masę cukrowa która zostanie
odkrój i schowaj do woreczka foliowego , jeśli zostawisz ją na wierzchu ,
zacznie wysychać) , wstaw tort do lodówki na kolejną godzinę. Przed położeniem
górnego piętra to dolne musi być dobrze schłodzone

-masą cukrową z woreczka pokryj górne piętro i również wstaw do lodówki

- jeśli będziesz przenosić mniejsze piętro , użyj do tego łopatki kuchennej.



mase cukrową zrób z takich proporcji


ok. 1,5 kg. cukru pudru
15 dag glukozy ( w proszku)
5 łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)










--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 16:50 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> Zerknij tutaj www.wielkiezarcie.com/recipe42993.html



> Jeśli to będą tylko 2 piętra to nie musisz ich wzmacniać. Tort piętrowy z
> poprzedniej mojej wypowiedzi ( ten na 80 urodziny) nie był niczym wzmacniany.


tak, 2 pietra. gorny ok 25cm srednicy, dolny - nie pamietam bo jest u mamy w
domu, ale wiekszy.


> Musisz pamiętać tylko o kilku rzeczach:
>
> - nie przekładaj biszkoptów za dużą ilością masy . Jeśli dasz jej za dużo to
> masa w dolnym piętrze zostanie wypchnięta pod ciężarem górnego.

bedzie chyba placek orzechowy, beza kokosowa
mysle nad masa.. z reguly robie kawowa na masle


> -po przełożeniu schłodź każde z pięter w lodówce ( co najmniej przez godzinę)

tak jak pisalam, planuje je schlodzic w zimnej spizarni, we wt/sr, potrzebne na
impre na niedziele ;) ok, to schlodze je oddzielnie


> -wyjmij większe piętro i pokryj je masą cukrową ( masę cukrowa która zostanie
> odkrój i schowaj do woreczka foliowego , jeśli zostawisz ją na wierzchu ,
> zacznie wysychać) , wstaw tort do lodówki na kolejną godzinę. Przed położeniem
> górnego piętra to dolne musi być dobrze schłodzone

zapomnialas napisac - i wstan o 5 ;) hehe :)

OK!
a i potem normalnie rozwalkowac ta reszte masy cukrowej? czy trzeba ja gdzies
podgrzewac, nie mam mikrofalowki..


> mase cukrową zrób z takich proporcji
>
>
> ok. 1,5 kg. cukru pudru
> 15 dag glukozy ( w proszku)
> 5 łyżeczek żelatyny
> 105 ml zimnej wody
> 3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
> olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)

wow, nawet podalas mi przepis - dziekuje! :)
to jest przepis na mase na 2 torty, prawda?:) poprosze mame zeby zmierzyla mi
ta wieksza blache

dziekuje Ci za wszystkie rady :)



  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   09.12.09, 18:42 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> zapomnialas napisac - i wstan o 5 ;) hehe :)

o właśnie!
i to jest najlepsza godzina na pracę.



> OK!
> a i potem normalnie rozwalkowac ta reszte masy cukrowej? czy trzeba ja gdzies
> podgrzewac, nie mam mikrofalowki..

Jeśli juz pokryjesz większy tort to odetnij to co zostało i od razu wsadź do
foliowego woreczka. Później wyjmij masę i ugniataj jak plastelinę, znowu bedzie
plastyczna. Gdybyś stwierdziła ,ze jednak troche wyschła to wgnieć w nią pół
łyżeczki Planty.



> to jest przepis na mase na 2 torty, prawda?:)

Tak, ta ilosc wystarczy na pokrycie oby tortów :-)


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 22:37 zarchiwizowany
dzieki za pomoc!!

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 23:54 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> > to jest przepis na mase na 2 torty, prawda?:)
>
> Tak, ta ilosc wystarczy na pokrycie oby tortów :-)


a zostanie cos na ozdoby?:)) sprobuje rozwalkowac w miare cienko... nie chce
probowac calego torta w weekend bo to za duzo roboty, po prostu sprobuje czy mi
ta masa wyjdzie i jak mi sie z nia bedzie pracowalo, na normalnym biszkopcie
planuje troche kropek, wstazke (nie kokarde na wierzchu) zawiazana w kokardke,
no i cos jeszcze moze wymysle/wszystko zalezy od tego jakie barwniki kupie

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   11.12.09, 08:35 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> a zostanie cos na ozdoby?:)) sprobuje rozwalkowac w miare cienko... nie chce
> probowac calego torta w weekend bo to za duzo roboty, po prostu sprobuje czy mi
> ta masa wyjdzie i jak mi sie z nia bedzie pracowalo, na normalnym biszkopcie
> planuje troche kropek, wstazke (nie kokarde na wierzchu) zawiazana w kokardke,
> no i cos jeszcze moze wymysle/wszystko zalezy od tego jakie barwniki kupie

Powinno zostać ale ozdoby mozesz zrobić dzień lub dwa wcześniej.

Nie wałkuj masy za cienko! Wtedy będą widoczne wszystkie niedoskonałości. Masa
cukrowa powinna mieć 3-4 mm grubości

zerknij tutaj jak robi się taką kokardę
cakecentral.com/articles/128/how-to-make-a-gumpaste-bow




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   11.12.09, 13:29 zarchiwizowany
obawiam sie, ze cieniej to ja chyba nie potrafie :D
podeslalas link do pieknej kokardy!! dziekuje :)

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 17:13 zarchiwizowany
a jeszcze mam pytania :)
czy caly tort trzeba pokryc masa, zeby masa cukrowa nie wsiakała? czy nie jest
to konieczne? czytalam gdzies o tym odnosnie masy marcepanowej; nie wiem czy z
ta jest tak samo?


a jeszcze pytanie dot. rozwalkowania masy z barwnikiem – mama ma bialy stol,
blat tez jest jasny, no chyba, ze walkowac na desce na pierogi.. pewnie tez
wciagnie barwnik..nie chcialabym jej urzadzic ;) te barwniki ciezko potem zmyc?


  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   09.12.09, 18:47 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> a jeszcze mam pytania :)
> czy caly tort trzeba pokryc masa, zeby masa cukrowa nie wsiakała? czy nie jest
> to konieczne? czytalam gdzies o tym odnosnie masy marcepanowej; nie wiem czy z
> ta jest tak samo?

masa cukrowa nie będzie ,,wsiąkać,, :-))) nie ma takiej możliwości.
Tort smaruje się masą np. maślaną tylko po to ,zeby masa cukrowa miała się do
czego przykleić.

Wierzchu i boków tortu (przed pokryciem masą cukrową) nie należy smarować tylko
śmietaną kremówką.




> a jeszcze pytanie dot. rozwalkowania masy z barwnikiem – mama ma bialy st
> ol,
> blat tez jest jasny, no chyba, ze walkowac na desce na pierogi.. pewnie tez
> wciagnie barwnik..nie chcialabym jej urzadzic ;) te barwniki ciezko potem zmyc?


z wałkowaniem nie będzie problemów. Blat może się jedynie pobrudzić podczas
wyrabiania masy cukrowej z barwnikiem ale myśle,ze wszystko sie zmyje. Też mam
jasny blat , wierz mi , swoje przeszedł a wygląda całkiem przyzwoicie ;-)

Pozdrawiam


--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   el-li   09.12.09, 19:16 zarchiwizowany
Jestem pod wrażeniem. Zawsze dekorowałam moje torty skromnie:czekoladą i
bakaliami. Uważałam, że jak jest dobry nie trzeba dużej dekoracji. Jednak ta
masa cukrowa mnie urzekła. Będę robiła tort orzechowy i mam ochotę na taki
czepeczek na torcie. Jaka bedzie pasowała do tortu orzechowego z czekoladowym
kremem? Nie doczytałam się czy tą plantę dodac roztopioną?pozdrawiam eli

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   11.12.09, 08:25 zarchiwizowany
el-li napisała:

>Jednak ta
> masa cukrowa mnie urzekła. Będę robiła tort orzechowy i mam ochotę na taki
> czepeczek na torcie. Jaka bedzie pasowała do tortu orzechowego z czekoladowym
> kremem?

Nie zależnie od tego czym przekładam tort, zawsze robię taką samą masę cukorwą (
z aromatem migdałowym)


>Nie doczytałam się czy tą plantę dodac roztopioną?pozdrawiam eli

Nie, nie dodaje się roztopionej planty



skopiuje ci z przepisu:

,,postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypać glukozę,

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. ,,






--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   09.12.09, 22:39 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> masa cukrowa nie będzie ,,wsiąkać,, :-))) nie ma takiej możliwości.
> Tort smaruje się masą np. maślaną tylko po to ,zeby masa cukrowa miała się do
> czego przykleić.

no dobra, ale to jest KONIECZNE zeby posmarowac caly tort od gory i po bokach
masa maslana?



> z wałkowaniem nie będzie problemów. Blat może się jedynie pobrudzić podczas
> wyrabiania masy cukrowej z barwnikiem ale myśle,ze wszystko sie zmyje. Też mam
> jasny blat , wierz mi , swoje przeszedł a wygląda całkiem przyzwoicie ;-)

wierze na piekne oczy :)



  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   dorotaxx.1   11.12.09, 08:28 zarchiwizowany
gioseppe napisała:


> no dobra, ale to jest KONIECZNE zeby posmarowac caly tort od gory i po bokach
> masa maslana?

a no musi się do czegoś przykleić ta masa :-) .

Mozesz wierzch i boki posmarować masą, którą będziesz przekładać tort . Pamiętaj
tylko,zeby to nie była śmietana kremówka





--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax mam jeszcze kilka pytan :)
   gioseppe   11.12.09, 13:30 zarchiwizowany

> a no musi się do czegoś przykleić ta masa :-) .
>
> Mozesz wierzch i boki posmarować masą, którą będziesz przekładać tort . Pamięta
> j
> tylko,zeby to nie była śmietana kremówka


zakodowalam :)

--
mama Wiktora, 29.12.2008, g.12:45, 3360g, 55cm

  dorotax :)
   gioseppe   10.12.09, 21:17 zarchiwizowany
a czy pracowalas kiedys na barwnikach Wilton?
bo widze, ze sa tansze niz te w tortowni

  Re: dorotax :)
   dorotaxx.1   11.12.09, 08:31 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> a czy pracowalas kiedys na barwnikach Wilton?
> bo widze, ze sa tansze niz te w tortowni

Odpowiem tutaj na poprzednie pytanie.
Nie używam barwników schwartau w żelu. Radzę ci kupić lepszej jakości barwniki,
takie jak np. wiltona


Tak,uzywam barwniki Wiltona, są bardzo dobre



--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax :)
   gioseppe   11.12.09, 13:31 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:

> gioseppe napisała:
>
> > a czy pracowalas kiedys na barwnikach Wilton?
> > bo widze, ze sa tansze niz te w tortowni
>
> Odpowiem tutaj na poprzednie pytanie.
> Nie używam barwników schwartau w żelu. Radzę ci kupić lepszej jakości barwniki,
> takie jak np. wiltona
>
>
> Tak,uzywam barwniki Wiltona, są bardzo dobre
>
>
>

dzieki
a schwartau dlaczeo nie? blade sa?


  Re: dorotax :)
   dorotaxx.1   12.12.09, 14:48 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> dzieki
> a schwartau dlaczeo nie? blade sa?

Nie będe polecać czegoś , czego nie używałam.
Szczerze mówiąc wątpie,żeby te barwniki były dobre .
Warto trochę zainwestować i kupić profesjonalne barwniki w żelu lub w proszku




--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

  Re: dorotax :)
   gioseppe   12.12.09, 20:04 zarchiwizowany
dorotaxx.1 napisała:


> Nie będe polecać czegoś , czego nie używałam.
> Szczerze mówiąc wątpie,żeby te barwniki były dobre .

ok, myslalam ze probowalas i czyms CI podpadly ;)


  Re: dorotax :)
   gioseppe   11.12.09, 17:59 zarchiwizowany
czy mozna zastapic czzyms takie fajne cos? jak to sie nazywa?

  Re: dorotax :)
   dorotaxx.1   12.12.09, 14:51 zarchiwizowany
gioseppe napisała:

> czy mozna zastapic czzyms takie fajne cos? jak to sie nazywa?

To jest radełko

Wątpie ,żebyś czymś je zastąpiła .
--
Mój słodki świat www.garnek.pl/xdorota/a

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd