FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Crumble czyli kruszonka z rabarbarem

Idealny w środku wiosny, gdy mamy ochotę na coś kwaskowatego, ale jednocześnie
słodkiego -bo słodki jest karmel i kruszonka. No i słodkie są lody - bo
polecam je podawać na ciepło, koniecznie z dużą kulką (albo dwiema) lodów
waniliowych. Ja podałam z bakaliowymi - czyli ich wzbogaconą odmianą. Przy
okazji - lody bakaliowe Grycan są wspaniałe. Dziś rano wyjadałam je łyżeczką z
pojemnika, po tym jak spróbowałam ich w sobotnie południe...

Przepis pochodzi z bloga Liski (whiteplate.blogspot.com)


Crumble czyli kruszonka z karmelowym rabarbarem

Składniki:

600 g rabarbaru (przed obraniem, po obraniu zostaje około 400 g)
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:

100 g mąki
50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki (ewentualnie trochę więcej)
50 g płatków owsianych błyskawicznych (lub mąki owsianej)
30 g cukru pudru
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie) [nie dodawałam]

do podania: lody waniliowe


Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.
Na patelni ze stalową rączką, na dużym ogniu rozpuścić cukier, cały czas
mieszając. Kiedy zrobi się karmel, wrzucić pokrojony rabarbar, dodać cukier
waniliowy i wymieszać. Rabarbar powinien pokryć się karmelem - po ok. 3
minutach należy zdjąć go z ognia.

Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać drewniana łyżką w miseczce lub w
malakserze [użyłam malaksera z końcówką noże]. Posypać wierzch rabarbaru,
wstawić z patelnią do piekarnika i piec 20 minut.

Jeśli nie mamy stalowej patelni: rabarbar przekładamy do żaroodpornego
naczynia lub blaszki i wówczas posypujemy kruszonką. zapiekamy.

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut (5-10), żeby lekko przestygło i
podajemy. Najlepiej z lodami waniliowymi.

****
ninawkuchni.blogspot.com/

Crumble czyli kruszonka z rabarbarem - n_ina 22.05.08, 23:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd