FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego

robilam babka sardynska z ricotta
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79444391.html,
ciasto z Waldorf Astoria (autor Michal Brys, nie moge dzis znalezc przepisu,
chociaz wczoraj jeszcze ogladalam :-)). Nadal szukam idealnego ciasta
cytrynowego, ale znalazlam dwa ciekawe przepisy. Obydwa sa maja w tytule
"pound cake", ale sa to dwa rozne ciasta.

Ciasto nr.- adaptowane z przepisu Rose Levy Berenbaum z "The Cake Bible" na
pound cake z cytryna i makiem (mak pominiety)
3 lyzki mleka
3 jajka (RLB pisze o duzych, ale amerykanskie L=europejskie M)
1 1/2 ekstraktu waniliowej
150 g przesianej maki (u mnie 00 wloska)
150 g cukru
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1//4 lyzeczki soli
175 g bardzo miekkiego masla (RLB podaje 184 g, ale znow, europejskie maslo
jest inne niz amerykanskie, wiec zmniejszylam ilosc)
1 1/2 lyzki startej skorki cytrynowej

Temperatura pieczenia: 175 stopni; potrzebna jest natluszczona i oproszona
maka mala foremka do babek (pojemnosc 4 szklanki) lub keksowka.

1. rozbeltac mleko, jaja i ekstrakt waniliowy
2. Wymieszac mikserem suche skladniki i skorke cytrynowa. Dodac maslo i 1/2
mieszanki jajeczno-mlecznej. Zwiekszyc obroty i ubijac przez 1-2 minuty
(bardzo wazne!)
3. Dodac polowe pozostalego plynu, ubijac przez 20 sekund i dodac nastepna
porcje. Znow dokladnie ubic
4. Przelac do foremki i piec 55-65 (keksowka) 35-45 (babka).
5. Ciasto jest gotowe, gdy wykalaczka wychodzi sucha. Nie czekac, az ciasto
zacznie odchodzic od brzegow foremki, bo bedzie wtedy zbyt suche.
6. Odczekac kilka minut, wyjac ciasto, ponakluwac wykalaczka lub widelcem i
polac lukrem cytrynowym. Dokladnie owinac w folie i odstawic do kompletnego
wystygniecia

Lukier cytrynowy
75 g cukru
1/4 szkl. swiezego soku cytrynowego
Wymieszac i podgrzewac do momentu az cukier sie calkowicie rozpusci. Jesli
cytryna jest kwasna, dodac wiecej cukru.
--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego - jo.hanna 23.05.08, 15:12    
nastepne cytrynowe - jo.hanna 23.05.08, 15:27    
ciag dalszy nastapi :-) - jo.hanna 23.05.08, 15:27    
Jo.hanno, - lunatica 23.05.08, 16:43    
Re: w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego - cipcipkurka 23.05.08, 17:00    
taaa... - kikkera 23.05.08, 17:05    
Re: w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego - issys 23.05.08, 17:41    
ranking ciast cytrynowych - jo.hanna 23.05.08, 17:55    
Re: ranking ciast cytrynowych - margot11 23.05.08, 23:37    
smaki po dwoch dniach: - jo.hanna 24.05.08, 08:12    
poprawka: wyszlachetnialo - jo.hanna 24.05.08, 08:12    
Re: w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego - aneta_23 26.05.08, 17:46    
Kisiele? n/t - cipcipkurka 26.05.08, 18:42    
Re: w poszukiwaniu idealnego ciasta cytrynowego - lucerka 28.05.08, 13:21    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd