FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Bitki wołowe w sosie...
   bodzia50   30.05.08, 14:10 zarchiwizowany
naturalnym
Właściwie się to nazywa zrazy bite,a u mnie zawsze na to mówimy bitki.
Jak mamy zły humor to wtedy można pobić trochę ,
a jak się zje to już niemożliwe żeby nie mieć potem dobrego.
-
-- 50-60dkg mięsa wołowego
moje to była ligawa taka jasnoróżowa i wiedziałam że będzie dobra.
Pokroić w plastry, pobić tłuczkiem,oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem
smażyć na tłuszczu, raczej na silnym ogniu, na rumiano,z 2 stron.
Przełożyć do rondla.
Na tłuszczu po mięsie udusić ze 2 spore pokrojone cebule, dodać do mięsa.
Podlać wodą , można dodać wina,dołożyć kilka ziaren pieprzu,ziele ang,
1 liść laur,u mnie się mówi bobkowy (nie wiem dlaczego).
Dusić po przykryciem, raczej na małym ogniu, dłużej i powoli.
Jak się poddusi posolić. Lubię dać koperku.
No i nie wytrzymałam i dodałam garść grzybów suszonych.
Ale bez też dobre,z takim ciemnym sosem polanym po kaszy jęczmiennej
kaszy gryczanej, albo po makaronie.
Do tego ogórek kiszony pasuje,surówka z kapusty młodej.
-----
Czasem dodaje się śmietany,ja wolę taki ciemny sos.
Można zrobić też z pomidorami i papryką, lub z jarzynami.
Pozdrawiam:Bożena

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   default   30.05.08, 14:28 zarchiwizowany
Uwielbiam! Aż zgłodniałam, jak zobaczyłam. Ja się trochę boję ligawy, bo dwa czy trzy
razy się nacięłam - okropnie była twarda, nawet po 2-3 godzinach duszenia. Wolę
rostbef. Ja lekko skrapiam surowe bitki czystą wódką, odstawiam na godzinkę i dopiero
duszę - wtedy mięsko wychodzi bardzo mięciutkie i kruche. Ogórek najlepiej pasuje, ale
buraczki na ciepło też nieźle konweniują :)

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   bodzia50   30.05.08, 18:13 zarchiwizowany
> buraczki na ciepło też nieźle konweniują :)
można sobie dogadzać buraczkami, ale o tej porze roku buraczki lekko
przywiędłe. W lecie z młodymi można spróbować.
Wolę> rostbef.----U mnie wołowina nie w każdym sklepie, trzeba się naszukać,
z tą wódką spróbuję:)) też się bałam tej ligawy,ale była ładna.
Mrożenie dobrze robi na kruchość.
>

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   363636r   30.05.08, 14:59 zarchiwizowany
A ja bym wziął pręgę, da się z niej wyciąć fajne kawałki w poprzek włókien,
soczysta jest i kleista.Też daję grzyby suszone.A liść bobkowy to nie tylko u
ciebie, u mnie w domu też się tak mówiło.To chyba tradycyjna polska nazwa liścia
laurowego.
Pozdrawiam.

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   default   30.05.08, 15:23 zarchiwizowany
Pręga jest super, też bardzo lubię, ale ja duszę pręgę w takich nie bitych kawałkach, coś
jak gulasz. Z cebulką i marchewką. To zupełnie inna konsystencja - tak jak piszesz -
kleista, a ja bitki preferuję kruche :)

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   bodzia50   30.05.08, 18:24 zarchiwizowany
Pręgę to ja wolę do lazani, lub z kapusta kiszoną udusić,
ale ciężko kupić
Jak już jest wołowina, to antrykot,ligawa, albo trzeba specjalnie zamawiać.
Pozdrawiam:)


  to popisowe danie moje Pani...
   krzysztof_wandelt   30.05.08, 19:29 zarchiwizowany
kupuję w hali zrazówkę zdając się na wybór sprzedającego (wiek, grubość, kształt)...
nigdy sie nie zawiodłem
dla mnie najlepsze są do nich kluski kładzione... mniam!

--
moje :) przy sm@ki bis
;))) początki sezonu Lata Leśnych Ludzi...

  no i oczywiście buraczki!
   krzysztof_wandelt   30.05.08, 19:30 zarchiwizowany

--
moje :) przy sm@ki bis
;))) początki sezonu Lata Leśnych Ludzi...

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   bodzia50   30.05.08, 20:26 zarchiwizowany
Nie napisałam że podlać wrzącą wodą, lub gorącym bulionem
broń Boże zimną.
Tylko tyle żeby lekko przykrywała, ewentualnie potem dodać.

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   marghe_72   30.05.08, 23:58 zarchiwizowany
Uwielbiam
ale musza być z ziemniakami, co by paciaję zrobić
ew. z kaszą gryczaną
i do tego ogórek kiszony


ale mi smaka narobiłaś
--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Re: Bitki wołowe w sosie...
   peeky_wicky   31.05.08, 09:58 zarchiwizowany
mm... jak ja dawno bitek nie jadlam...

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd