FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Botwinka - zupa
   evamarija   03.06.08, 15:02 zarchiwizowany
U mnie w domu nie robilo sie chlodnika (jakos do dzis nie moge sie przekonac).
Botwinka najczesciej wykorzystywana byla do zupy pod ta sama nazwa.

Bulion warzywny:
pietruszka, seler, por, ziarnka pieprzu, odrobina soli - zestaw staly (czasami
liscie selera, zabek czosnku, lodyzki kopru itp.) - wygotowac niemal, pod
koniec dodac marchew (jesli nie jecie marchwi z zupy wtedy mozna ja wrzucic z
cala reszta).

Jak marchewka zmieknie wrzucic pokrojony peczek botwiny (z buraczkami) i
pogotowac chwile az buraczki beda miekkie.

Mozna dodac ziemniakow, ja wole z kluskami lanymi (maka, woda, jajko, sol -
konsystencja troche gestsza niz na nalesniki - wlac powoli przez lejek i
ugotowac).

Doprawic sola, pieprzem, 1-2 lyzka octu (powoli zeby nie przesadzic), zabielic
smietana.

To moj smak dziecinstwa :-)





  Re: Botwinka - zupa
   siostraheli   03.06.08, 21:27 zarchiwizowany
Zdjęcie ma piękne kolory!

  Re: Botwinka - zupa
   duveen   04.06.08, 08:38 zarchiwizowany
nie wiedzialam, ze mozna przyrzadzic botwinke z kluskami. To musi byc ciekawe...

  Re: Botwinka - zupa
   bodzia50   05.06.08, 13:12 zarchiwizowany
W moim domu też dominuje botwina zupa.
Robię ją dopiero jak pokazują się polskie małe ziemniaczki.
Nie robię bulionu warzywnego, tylko duszę na maśle młodą cebulkę
zalewam wodą-niedużo, daję kawałki kiełbasy toruńskiej (dla moich mężczyzn)
Dodaję małe ziemniaczki młode,gotuję 10 min, potem pokrojone
buraczki,dużo koperku, zielonej pietruszki, pieprzu, ząbek czosnku
Nie daję octu, tylko sok z cytryny,jak nie mam to kwasek cytrynowy.
Doprawić solą i cukrem. No i obowiązkowo kawałek jaja .
Można łyżkę śmietany kwaśnej. Aaale pachnie!
Smacznego:Bożena.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd