FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort z truskawek

1/2 litra mleka
5 żółtek
60 g cukru
20 ml żelatyny
2 pudełka podłużnych biszkoptów
100 g orzechów laskowych
120 ml likieru orzechowego - nie miałam
1/2 kg truskawek
125 ml śmietany

Krem:
Podgrzać mleko. Utrzeć żółtka z cukrem - dodać trochę gorącego mleka.
Wymieszać i wlać pozostałe mleko. Postawić na ogniu i mieszać do zgęstnienia -
nie dopuścić do zagotowania.
Wymieszać żelatynę z 60 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści. Dodać
odrobinę kremu, wymieszać, wlać do reszty kremu i przykryć folią i zostawić do
ostygnięcia.
Formę wyłożyć biszkoptami- boki na stojąco, na równi z krawędzią, dno
połamanymi na kawałki biszkoptami. Skropić likierem i posypać 1/4 kruszonki z
orzechów. Zmiksować połowę truskawek, tak aby otrzymać 300 ml puree. Resztę
truskawek pokroić na plasterki- ja nie kroiłam.
Wymieszać puree z likierem i zimnym kremem. Ubić śmietanę. Ustawić miskę z
kremem w misce z kostkami lodu i mieszać do zgęstnienia. Po zdjęciu z lodu
wlać ubitą śmietanę.
Połowę masy wylać na biszkopty, Wyłożyć na to pokrojone biszkopty, orzechy i
plasterki truskawek. Wlać pozostały krem. Przykryć folią i wstawić do lodówki
na min 4 godziny. Wyłożyć na paterę obracając formę do góry dnem.
Udekorować plasterkami truskawek - u mnie w całości- i posypać orzechami.
Podawać schłodzony.
Smacznego



--
Buba79 :)

Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

Tort z truskawek - bubasio 06.06.08, 23:01    
Re: Tort z truskawek - dzika41 06.06.08, 23:05    
Re: Tort z truskawek - bubasio 06.06.08, 23:09    
Re: Tort z truskawek - wiolunia79 06.06.08, 23:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd