FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tarta szpinakowa z ricottą i dodatkami

Składniki:
ciasto wg proporcji 2:1 mąki i pokrojonego w kawałki zimnego masła (np. 250:125
dla 3 osób), szczypta soli, kieliszek zimnej wody, można dodać żółtko.
farsz: np. 20 dag wędzonego boczku, 1-2 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 torby
mrożonego szpinaku (lepiej liściastego), kilka łyżek oliwy, pudełko sera ricotta
(250 g), sól, pieprz.
zalewa: 2 rozbełtane jajka (i białko - jeśli zostało z ciasta), wg mleko albo
śmietana do maks. 0,5 l, szczypta gałki muszkatołowej.
posypka: trochę rozdrobnionego żółtego sera (np. gouda) np. startego na grubej
tarce albo pokrojonych na drobne plasterków (jak u mnie).
Przygotowanie:
1. Na stolnicy, w sporym garnku albo w robocie wyrób ciasto na kulę; owiń ją w
folię albo sreberko i zapakuj do lodówki na 30 min albo spokojnie dłużej.
2. Podsmaż boczek, zeszklij na nim cebulę; wyjmij to wszystko, i na oliwie
rozmroź i podduś do odparowania wody szpinak ? albo zrób to na osobnych
patelniach, potem połącz boczek ze szpinakiem i czosnkiem i chwilę podduś; Potem
odstawiam to do wystudzenia, i zajmuję się znowu ciastem; jeśli szpinaku jest
zbyt dużo, część podduszonego i przyprawionego ładuję do pudełka jako pyszne
smarowidło do chleba.
3. Wylepiam pięściami ciastem formę do tarty, wygniatam, rwę i dolepiam gdzie
brakuje; jeśli zostaje ciasta, wylepiam nim z grubsza foremki do muffinek albo
jakieś kokijki.
4. Wylepione ciasto dziurawię widelcem raz przy razie i podpiekam w piekarniku
nagrzanym do 190C, na wyższym poziomie, przy grzaniu dolnym i górnym, właściwie
aż do dobrego podpieczenia, albo nawet upieczenia ciasta ? jakieś 10/15 minut.
5. Podczas podpiekania ciasta mieszam ricottę z wystudzoną mieszanką szpinaku,
boczku i czosnku; można mieszać ten ser z ciepłymi składnikami, ktoś wie? Osobno
rozbełtuję mleko z jajkami i szczyptą gałki.
6. Na podpieczone ciasto nakładam farsz, dziury i rowy tektoniczne wypełniam
zalewą, posypuję żółtym serem.
7. Pakuję do rozgrzanego do 190C piekarnika na średni poziom z termoobiegiem i
dolnym grzaniem; piekę 20 - 25 minut, do odparowania płynu i podpieczenia sera.


tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z bryndza - emigrantka34 24.04.09, 11:03    
Re: tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z brynd - pani.serwusowa 24.04.09, 11:48    
Re: tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z brynd - nobullshit 30.04.09, 01:13    
Re: tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z brynd - emigrantka34 30.04.09, 08:01    
Re: tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z brynd - emigrantka34 30.04.09, 08:01    
Re: tarta a wlasciwie wariacja szpinakowa z brynd - majka303 21.05.09, 14:06    
Tarta szpinakowa z ricottą i dodatkami - alabama.pl 17.11.09, 01:22    
ze szpinakiem i karczochami - reuptake 03.05.09, 20:40    
Re: Tarty wytrawne (wątek zbiorczy) - rene1515 06.05.09, 21:58    
Re: Tarty wytrawne (wątek zbiorczy) - ciacho34 07.05.09, 17:45    
Re: Tarty wytrawne (wątek zbiorczy) - moja.kuchnia.bea 07.05.09, 18:14    
Tarta groszkowa z kozim serem - pani.serwusowa 09.05.09, 18:27    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - pani.serwusowa 09.05.09, 18:35    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - reuptake 09.05.09, 18:41    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - emigrantka34 09.05.09, 18:48    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - pani.serwusowa 09.05.09, 18:51    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - turzyca 10.05.09, 01:37    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - sylwia1607 09.05.09, 18:56    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - jswm 09.05.09, 19:25    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - bobralus 10.05.09, 18:34    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - cipcipkurka 10.05.09, 20:25    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - vespertinee 10.05.09, 20:42    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - pani.serwusowa 10.05.09, 21:10    
Re: Tarta groszkowa z kozim serem - nobullshit 11.05.09, 00:38    
Zaje...ście zielona :) nt. - nobullshit 17.05.09, 02:39    
Kisz flamandzki - cipcipkurka 11.05.09, 14:59    
Re: Kisz flamandzki - vespertinee 11.05.09, 19:00    
Re: Kisz flamandzki - bobralus 11.05.09, 21:47    
Re: Kisz flamandzki - pani.serwusowa 11.05.09, 21:55    
Ze szpinakiem i gruyerem - pani.serwusowa 12.05.09, 22:41    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - sylwia1607 12.05.09, 22:48    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - emigrantka34 12.05.09, 22:54    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - reuptake 12.05.09, 23:27    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - pani.serwusowa 12.05.09, 23:34    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - reuptake 12.05.09, 23:47    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - emigrantka34 13.05.09, 00:04    
Re: Ze szpinakiem i gruyerem - funny_game 13.05.09, 09:42    
Szanowne Panie i Panowie - nobullshit 17.05.09, 02:41    
Jestem za! :) nt. - pani.serwusowa 17.05.09, 02:44    
tarta porowo-pomidorowa - tri_ola 18.05.09, 13:50    
Re: tarta porowo-pomidorowa - bobralus 18.05.09, 23:19    
Tarta z feta i pomidorami:) - fettinia 10.05.10, 16:43    
tarty cebulowa i cukiniowa z tapenada - bobralus 10.05.10, 19:13    
Bobralus..to ja gapa.. - fettinia 10.05.10, 19:16    
Francuska tarta z pomidorami kozim serem i miodem - szellka 16.06.10, 21:26    
Teoretycznie ten wątek jest już zamknięty ;-) - cipcipkurka 17.06.10, 12:11    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd