FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, a właściwie od jej męża. Rzecz zdecydowanie
warta powtórki, dlatego niebawem zrobię ją po raz 3.
W przepisie nie jest powiedziane, czy mają to być szparagi białe czy zielone, ja zrobiłam z
mieszanych :)

Zapiekanka ze szparagów
*jedna porcja jędrnych szparagów ( 0,5) kg.
*0,5 kg młodych ziemniaków
* 10 plasterków szynki
* starty ser zółty ( wedle uznania)
Ziemniaki ugotować, pokroić na plasterki. Szparagi pokrojone w paski 3 cm ugotować w
wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, soli i masła ( 15 minut). Na dnie naczynia do
zapiekania ułożyć ziemniaki, pokrojoną w kostkę szynkę i szparagi. Jeśli składników jest
więcej, układać warstwami.

Zrobić sos (nieco podobny do beszamelu):
- do rondla wrzucić 2 łyzki mąki i 2 łyżki masła.
- dolewać powoli szklankę wywaru ze szparagów.
- dolać pół szklanki wina białego
- dodać śmietanę 22%
Zagotowac, cały czas mieszać.
Sos wylać na zapiekankę i pokruszyc ser. Zapiekać 45 minut.

Smacznego :)

--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana - corrina_f1 25.06.08, 10:20    
Re: Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana - evamarija 25.06.08, 11:10    
Re: Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana - dagg 25.06.08, 21:11    
Re: Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana - nobullshit 26.06.08, 00:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd