FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Brownie idealne
   vanilla_milk   27.06.08, 12:47 zarchiwizowany
Przed chwilą odkroiłam sobie kawałek zrobionego rano brownie i po pierwszym kęsie...
odpłynęłam. Z zewnątrz popękane i kruche, w środku kryje słodką i wilgotną
czekoladową masę. Do tego cudowny, intensywnie czekoladowy zapach, bardzo
uspokajający :)
Muszę się podzielić przepisem, który pochodzi ze świetnej książki "Kuchnia Marty. Kolory
smaków." Marty Gessler.

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
200 g masła
1 łyzka cukru waniliowego
5 jajek
0,5 kg cukru
1 łyżeczka mocnej zaparzonej kawy
0,4 kg mąki
szczypta soli
200 g orzechów włoskich


Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad
garnkiem z gotująca się wodą, ja "zawiesiłam" mały garnek na garnku o większej
średnicy). Wsypujemy cukier waniliowy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kawę i masę czekoladową.
Wyrabiamy mikserem, wsypujemy mąkę, sól i na końcu dodajemy orzechy.
Przelewamy masę na blachę (ja użyłam blachy o średnicy 25cm i wyszło w sam raz).
Pieczemy 35 minut w temp. 200 stopni.

W przepisie jest co prawda wzmianka o tym, żeby podawać ciasto z łyżką kwasnej
gęstej śmietany, ale ja wolę je z jogurtem greckim albo podane na jednym talerzyku z
kwaskowatymi wiśniami, które świetnie przełamują słodycz brownie.

Smacznego!
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   evamarija   27.06.08, 16:17 zarchiwizowany
Wyglada przecudnie.

Raz ogladalam te ksiazke Gesslerowej, ale nie moglam sie przelamac - nie trawię
kobiety. Warta kupienia, czy to brownie tylko wyjatkowe?

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   27.06.08, 21:58 zarchiwizowany
Evamarija - przyznam, że do kupienia zachęciły mnie piękne zdjęcia i generalnie szata
graficzna książki. Lubię, kiedy oprócz ciekawych przepisów jest też na co popatrzeć i co
poczytać. Nie żałuję, chociaż na razie wypróbowałam tylko kilka przepisów, m.in.
ciasteczka marchewkowe i wszystko wychodzi doskonałe i bardzo smaczne.
W ten weekend przetestuję kurczaka w cieście z curry i ananasem, zobaczymy jak
wyjdzie.
Najlepsze (dla mnie przynajmniej) jest w tej książce to, że przepisy wymagają zwykle
niewielu składników, są dość proste, ale efektowne i pyszne.
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   bodzia50   27.06.08, 17:46 zarchiwizowany
Najadłam się czereśni, ale TO jeszcze bym wcisnęła.
--
Kubuś;śliczny

  Re: Brownie idealne
   kamapka21   27.06.08, 19:59 zarchiwizowany
To ja sobie odkroję kawałeczek, ok? Wspaniałe musi byc.
--
www.pychaciasta.bloog.pl

  Cudo!
   dorotaxx.1   27.06.08, 22:07 zarchiwizowany
Faktycznie wygląda to niesamowicie!! Chciałabym zrobić to ciacho tylko mam pytanie co
do cukru. Czy można zmniejszyć jego ilosć ? bo 0,5 kg to dla mnie zdecydowanie za
duzo.

Pozdrawiam Serdecznie

  Re: Cudo!
   vanilla_milk   27.06.08, 22:32 zarchiwizowany
Myślę, że nieco można zmniejszyć ilość cukru, ale bez przesady, bo wtedy możemy
zgubić tę słodycz, która sprawia, że ciasto jest takie dobre. Ja, chociaż jestem
zwolenniczką maksymalnie słodkich deserów, miałam trochę wątpliwości dodając aż tyle
cukru, ale ostatecznie fajnie przełamał on smak gorzkiej czekolady, no i ciasto wyszło
słodkie w sam raz. W granicach rozsądku trochę można poeksperymentować :)
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Cudo!
   mgieuka   28.06.08, 11:10 zarchiwizowany
Naprawdę cudne. Mój ideał brownie, do którego dążę, czyli aby na zewnątrz było
chrupiące, a w środku takie wilgotne. Moja rodzina je uwielbia i ja też. Tylko
nigdy nie udało mi się aby ten środek był aż tak wilgotny jak to widzę na twoich
zdjęciach. To ostatnie zdjecie jest przerozkoszne:)
Po mojej przymusowej diecie musze koniecznie wypróbować ten przepis.
A gdyby tak zmniejszyć ilość cukru i dodać trochę mlecznej czekolady?



--
Parkując w strefie włącz wycieraczki. Ciężko za nie włożyć mandat.

  Re: Cudo!
   vanilla_milk   28.06.08, 12:13 zarchiwizowany
Właśnie wczoraj wieczorem tak się zastanawiałam, co by było gdyby dodać mleczną
czekoladę, a trochę mniej cukru :) Chyba następnym razem tak zrobię, ciekawi mnie, jak
zmieni się smak i konstystencja tego w środku ciasta...
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Cudo!
   dorotaxx.1   28.06.08, 19:18 zarchiwizowany
Bardzo dziękuje za odpowiedz . Na pewno w przyszłym tyg. zrobie to cudnie
wygladające ciacho!!
Zrobie tak jak piszesz, zmniejsze ilosc cukru ale nieznacznie.

Pozdrawiam Serdecznie

  Re: Brownie idealne
   awok   28.06.08, 18:55 zarchiwizowany
nie dodajemy żadnego proszku czy sody???
ta ilość cukru rzeczywiście nieco odstrasza...
czy to ciasto traci na jakości jeśli chcemy je potrzymać nieco dłużej - na kawałek mam
ochotę, tylko ten cukier...
Tak sobie dywaguję, bo ślina leci, a waga... wiadomo... ;-)

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   29.06.08, 11:44 zarchiwizowany
Awok, żadnego proszku ani sody, zgadza się. Mimo to ciasto ładnie rośnie.
Też mnie zastanawiało, czy po upływie czasu brownie będzie nadal w środku takie
wilgotne i delikatne, więc kawałek schowałam przed rodzinką w celach badawczych ;)
Teraz spróbowałam i zaręczam, że ciasto jest nawet lepsze niż zaraz po upieczeniu,
wnętrze bardzo przypomina w smaku i konstystencji Nutellę...

--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   ptasia   28.06.08, 20:31 zarchiwizowany
Cukier jak cukier - choć może tu faktycznie, hm, sporo - mnie w brownie zawsze
powala proporcja masło: czekolada 1:1. gdyby ktoś o tym wcześniej nie myślał,
czekolada to też głównie tłuszcz. ale, oczywiście, brownies lubię i jadam, owszem.
skórka wyszła rasowa, natomiast zastanawia mnie kolor: wyszło takie jasne,
kawowe, czy to aparat przekłamuje?
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   29.06.08, 11:47 zarchiwizowany
W rzeczywistości ciasto jest nieco ciemniejsze, ale skórka faktycznie ma taki kawowy
kolor, natomiast środek jest ciemnoczekoladowy.

--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   ptasia   29.06.08, 12:02 zarchiwizowany
> W rzeczywistości ciasto jest nieco ciemniejsze, ale skórka faktycznie ma taki k
> awowy
> kolor, natomiast środek jest ciemnoczekoladowy.
>

czyli w normie ;)
btw, ja swoje brownies zazwyczaj przechowuję w lodówce.
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Re: Brownie idealne
   attta   30.06.08, 12:11 zarchiwizowany
To jeszcze ja zapytam a mąki tez się nie dodaje? Juz rozpuściłam czekolade więc prosze o
szybka odp:)

  Re: Brownie idealne
   attta   30.06.08, 12:16 zarchiwizowany
Juz się doczytałam , że jest:) Kopiowałam i drukowałam i mąka się gdzies zapodziała:)
Pozdrawiam

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   30.06.08, 15:28 zarchiwizowany
Mam nadzieję, że wyszło! :)
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Faktycznie idealne.
   dorotaxx.1   30.06.08, 15:01 zarchiwizowany
Zrobiłam , spróbowałam i też odpłynęłam...

  Re: Faktycznie idealne.
   dorotaxx.1   30.06.08, 15:07 zarchiwizowany
i jeszcze fotka

  Re: Faktycznie idealne.
   vanilla_milk   30.06.08, 15:33 zarchiwizowany
No to się bardzo cieszę, warto było wstawić tutaj ten przepis :))
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Faktycznie idealne.
   wolffie   01.07.08, 11:40 zarchiwizowany
faktycznie idealne ci wyszło
o to połączenie wypieczonego z miękkimi czekożercom chodzi
wypróbuję na pewno

pewnie, że warto było podać przepis :))


  Re: Brownie idealne
   abbra   07.07.08, 19:57 zarchiwizowany
Zrobiłam - wyszły pyszne . Upiekłam na próbę tylko z połowy porcji , ale
następnym razem będę robiła z całej :)
Mają tylko jedną wadę - niebezpiecznie wciągają ;)

--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Brownie idealne
   ka2   09.07.08, 10:59 zarchiwizowany
i to jest idealnie upieczone brownie
bo to z pierwszego postu jest zwyczajnie surowe w środku

--
szczyt pragmatyzmu, zagłosowac na PIS i wypieprzyć do Irlandii

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   11.07.08, 18:38 zarchiwizowany
Wydaje mi się, że to raczej kwestia tego, że zdjęcia były zrobione momentalnie po
wyjęciu z piekarnika - byłam zbyt niecierpliwa i nie pozwoliłam ciastu ostygnąć.
Natomiast już po godzinie wnętrze nieco podeschło i wyglądało identycznie jak to ze
zdjęcia abbry ;)
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   karol512   09.07.08, 10:24 zarchiwizowany
Proszę poradźcie,
Czy te 30 minut i 200 stopni to w ustawieniu piekarnika "pieczenie góra dół" czy
termoobieg czy jeszcze jakoś inaczej? zawsze mam z tym problem, a według mnie to
decyduje o konsystencji ciasta ;)
--
Sprzedam suknie ślubną - Bagdad, San Patrick, kolekcja2008

  Re: Brownie idealne
   abbra   09.07.08, 23:09 zarchiwizowany
Swoje brownie piekłam "góra-dół"przez 35 minut - tyle , że to była połowa
podanych składników - cała porcja może potrzebuje trochę więcej czasu ( chociaż
to zależy od piekarnika ) .


mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Brownie idealne
   amelia00   09.07.08, 20:51 zarchiwizowany
czy tą masę czekoladową przed dodaniem do ubitych jajek należy schłodzić?

  Re: Brownie idealne
   mika974   09.07.08, 22:03 zarchiwizowany
Ponawiam pytania powyższych pytających, córka wraca niedługo z obozu, chciałabym dla
mojego czekoladożercy upiec te pyszności:)

  Re: Brownie idealne
   abbra   09.07.08, 23:14 zarchiwizowany
Amelio , nie wiem , jak robiła vanilla , ale ja po rozpuszczeniu czekolady z
masłem odstawiłam je na bok , w tym czasie ubiłam jajka z cukrem , a potem
dodałam do nich masę czekoladową bez żadnego studzenia - i wyszło :)
--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   11.07.08, 18:35 zarchiwizowany
Wyjechałam na parę dni, więc dopiero teraz odpowiadam. Z masą robiłam tak, jak
abbra - po prostu musiała chwilę poczekać, aż ubiję resztę składników, żadnego
specjalnego studzenia. Co do pieczenia, to niestety nie pamiętam, bo mam piekarnik
jeszcze nie rozszyfrowany i zwykle robię na oko, np. dół przez większość czasu, a pod
koniec góra dół, więc tu Ci nie pomogę...
--
one's real life is so often the life one does not lead

  pyyychotka!
   olenka_a   14.07.08, 12:24 zarchiwizowany
Mam jedno pytanie: pokroiłam jeszcze ciepłe ciasto (nie mogłam się doczekac, żeby
spróbować) i masa ze środka wypłynęla. Czyżbym za wcześnie pokroiła czy za krótko
piekłam (35 min piekłam-jak w przepisie)?

  Re: też zrobiłam
   vivis   14.07.08, 13:10 zarchiwizowany


  Re: też zrobiłam
   vivis   14.07.08, 13:19 zarchiwizowany
enter za szybko:)

upiekłam to ciasto, zmniejszyłam ilość cukru na 30 dag oraz ilość mąki na ok. 30
dag.
Piekłam dłużej (góra dół, bez termoobiegu) niż w przepisie, bo po 35 min było
surowe w środku, a ponieważ ciasto zawiera mąkę trzeba dopiec do końca, czyli
np. test patyczka.

Ciasto, mimo zmniejszonej racji cukru, idealnie słodkie, mocno czekoladowe
(dałam 90 % czekoladę), ale ... jadłam samo, bez śmietany, czy jogurtu i to był
chyba błąd, bo brakowało mi jakiegoś przełamania tej słodkiej czekoladowości.
Następnym razem podam może wiśnie lekko zeszklone z odrobiną cukru.
Ponieważ piekłam u mamy, to nie mam zdjęcia, ale się poprawię;)

  Re: pyyychotka!
   vanilla_milk   14.07.08, 13:42 zarchiwizowany
Trochę chyba za szybko ;) ale podejrzewam, że po jakimś czasie zmieni konstystencję.
Ja przyznaję, że piekłam dłużej niż było podane w przepisie... Tak na wyczucie, więc nie
pamiętam ile dokładnie to było. Ale w smaku pewnie i tak dobre :)

--
one's real life is so often the life one does not lead

  Re: Brownie idealne
   e.glenszczyk   17.07.08, 12:56 zarchiwizowany
Wysmienite. Mocno czekoladowe.
Zmniejszylam troszke ilosc cukru i pieklam dluzej - ok. 50min. w 250 st. (taka "uroda"
mojego piekarnika). Ale kolejnym razem jednak wyciagne szybciej, aby wieksza czesc
ciasta pozostala taka "niedopieczona".
Dzieki za przepis.

  Re: Brownie idealne
   vanilla_milk   18.07.08, 19:04 zarchiwizowany
Ja też trochę przetrzymałam ponad to co w przepisie, ale nie ma się co bać tej
niby "niedopieczonej" masy w środku, bo ona i tak po paru godzinach zastyga. Cieszę
się, że smakowało :)

--
one's real life is so often the life one does not lead

  Zrobiłam, ale...
   meggie28   18.07.08, 19:06 zarchiwizowany
NIe wyszło mi takie mokre w środku jak u Was, a trzymalam dokładnie jak proponowałaś-
35 minut w 200 stopniach. Następnym razem skrócę czas. Ale jest bardzo smaczne,
kaloryczne (mi sie akurat przyda) i zdrowe też (kakao, orzechy) :-)

  Na dodatek
   meggie28   19.07.08, 18:24 zarchiwizowany
Wczoraj wyglądało normalnie a dziś zupełnie jak zakalec. ??

  Re: Na dodatek
   corneliss   23.07.08, 17:04 zarchiwizowany
no i moje :) juz drugie, jest super


  Re: Na dodatek
   arkadia90   01.08.08, 20:39 zarchiwizowany
prawie idealne, trzymałam 40 minut, potem w wyłączonym otwartym piekarniku i
niestety przedobrzyłam...Wyszło zdecydowanie za suche, jedynie środek był tak
rozkosznie wilgotny.. następnym razem wyjmę już po pół godziny. robiłam z całej
porcji w tortownicy śr. 26cm

  Re: Brownie idealne
   ania.de   25.08.08, 10:07 zarchiwizowany
zrobiłam i było wspaniałe! trzymała w piecu 35 min i lekko przypiekłam ale
środek był rozkosznie wilgotny.

--
moje słonka Kasia (8-11-2005) i Ala (18-02-2008)

  Re: Brownie idealne
   frezja-finezja   25.08.08, 14:26 zarchiwizowany
mam pytanko, nie piekłam nigdy tych pyszności, co tam jest w środku?? Czekolada??


--
Wiem dokąd idę, więc tam dojdę :)

  Re: Brownie-czy mozna orzechy zastapic
   madziulek8   25.08.08, 14:59 zarchiwizowany
rodzynkami??

  Re: Brownie-czy mozna orzechy zastapic
   vanilla_milk   26.08.08, 14:19 zarchiwizowany
Ja bym powiedziała, że nie bardzo. Rodzynki są wg mnie po pierwsze za słodkie (w
połączeniu ze słodkim czekoladowym ciastem), a po drugie - liczy się tutaj kontrast
między konsystencją wilgotnego wnętrza i twardymi orzechami. Po prostu brownie chyba
trochę straciłoby na uroku :)
--
one's real life is so often the life one does not lead

  Brownie idealne
   cynnamon   08.11.08, 19:13 zarchiwizowany
Dziękuję za inspirację :) Dla mnie faktycznie brownie idealne . Dodałam tylko
więcej czekolady, tabliczka gorzkiej plus pół tabliczki mlecznej. A potem
wrzuciłam do ciasta połamaną w kostki mleczną czekoladę.

  Re: Brownie idealne
   wwwbaranek   18.11.08, 12:58 zarchiwizowany
Ja też zrobiłam. Dałam tylko ciut mniej cukru. Trzymałam w piekarniku 40 minut i wyszło
trochę za suche. Ale i tak pycha. Zdjęć niestety nie zrobiłam. Domowe łakomczuchy były
szybsze.
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd