FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kuczak slodko-kwasny

Czyli klasyka knajpek chińskich. Obiecałam sobie, że take-away'e idą w odstawkę i
zabrałam się za lekturę Kena Hom 'Foolproof Chinese Cookery'. I na dobre mi to wyszło,
bo sos o niebo lepszy niż z knajpy i przynajmniej wiem dokładnie co jem. :)


Na 4 porcje:
4 piersi kurczaka pocięte w dość cienkie plastry
4 dymki, pocięte ukośnie
2 papryki (użyłam zielonej i żółtej) pokrojone w sporą kostkę
Marchewka, pocięta w ukośne, cienkie plasterki
Kilka pieczarek, przepołowionych (polecam grzyby egzotyczne, niestety akurat ich nie
miałam)
Łyżka oleju
Ząbek czosnku, posiekany
Kawałek imbiru, starty
Ananas, pocięty w kostkę (użyłam pół świeżego)
Idealne byłyby pędy bambusa, ale akurat nie miałam.

Na tłuszczu, na dużym ogniu obsmażamy kurczaka, po czym odkładamy go na bok.
Następnie smażymy krótko czosnek i imbir i dorzucamy warzywa zaczynając od tych,
które potrzebują najwięcej czasu na obróbkę, dodajemy ananasa. Gdy warzywa są
lekko podsmażone, ale nadal chrupiące wrzucamy kurczaka, zalewamy sosem.
Podajemy z ryżem.


Na sos potrzebujemy:
150ml klasycznego wywaru chińskiego z kurczaka, lub innego dobrego ;)
2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1,5 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki winnego octu ryżowego, albo jabłkowego octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej, rozprowadzonej w 2 łyżkach wody

Wszystkie składniki poza ostatnim mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy
mąkę kukurydzianą z wodą, mieszamy dokładnie i ściągamy z ognia - sos gotowy!
Możemy też wlać po prostu sos do woka z warzywami i kurczakiem, a następnie dodać
mąkę z wodą, ale ja wolałam nie ryzykować, że mąka nierównomiernie się rozprowadzi i
zostaną jakieś kluchy, więc zagotowałam go w osobnym rondelku.

--
Na pohybel kotleciarzom!

klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smakowac? - jo.hanna 15.07.08, 16:51    
cytrynowy kurczak - jo.hanna 15.07.08, 19:47    
jo.hanno nigdy tego nie - bagatella 15.07.08, 20:20    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - lisiczka_bez_kitki 15.07.08, 20:34    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - marghe_72 15.07.08, 22:23    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - nobullshit 15.07.08, 22:41    
zaraz zacznę lizać monitor - yskyerka 15.07.08, 23:41    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - eeela 16.07.08, 01:12    
OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - nobullshit 16.07.08, 01:29    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - eeela 16.07.08, 02:29    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - sakiko 16.07.08, 09:56    
Maizena to skrobia kukurydziana. - cipcipkurka 16.07.08, 10:01    
Re: Maizena to skrobia kukurydziana. - sakiko 16.07.08, 10:04    
Re: Maizena to skrobia kukurydziana. - sakiko 16.07.08, 10:41    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - eeela 16.07.08, 13:23    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - sakiko 16.07.08, 14:54    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - nobullshit 21.07.08, 11:31    
o maisenie juz pisano, czarny ocet - jo.hanna 21.07.08, 12:14    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - miszam 16.07.08, 12:41    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - corneliss 16.07.08, 14:35    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - diegosia 16.07.08, 20:09    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - thiessa 16.07.08, 20:13    
cukienie ala baklazan po siczuansku - jo.hanna 16.07.08, 21:20    
cukinie ala baklazan po syczuańsku - thiessa 28.09.08, 19:19    
tofu - jo.hanna 16.07.08, 21:34    
i dowod rzeczowy n/t - jo.hanna 16.07.08, 21:39    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - pani.serwusowa 21.07.08, 10:15    
jasne, ze podlaczaj - jo.hanna 21.07.08, 10:20    
Kuczak slodko-kwasny - pani.serwusowa 28.07.08, 14:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd