FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smakowac?

od wiekow zamawiam w roznych knajpkach zupe kwasno-ostra (hot and sour). Raz
smakuje bosko, innym razem jak rozrzedzony octowy krochmal. Raz plywaja w niej
gluty z tofu, innym razem ostre papryczki. Wiec zrobilam wedlug przepisu "Food
of China" i jest to najlepsza hot and sour jaka kiedykolwiek jadlam. I prosta
do zrobienia.
1L rosolu (najlepiej chinskiego, czyli kawalek kurczaka gotowany przez 3
godziny z lyzka wina ryzowego, 8 plastrami imbiru i odrobina cukru)
16 dag tofu
10 dag chudej wieprzowiny
lyzka suszonych grzybkow chinskich (to dla 'faktury' a nie dla smaku)
kilka grzybow shitake (takowych nie mialam wiec byly boczniaki)
6 dag bambusa z puszki
2 lyzki czarnego octu ryzowego
2 lyzki wina ryzowego Shaoxing
3 lyzki jasnego sosu sojowego
1 lyzka maiseny
1 lyzeczka soli
2 jajka
2 lyzeczki swiezo zmielonego bialego pieprzu

Przygotowac skladniki:
- Wieprzowine pokroic w cieniutkie 'wiorki', posypac szczypta soli i lyzeczka
maiseny. Wymieszac i odstawic.
-Pokroic w cienkie paseczki tofu i bambus
-Grzybki chinskie namoczyc w zimnej wodzie, po 20 min. odsaczyc i posiekac.
Posiekac boczniaki/shitake
- Wymieszac w miseczce wino, sos sojowy, ocet
-rozmacic jajka
-reszte maiseny rozprowadzic lyzeczka wody

Ugotowac zupe:
-rosol doprowadzic do wrzenia.
-Wrzucic do niego wieprzowine, dobrze mieszajac, zeby kawalki miesa byly
osobno. Dodac tofu, bambus, mieszanke octowo-sojowa. Do gotujacej sie zupy
wlewac malym strumieniem rozmacone jajko, delikatnie mieszajac, aby powstaly
jajeczne 'piorka' (cos jak cienkie lane kluski).
-Dodac maisene wymieszana z woda. Wymieszac, zagotowac.
-Dodac zmielony pieprz. Podawac z dymka lub szczypiorkiem
--
Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python

klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smakowac? - jo.hanna 15.07.08, 16:51    
cytrynowy kurczak - jo.hanna 15.07.08, 19:47    
jo.hanno nigdy tego nie - bagatella 15.07.08, 20:20    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - lisiczka_bez_kitki 15.07.08, 20:34    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - marghe_72 15.07.08, 22:23    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - nobullshit 15.07.08, 22:41    
zaraz zacznę lizać monitor - yskyerka 15.07.08, 23:41    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - eeela 16.07.08, 01:12    
OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - nobullshit 16.07.08, 01:29    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - eeela 16.07.08, 02:29    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - sakiko 16.07.08, 09:56    
Maizena to skrobia kukurydziana. - cipcipkurka 16.07.08, 10:01    
Re: Maizena to skrobia kukurydziana. - sakiko 16.07.08, 10:04    
Re: Maizena to skrobia kukurydziana. - sakiko 16.07.08, 10:41    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - eeela 16.07.08, 13:23    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - sakiko 16.07.08, 14:54    
Re: OT do Eeeli (Przepraszam, Jo.) - nobullshit 21.07.08, 11:31    
o maisenie juz pisano, czarny ocet - jo.hanna 21.07.08, 12:14    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - miszam 16.07.08, 12:41    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - corneliss 16.07.08, 14:35    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - diegosia 16.07.08, 20:09    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - thiessa 16.07.08, 20:13    
cukienie ala baklazan po siczuansku - jo.hanna 16.07.08, 21:20    
cukinie ala baklazan po syczuańsku - thiessa 28.09.08, 19:19    
tofu - jo.hanna 16.07.08, 21:34    
i dowod rzeczowy n/t - jo.hanna 16.07.08, 21:39    
Re: klasyka z knajpek chinskich: jak powinno smak - pani.serwusowa 21.07.08, 10:15    
jasne, ze podlaczaj - jo.hanna 21.07.08, 10:20    
Kuczak slodko-kwasny - pani.serwusowa 28.07.08, 14:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd