FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  To nie tak miało wyglądać
   cipcipkurka   18.07.08, 18:34 zarchiwizowany
czyli wątek dla nieudaczników ;-)))
Chyba kazdy to zna: takie piekne danie na zdjeciu w ksiazce, a nam wychodzi cos calkiem
innego, czy niekoniecznie bysmy sie w GP pochwalili.
No wiec na przekór---zakładam wątek na te wpadki kuchenne :-)
--
Boring!

  Ciasteczka z lentilkami.
   cipcipkurka   18.07.08, 18:43 zarchiwizowany
Miały być na zakończenie szkoły ;-))) Druga partia przynajmniej się nie przypaliła i te
nieprzypalone ciasteczka są całkiem smaczne. No ale daleko im (wizualnie) do tego,
czego oczekiwałam---natychmiast rozlały się na całą blachę, teraz trzeba odłamywać po
kawałki, a drażetki zniknęły w cieście i wcale efektownie nie wyglądają.

350 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
szczypta soli-----> wymieszać w misce.
Mikserem ubić do białości 250 g miękkiego masła z 300 g drobnego cukru, dodać 1 jajko i
łyżeczkę esencji waniliowej. Stopniowo dodawać sypkie składniki, aż do otrzymania dość
gęstego ciasta.
Uformować 20 kulek, w każdą wcisnąć kilka Smarties (w sumie ma być 160 g drażetek,
imo tyle się nie da wcisnąć w tę porcję ciasta). Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku k.
15 minut.

Przepis z sierpniowego "Good Food".
Radzę dokładnie czytać przepis i nie zapomnieć o tym, że się coś piecze :-)
--
Boring!

  Re: Ciasteczka z lentilkami.
   bene_gesserit   19.07.08, 15:05 zarchiwizowany

Nie rozleja sie, jesli nastepnym razem wstawisz surowe ciasto do lodowki albo
zamrazarki i z takiego utoczysz ciasteczka.

  Jagodzianki
   pietnacha40   18.07.08, 19:13 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82037804.html bardzo Ci dziękuję za ten
wątek :D
W końcu mogę siępochwalić swoim w pocie czoła wykonanym dziełem.Od roku owe
jagodzianki czekają na wklejenie.
--
FORUM TYCHY DOBRE MIEJSCE - WIRTUALNY CZŁONEK ZWYCZAJNY

  pietnacha40
   edysia79   18.07.08, 19:40 zarchiwizowany
może wpisz przepis z którego piekłaś te nieudane jagodzianki, bo na razie
podałaś link do całkiem innego przepisu, z którego jagodzianki wychodzą jak do
tej pory wszystkim którzy z niego korzystali
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  edysia:)
   fettinia   18.07.08, 20:36 zarchiwizowany
Ty sie nie unos:)Mnie tez wyszly z tego przepisu,ale Pietnacha widac jakas
rozkojarzona wtedy byla i wyszly zakalce:)Wiem,bo sama jej przepis polecalam
jako dobry:)
Sa takie dni kiedy i najlepszy przepis mozna spieprzyc:DD
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: edysia:)
   edysia79   18.07.08, 20:40 zarchiwizowany
nie unoszę się, bo nie zawsze z każdego przepisu potrawy się udają, ale
Pientacha napisała że to zdjęcie czekało rok na wstawienie na forum, a wtedy to
na pewno nie z tego przepisu korzystała ;)
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  Re: edysia:)
   fettinia   18.07.08, 20:51 zarchiwizowany
Twoj przepis byl w 2007:)Ten link jest w linku:)
A jesli nawet z innego robila to sie nie denerwuj:)
"Moje" pierogi tez kilku osobom nie wyszly mimo,ze wiekszosc je chwali:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: edysia:)
   fettinia   18.07.08, 20:51 zarchiwizowany
zaraz poszukam dokladnie z jakiego przepisu to bylo cobys mogla spokojnie spac:DDD
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: edysia:)
   fettinia   18.07.08, 20:58 zarchiwizowany

  Re: edysia:)
   edysia79   18.07.08, 21:33 zarchiwizowany
Dziękuję, teraz spokojnie zasnę ;)

Szkoda że nie będę mogła "pochwalić się" tutaj żadnym nieudanym wypiekiem, czy
potrawa, bo zdjęć takowym nie robiłam do tej pory. No chyba że sfotografuję
jakiś mój kuchenny niewypał specjalnie dla tego wątku :D
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  Re: edysia:)
   fettinia   18.07.08, 21:37 zarchiwizowany
Koniecznie:)Podobnie jak robimy zdjecia paciai do Pucharu Tralala:P
Moze trzeba bedzie drugi konkurs zapodac?:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Edysia i fetti :))))
   pietnacha40   20.07.08, 09:33 zarchiwizowany
Edysia,bardzo przepraszam,to z braku czasu na dojście do komputera - oddech
mężczyzny na plecach - dopiero dzisiaj do komputera się dorwałam i zobaczyłam
dyskusję na temat mojego posta.Jeśli jednak idzie o mnie,to z każdego przepisu z ciasta
robię zakalec.Mam do tego talent wielki :DDDD Jeśli twierdzisz,ze z Twojego się nie
robi,to ja spróbuję,może to będą moje pierwsze udane jagodzianki wiśniowe ?
Fetti ma rację,przepis był z tego posta ,co podała.Dzięki fetti :)))

--
FORUM TYCHY DOBRE MIEJSCE - WIRTUALNY CZŁONEK ZWYCZAJNY

  Re: To nie tak miało wyglądać
   wolffie   18.07.08, 20:59 zarchiwizowany
ten wątek to świetny pomysł
chociaż ja jestem wtedy tak zeźlona, że o zdjęciach nawet nie myślę
może myśl, że ktoś się przynajmniej uśmieje doda mi motywacji
a z pewnością odstresuje :))

  Re: To nie tak miało wyglądać
   wedrowiec2   18.07.08, 21:06 zarchiwizowany
Równie ciekawy wątek byłby na temat "to nie tak miało smakować". Niestety, nie jest on
fotogeniczny;)
--
Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie.
Kant

  Re: To nie tak miało wyglądać
   fettinia   18.07.08, 21:06 zarchiwizowany
Moja katastrofa to byly knedliki niestety:)Normalnie wszystkie kluchy mi
wychodza a te pierniki mialy zakalec i juz:P I wiem,ze to nie wina przepisu bo
wszyscy sie zachwycali,tylko moja:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: To nie tak miało wyglądać
   miszam   18.07.08, 21:39 zarchiwizowany
Moje pierwsze podejście do tapioki, jakieś 3 lata temu, wg przepisu podanego
przez Jo.hannę.
To coś w rodzaju puddingu z tapioki, danie zresztą bardzo smaczne, na tyle
jednak niewyględne w moim wykonaniu, że nie zdecydowałam się na wstawienie zdjęcia:)
Zdaje się, że połączyłam w końcu dwa przepisy - to znaczy zapiekłam danie, które
miało być podane po schłodzeniu.

Pudding z tapioki

3 łyżki tapioki, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru (znając mnie na pewno
zastąpiłam część cukru cukrem wanilinowym, albo dodałam prawdziwej wanilii) i
1/4 łyżeczki soli i 2 żółtka gotować na bardzo małym ogniu lub wręcz w kąpieli
wodnej kilkanaście minut, aż kulki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste .
Dodać skórkę otartą z cytryny. Gdy przestygnie, dodać ubitą pianę z dwóch
białek, zapiekać w nagrzanym piekarniku 15 minut.

  Re: To nie tak miało wyglądać
   miszam   18.07.08, 21:44 zarchiwizowany
A w ogóle to fajny wątek, właściwie większość zdjęć potraw zamieszczonych przeze
mnie w GP powinno się znaleźć właśnie w TYM wątku:)))

  Re: To nie tak miało wyglądać
   fettinia   18.07.08, 21:52 zarchiwizowany
Pamietam ten watek:)
Ale jestes zbyt samokrytyczna-TO zdjecie sie nie nadaje do TEGO watku:D
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  cipcip, boski pomysł
   siostraheli   18.07.08, 22:52 zarchiwizowany
Wreszcie jakis wątek dla mnie!

  Siostro :))
   nobullshit   19.07.08, 00:44 zarchiwizowany
Ja od razu pomyślałam o Twojej dojazdówce i dużym nakładem sił i środków
odkopałam wątek.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,24154490,24154518.html
Kurko, genialny pomysł. Przypominam swoją kosmiczną zieloną masę, która miała
być makaronikami, ale rozpłynęła się na blasze. Miałam zamiar coś do niej dodać
i upiec jeszcze raz, ale w końcu zjadłam ją łyżką, bo smaczna to była.


--
Every sin is a result of collaboration.

  Re: Siostro :))
   ma_go   03.08.08, 13:19 zarchiwizowany
eeee... to bym na tralalumpka zostawiła.
Prawdziwy marsjański mózg:)
--
Kobieta inżynier jest jak świnka morska...ani świnka, ani morska;)

  Siostro,
   cipcipkurka   19.07.08, 08:56 zarchiwizowany
Twój biszkopt jest mi osłodą wpadek kuchennych i zakładając ten wątek miałam w
planach błagalną prośbę, byś opublikowała ponownie dojazdówkę :D

Miszam. Niestety, schlebiasz sobie ;-))))

Mam też taką propozycję, by wstawiać---w miarę możliwości---zdjęcie poglądowe, jak to
miało wyglądać. Wtedy będzie dopiero widać efekt!
--
Boring!

  haha, moje czekoladowe mini Pavlovy :)
   coronella   25.07.08, 21:03 zarchiwizowany
nie wiem czy się smiac, czy płakac, miały byc na jutrzejszą wizyte u mamy :)

--
Rodzeństwo :)

  Re: haha, moje czekoladowe mini Pavlovy :)
   gustaw.jelen   25.07.08, 21:10 zarchiwizowany
A miały wyglądać tak:
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1325228,1,0,777.html
?
To ja bym się jednak pośmiała---bez nie uratujesz, a śmiech to zdrowie ;-)))
Co Ty tym bidulkom zrobiłaś? :-D

  Re: haha, moje czekoladowe mini Pavlovy :)
   coronella   25.07.08, 21:12 zarchiwizowany
tak dokładnie miały wyglądac :)
A co im zrobiłam?? Nie mam pojęcia :) Pavlovą robiłam juz wiele razy, ale takiej katastrofy
nigdy nie miałam :)

--
Rodzeństwo :)

  bardzo żałuję
   rrooda   25.07.08, 21:46 zarchiwizowany
że nie mam fotek jagodzianek by Liska, robionych w zeszłym roku
w debiucie słabo skleiłam
około 50% wypłynęło ;))))
--
Jestem tylko zbiorem atomów, wprawdzie dość dobrze zorganizowanym, ale zawsze.

  Re: haha, moja duża pavlova
   bodzia50   26.07.08, 12:41 zarchiwizowany
- miała być ze śmietana i malinami.
ale klapnięta jest i nie chce się za nic odkleić.
Na szczęście można zjeść w kawałkach ze śmietaną i malinami w jakichś
pucharkach jak już ją zdołam oderwać !
a maluchy mi się udały- ten sam link co u Coronelli
--
Kubuś;śliczny

  Piękne te Wasze bezy ;-)))
   cipcipkurka   26.07.08, 20:29 zarchiwizowany
Bodziu, czy ja dobrze widzę, że piekłaś w tortownicy? Ja piekę zawsze na papierze, też
się przykleja, ale wystarczy położyć na wierzchu talerz, przewrócić bezę, papier odkleić i
już. W tortownicy chyba nie ma prawa się nie przykleić?
--
Boring!

  Re: haha, moje czekoladowe mini Pavlovy :)
   ptasia   26.07.08, 12:50 zarchiwizowany
o rany. no, rzeczywiście coś im się stało ;) czy bezy mogą się zwarzyć?
--
Coś niecoś - zajrzyj!
Bica

  Pavlovy i mini, i maxi rewelacyjne :))
   nobullshit   28.07.08, 00:21 zarchiwizowany
Wiem, że Wam nie było do śmiechu, sorry.

Czy też tak macie, że kiedy coś nie wychodzi, to oczywiście nie wtedy, kiedy
jest do spożycia w zaciszu domowym, tylko wtedy, kiedy jest na ważną imprezę, na
wynos itd?


--
A co tam, melona w to wszystko wmerdolę, i sera, ziemniaka,
i z puszki fasolę, i jabłko, gruszeczkę, dwa gęsie serduszka,
sojowy sos wleję i wrzucę trzy uszka. (za El_Padre)

  Re: Pavlovy i mini, i maxi rewelacyjne :))
   cipcipkurka   28.07.08, 09:57 zarchiwizowany
Ja mam trochę inaczej. Jak się tylko pochwalę, że coś robię z zamkniętymi oczami, po
spożyciu środków odurzających czy w środku nocy, a to i tak zawsze wyjdzie, to mam jak
w banku, że następnym razem nie wyjdzie zupełnie :D
--
Boring!

  Re: Pavlovy i mini, i maxi rewelacyjne :))
   coronella   28.07.08, 10:01 zarchiwizowany
mi rzeczy wychodzą na początku, gdy nauczę sie przepisu, i robię " z zamkniętymi...",
zaczyna sie knocic. Podejrzewam, że wtedy nie trzymam sie proporcji, czasem cos
przekombinuję, cos dodam, itp...
A z tym "na wynos" to dokładnie tak jest :) dokładnie :) A juz regułą jest u mnie zakalec w
cieście na przyjęcia u teściowej :)

--
Rodzeństwo :)

  To nie tak miało wyglądać..ale i tak jest dobre!
   bodzia50   29.07.08, 12:42 zarchiwizowany
Nieudacznikiem:) można nazwać kogoś , kto wpadkę kuchenną
wyrzuca do kosza. Zawsze można się jakoś ratować.
Ale jest coś w tym że jak robimy na wynos to się spinamy wewnętrznie
i czasem się zdarzy że nie wychodzi dobrze.
Ja wiem co zrobiłam żle,chciałam w tym samym momencie podgrzać
gołąbki i wyjęłam na chwilę i potem klapa:)
A że się przykleiło, to z lenistwa,bo nie chciało mi się wycinać kółka z papieru.
--
Kubuś;śliczny

  Re: To nie tak miało wyglądać
   aga857   03.08.08, 09:20 zarchiwizowany
To miały być placuszki serowe. Niestety, przywarły uparcie do patelni i ...
wyszło co wyszło. Tak to jest jak się korzysta z przepisów niesprawdzonych.
Dlatego lubię przepisy na forum, które są komentowane i zapytać się można.
A jak to miało wyglądać? Ideał jadłam w Barze Podlaskim w Białymstoku i do tej
pory ideału nie osiągnęłam.

  Re: To nie tak miało wyglądać
   thiessa   03.08.08, 21:46 zarchiwizowany
Z tego co widze to mialy byc madrzyki. Nie martw sie, mi tez nigdy jeszcze nie wyszly.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit)
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

  Re: To nie tak miało wyglądać
   echme   06.08.08, 12:11 zarchiwizowany
aga857 - a mogłabys podać przepis?

  Re: To nie tak miało wyglądać
   betsypetsy   08.08.08, 23:55 zarchiwizowany
takie placuszki serowe jadlam ostatnio u znajomej, pyszne są!
--
Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka

  Re: To nie tak miało wyglądać
   lisiczka_bez_kitki   06.08.08, 21:38 zarchiwizowany
Naleśnik wyszedł, a owszem. Z galaretką z czarnej porzeczki i śmietaną...

TYLKO DO ZDJĘCIA USTAWIĆ SIĘ NIE CHCIAŁ !!!

wytargałam go i się zmieszał... z galaretką i śmietaną...
--
www.coochnia.blogspot.com

  Re: To nie tak miało wyglądać
   kuranda   06.08.08, 21:42 zarchiwizowany
co do plaskiej pavlovej - tez mi sie to raz zdarzylo- bylo zbyt goraco w kuchni
i sie rozlala

--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

  Grzeszysz :-))))
   cipcipkurka   07.08.08, 13:57 zarchiwizowany
Albo za dużo od siebie wymagasz, Lisiczko.
--
Boring!

  one man's garbage is another man's treasure :-)
   jo.hanna   07.08.08, 16:01 zarchiwizowany
nie pogniewalabym sie, gdyby mi zdjecia tak sie nie udawaly.
--
The ships hung in the sky in much the same way that bricks don't (D. Adams)

  Re: To nie tak miało wyglądać
   jo.ann   07.08.08, 19:08 zarchiwizowany
O rany, ale się uśmiałam. Miałam dziś ciężki dzień, a tu taki super opis niesfornego
naleśnika ;-)

--
Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)

  Tarta mleczna
   cipcipkurka   20.09.08, 08:26 zarchiwizowany
Z książki "Tarty" Wyd. Muza.
Totalna porażka. Cała masa spłynęła mi pod ciasto i tym sposobem drugi raz w życiu
zrobiłam tartę Tatin ;-)
W dodatku niejadalna.
Przepisu nie podam chyba, bo naprawdę nie warto.
I zmarnowałam całą laskę wanilii :-(

--
Boring!

  Re: Tarta mleczna
   bodzia50   20.09.08, 09:49 zarchiwizowany
oooo:(, wanilii to naprawdę szkoda.
A ja wczoraj robiłam makaron zapiekany z jabłkami, dawno nie było,
jabłka dostałam, okazało się, że nie lubią być upieczone,bo były twarde
a makaron z wierzchu miał być rumiany, był! Ale za to wysuszony i też
twardy. Pomieszałam to wszystko, makaron zmiękł, i nawet było to dobre.
--
Bożena

  Bardzo wilgotna babka imbirowa
   cipcipkurka   31.12.08, 07:48 zarchiwizowany
czyli w rzeczywistości mega zakalec.
W dodatku nie chciała wyjść z formy, to znaczy część wyszła suoer świetnie, tak świetnie,
że nie zdążyłam przytrzymać, więc ta oporna resztka została w formie.
Poszło do śmieci, bo uratować się nie dało---ew. mogłam wydłubać bakalie :-(
--
Boring!

  Re: Bardzo wilgotna babka imbirowa
   alinka_li   31.12.08, 13:19 zarchiwizowany
A były orzechy w środku? To trzeba było zrobić jak w tym dowcipie z tofifi:)))
Zawsze coś byś uratowała:)))))
--
Uwielbiam:)

  tort czarno-bialy z książki pt Czekolada
   bubasio   04.03.09, 23:25 zarchiwizowany
dziś obchodzimy 9 rocznicę zaobrączkowania i z tej okazji postanowiłam zrobić
mały torcik na wieczór
jako że jest to szczególna okazja, to postanowiłam nie robić czegoś
sprawdzonego, ale coś nowego
i to był błąd
o ile biszkopt wyszedł wspaniale, to krem czekoladowy nie chciał się zsiąść i
nie wiem dlaczego
no po prostu płynna masa - po wstawieniu do zamrażalnika zrobił się jak trzeba,
ale zaraz po nałożeniu na ciasto wypłynął i zaczął uciekać z talerza :)

ale jakoś da się to coś zjeść - po prostu biszkopt z sosem czekoladowym ;)
--

Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  Re: tort czarno-bialy z książki pt Czekolada
   bene_gesserit   04.03.09, 23:33 zarchiwizowany
Ejno, jedzenie czegos tak ociekajacego jest o niebo bardziej erotyczne, niz schludnego
trojkacika tortu :)

--
cute but psycho. things even out

  co mi po tej erotycznej uczcie, jak jestem w 8 mie
   bubasio   04.03.09, 23:51 zarchiwizowany
siącu ciąży i czuję się jak hipopotam, nie mówiąc że o TYCH sprawach to mi się
nawet nie chce myśleć, a co dopiero robić ;)
--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  Re: co mi po tej erotycznej uczcie, jak jestem w
   fettinia   05.03.09, 13:19 zarchiwizowany
:)jeszcze troche i nabierzesz ochoty:)
Gratuluje kolejnej rocznicy no i szczesliwego rozwiazania:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: tort czarno-bialy z książki pt Czekolada
   nobullshit   04.03.09, 23:33 zarchiwizowany
Może winna była temperatura Waszych uczuć?


--
Prawda jest cytrynową bezą

  Re: tort czarno-bialy z książki pt Czekolada
   shmoo   04.03.09, 23:41 zarchiwizowany
HAHAHAHA Boski...

  Re: tort czarno-bialy z książki pt Czekolada
   pinkcake   04.03.09, 23:49 zarchiwizowany
Super! Jejku, ile ja się nadenerwowałam przez upłynnioną masę do tortu weselnego.
Fajowy wątek:)


---
Mój najlepszytort


  Bubasio:) gratuluję
   bodzia50   05.03.09, 10:42 zarchiwizowany
to za miesiąc będzie mały baranek albo owieczka
ja jestem baranica!

a ciasto wzruszające :) można jeść "ręcami" i moczyć w sosie
i oblizywać paluszki...faktycznie ...erotyczne!
--
Bożena

  Porywający ten torcik :D
   cipcipkurka   05.03.09, 10:51 zarchiwizowany
Wygląda trochę jak mega-delicja w negatywie ;-)) Wszystkiego najlepszego rocznicowo!
--
Boring!

  dzięki dziewczyny, a ma być trzeci syn- więc ze
   bubasio   05.03.09, 11:02 zarchiwizowany
mną będzie robił małe stadko bo ja też baranica - może na moje ostatnie
dwudzieste urodziny zrobimy mi prezent ;)
--
Buba79 :)
Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.

  bubasio oplułam monitor kawą
   13ka   05.03.09, 17:47 zarchiwizowany
wygrałaś ten konkurs ;DDDDDDDDDDDDD
--
"Straszny sen dziś miałam po prostu horror
śniło mi się że głosowałam na PiS, a do tego jak ja strasznie wyglądałam w tym
berecie" zapożyczone z netu

  Re: To nie tak miało wyglądać
   krystyna911   05.03.09, 10:48 zarchiwizowany
Wierzch pyszny, ale spód totalny zakalec. A miała być i smaczna i piękna. Babka
kawowo-czekoladowa

  Re: To nie tak miało wyglądać
   pinkcake   05.03.09, 13:03 zarchiwizowany
W sumie ten wątek ma niewłaściwy wstęp. To nie jest wątek dla nieudaczników
tylko dla bardzo odważnych, bo trzeba mieć mnóstwo odwagi, żeby się na GP
przyznać do porażki:)


---
Mojenajgorsze ciasto

  Ciasto daktylowe Poughkeepsie
   cipcipkurka   05.03.09, 14:49 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90490988,90490988.html
Wywaliłam nawet szybciej niż babkę Liski. Brrr, do tej pory się wzdragam---glut z
czerwonymi wypustkami.
--
Boring!

  Re: Ciasto daktylowe Poughkeepsie
   jovanka22   06.03.09, 19:32 zarchiwizowany
Robiłam to ciasto z podanego przepisu. Wyszło identyczne jak Twoje i siup - szybko
znalazło się w kuble na śmieci. W przepisie musi byc jakiś błąd, gdy daktyle zalałam wodą
i sodą zaszumiało mi jak w lesie przed burzą i zrobiła się paskudna breja. Gdybym miała
piec to ciasto drugi raz, dałabym same daktyle, ale drugi raz piec już nie będę.

  Re: Ciasto daktylowe Poughkeepsie
   bene_gesserit   06.03.09, 20:14 zarchiwizowany
Ale one wlasnie maja sie tak zbrejowac. A jesli sie do sody doda goracej wody, to sie
burzy - wszystko wlasnie tak ma byc. Imo zakalce spowodowane sa zbyt duza iloscia
wody moze.

--
Ale wbij sobie w ten zakuty łeb, że niezgadzanie się z Twoją osobą nie implikuje
ignorancji. [black-emissary w poscie o kulturze dyskusji na ff]

  Re: To nie tak miało wyglądać
   momas   05.03.09, 15:24 zarchiwizowany
Zapomniałam o tym wątku!
Zdjęcia z ubiegłorocznej jesieni :)


Miały wyjść pięknie, żółciutkie gnocchi dyniowe, takie ze wzorkiem z wiedelc....
Nie odcisnęłam upieczonej dyni.... z trudem zlepiłam gnioty i gniotki....
tu nadwyżka, przeznaczona do mrożenia.

--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

  To naprawdę było COŚ ;)
   13ka   05.03.09, 17:40 zarchiwizowany
sobotni wyczyn ... wg tego przepisu

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,44681037,44681037.html
jakby ktoś pytał kruszonka jest na samym dole, następnego dnia było jeszcze
lepsze ;DDD
--
"Straszny sen dziś miałam po prostu horror
śniło mi się że głosowałam na PiS, a do tego jak ja strasznie wyglądałam w tym
berecie" zapożyczone z netu

  Re: To naprawdę było COŚ ;)
   nexstartelescope   07.03.09, 12:58 zarchiwizowany
Świetny wątek :) Gratuluję wszystkim dystansu do siebie :)

  Charlotte poires au pain d'epices avec sabayon...
   nobullshit   28.03.09, 20:33 zarchiwizowany
...au gewurztraminer.
Ładnie się nazywa, prawda? :) Niestety, wyglądała gorzej. Gorzej niż na zdjęciu
w książce i w ogóle dość marnie.
Po pierwsze, wyszła strasznie niska. Żałowałam, że nie mam prawdziwej formy do
charlotte, tymczasem masy ledwo wystarczyło na zwykłą tortownicę.
Po drugie, albo coś zrobiłam bardzo źle, albo w przepisie było za dużo żelatyny,
bo z masy powstał jeden wielki glut. Nie, nie, żelatyna rozpuściła się ślicznie,
bez grudek. Ale zmieniła krem w oponę samochodową. Do TIR-a.
Ech.
Bałam się tego, że pierniczki Katarzynki nie sprawdzą się jako zastępstwo pain
d'epices. Sprawdziły się idealnie. Że coś może nie wyjść z kremem, nie
pomyślałam :((


  Re: Charlotte poires au pain d'epices avec sabayo
   pani.serwusowa   28.03.09, 21:15 zarchiwizowany
Wiesz co? Moze nie wyglada jak w ksiazce i moze jedzac mozna sobie wyrobic
miesnie szczeki jak u gubernatora Kalifornii, ale na Twoich zdjeciach i tak
wyglada apetycznie i ciekawa jestem jakie skladniki kryja sie pod nazwa, z
ktorej nota bene nic nie rozumiem. ;)
--
Widzimy się w kwietniu w Leeds oraz w Newcastle. :)

  Re: Charlotte poires au pain d'epices avec sabayo
   nobullshit   28.03.09, 23:36 zarchiwizowany
pani.serwusowa napisała:
> Wiesz co? Moze nie wyglada jak w ksiazce i moze jedzac mozna sobie wyrobic
> miesnie szczeki jak u gubernatora Kalifornii,
:))))))))))))))))))))))))))))))

> ale na Twoich zdjeciach i tak wyglada apetycznie
Fakt, było to jadalne. Ale nic więcej :(

> i ciekawa jestem jakie skladniki kryja sie pod nazwa, z
> ktorej nota bene nic nie rozumiem. ;)

Czyż francuski nie jest piękny? :)
charlotte - charlotte
poires - gruszki
au - "na" albo "z"
pain d'epices - piernik
avec - z
sabayon - sos szodonowy (zabaione)

"Szarlot puar o pę depis awek sabają o gewirztraminer". A teraz powtórz :)
Możesz się zemścić przepisem w dialekcie yorkshirskim...


--
Ja serniczę!

  a przepis??? n/t
   cipcipkurka   28.03.09, 22:04 zarchiwizowany

--
Boring!

  Nie wyszło, nie polecam, przepisu nie będzie!
   nobullshit   28.03.09, 23:37 zarchiwizowany
Co za złośliwa... Kurka :)

--
Wydawnictwa i ich obyczaje

  Fotozagadka
   cipcipkurka   04.05.09, 13:03 zarchiwizowany
Kto zgadnie, co miało być na obiad, temu mogę obiecać, że go nigdy na to danie nie
zaproszę :)))
--
Boring!

  Re: Fotozagadka
   363636r   04.05.09, 13:08 zarchiwizowany
Zadałaś bobu:0)
Coś się chyba rozgotowało, ale co? Kluski jakieś, czy cóś?
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Fotozagadka
   jastii   04.05.09, 13:11 zarchiwizowany
Zsiadłe mleko?

--
Budzi się we mnie zwierzę!
Obawiam się, jednak, że to leniwiec.

  Re: Fotozagadka
   363636r   04.05.09, 13:14 zarchiwizowany
Leniwe się rozgotowały?
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Braaawo!!!
   cipcipkurka   04.05.09, 13:36 zarchiwizowany
Wygrał Pan niezjedzenie ze mną leniwych pierogów :)))

Dobrzy jesteście. I szybcy :)
--
Boring!

  Re: Braaawo!!!
   363636r   04.05.09, 14:47 zarchiwizowany
Mów mi miszczu :0))
Mąki się mało dało ?
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Braaawo!!!
   cipcipkurka   04.05.09, 14:55 zarchiwizowany
Miszczu, a skąd mnie to wiedzieć?!
Korzystałam z przepisu na leniwe Babci Marghe: mąki dodać, aż będzie dobre. No to
dodałam :D
--
Boring!

  Re: Braaawo!!!
   fettinia   04.05.09, 15:12 zarchiwizowany
:DDD
Leniwe najprosciej-kostka twarogu,jajko i pol szklanki maki-bialko ubic-i jus:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Fotozagadka
   zla_wiedzma   04.05.09, 13:19 zarchiwizowany
może kluski lane ;) ?

ps. w każdym razie mi ze dwa razy wyszyły podobne do tego co jest na Twoim
zdjęciu :d
--
[img]https://www.smaczny.pl/forum/style_avatars/210003824432c152eb3983.gif[/img]
Schudnij w Ziutkowie

  Re: Fotozagadka
   kurcgalopek   04.05.09, 13:35 zarchiwizowany
to miały być leniwe?

  Noooo :)
   cipcipkurka   04.05.09, 13:38 zarchiwizowany
A co mi tam, wszystkich nagradzam: nigdy więcej leniwych na oko :)
--
Boring!

  Re: Noooo :)
   kurcgalopek   04.05.09, 14:09 zarchiwizowany
hy hy, rozpoznałam po tych grudkach sera:-)))

  Re: Fotozagadka
   marnaz   04.05.09, 14:42 zarchiwizowany
kiedyś miałam podobną przygodę z kopytkami... oj, jak wtedy klęłam, szewc się
chowa;) Pozdrawiam.

  :) w końcu wątek dla mnie
   hippo55   04.05.09, 15:43 zarchiwizowany
jestem nowa i juz myslałam, że wszystkim tu wszystko wychodzi :) i tylko ja mam
czasem dwie lewe ręce :)
--
Ania z Kubutkiem (16.11.2006)
www.suwaczek.pl/cache/d30b5d5822.png[/img][/url]

  Re: :) w końcu wątek dla mnie
   bobralus   04.05.09, 17:28 zarchiwizowany
wiem, ze juz sie nie zalapie na nagrode, ale, choc nigdy w zyciu nie robilam
leniwych, jakos mialam przeczucie, ze to o nie chodzi, tylko nie wiedzialam,
czemu je przecedzalas przez sitko:)
--
zobacz, z czego robi się parówki :)
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd