Przepis znalazlam na blogu Dorotus76 - dzieki Kochana:)
Talentu do pieczenie i robienia zdjec nie mam ale ciasto pyszne a zdjecia
chyba tez moga byc:)
Składniki:
* 200 g masła
* 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
* 3 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki kakao
* słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców)
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru,
szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i
sypkie, ale dacie radę ;). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z
kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto
zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu . Na to zetrzeć
ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć
ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180?C. Kroić najlepiej po całkowitym
ostygnięciu.
Smacznego :)
Talentu do pieczenie i robienia zdjec nie mam ale ciasto pyszne a zdjecia
chyba tez moga byc:)
Składniki:
* 200 g masła
* 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
* 3 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki kakao
* słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców)
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru,
szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i
sypkie, ale dacie radę ;). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z
kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto
zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu . Na to zetrzeć
ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć
ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180?C. Kroić najlepiej po całkowitym
ostygnięciu.
Smacznego :)