FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Cukinia, cukinia ach to TY!

Podobne bylo tutaj: tiny.pl/8fzv, a troche inne jest tutaj: tiny.pl/8fzz :)

Ciasto z cukinii (The Perfect Courgette Cake)

1 oz = 28.35 g

12.5 oz cukinii startej na tarce jarzynowej o grubych oczkach
2 oz posiekanych orzechow pekana, wloskich lub mieszanki roznych orzechow
6 oz pszennej razowej maki 'self-raising'
4 oz zwyklej maki pszennej razowej
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka startego imbiru
1.5 lyzeczki startej galki muszkatolowej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
8 fl oz oleju
6 oz brazowego cukru
4 jajka
2 lyzki 'golden syrup' (ew. miodu)

Masa

8 oz serka mascarpone
2 oz drobnego cukru do wypiekow
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia

W misce ubijamy jajka z cukrem, az do podwojenia objetosci. Zmniejszamy obroty miksera
(ubijania nie przerywamy) i wlewamy olej cieniutkim, ale regularnym strumieniem.
Dodajemy 'golden syrup' (ew. miod) i odstawiamy na bok.

W osobnej misce przesiewamy i mieszamy ze soba obie maki, cynamon, imbir, galke
muszkatolowa oraz sode.
Partiami dodajemy wymieszane suche skladniki do ubitych jajek z cukrem i olejem i
bardzo delikatnie mieszamy. Cala zabawa polega na tym, by zrobic to w jak najkrotszym
czasie.

Na koncu dodajemy starta cukinie i calosc mieszamy raz jeszcze pamietajac, by robic to
bardzo, bardzo delikatnie (inaczej ciasto nam opadnie).

Ciasto przelewamy do tortownicy (u mnie o srednicy 23 cm), wkladamy do nagrzanego
piekarnika (160 st. C) i pieczemy okolo godziny.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do calkowitego ostygniecia.

Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z piekarnika i przekladamy na talerz.

Mieszamy ze soba serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy do uzyskania gladkiej
masy. Masa smarujemy wierzch ciasta (mozna rowniez przeciac ciasto w polowie
wysokosci i przelozyc masa).

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzien po nocy spedzonej w lodowce :)

Smacznego!

--
Around The Kitchen Table
(c)hipsy (

Cukinia, cukinia ach to TY! - zawszepolka 11.09.08, 22:36    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - alinka_li 12.09.08, 01:15    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - zawszepolka 12.09.08, 09:59    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - alinka_li 12.09.08, 21:00    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - evamarija 12.09.08, 10:27    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - zawszepolka 12.09.08, 10:45    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - tartazmalinami 12.09.08, 15:18    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - pani.serwusowa 12.09.08, 17:11    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - nobullshit 13.09.08, 00:14    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - zawszepolka 13.09.08, 11:04    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - qubraq 13.09.08, 18:13    
Tak się przymierzam do tych ciast cukiniowych - mwookash 14.09.08, 15:34    
Re: Cukinia, cukinia ach to TY! - pinos 14.09.08, 15:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd