FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Szarlotka tradycyjna

Przepis podaję z moimi zmianami (na plus oczywiście:):

300g mąki
150g masła
150g cukru (do smaku, zależy jak kwaśne są jabłka)
200 g cukru do ciasta
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
ok 2kg jabłek, zalecane antonówki, papierówki lub renety, u mnie gatunek
nieznany:)
2 łyżki bułki tartej
cynamon
duża garść posiekanych orzechów włoskich
ew. 1 łyżka spirytusu- pominęłam
tortownica 27 cm

Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Pokrojone
jabłka podlać odrobiną wody, rozgotować, dodając cukier i cynamon, mieszając,
do lekkiego zgęstnienia. Ostudzić. Mąkę przesiać, dodać zimne masło w
kawałkach, cukier, zagnieść szybko ciasto dodając żółtko i śmietanę (ew.
spirytus). Schłodzić 1h. 2/3 ciasta wylepić dno i boki formy. Ponakłuwać
widelcem, podpiec w 200stopniach. Ciasto wyjąć, posypać bułką tartą, wyłożyć
masę jabłkową, posypać orzechami. Resztę ciasta rozwałkować,pokroić w paski
1cm, ułożyć je na powierzchni ciasta tak, by powstała kratka (u mnie ciasto
było zbyt ciepłe i miękkie na wałkowanie, po prostu toczyłam wałeczki w
dłoniach i układałam). Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

--
Uwielbiam:)

Szarlotka tradycyjna - alinka_li 17.09.08, 12:51    
ale kusisz:)2 zdjęcie super - bodzia50 17.09.08, 13:56    
Re: Szarlotka tradycyjna - midwaay 17.09.08, 17:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd