FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tajska zupa rybna z zielonym mango

Udało mi się kupić zielone mango i poprosiłam Jo.hannę, żeby znalazła mi jakiś
przepis z jego zastosowaniem. Znalazła ich tuzin, zdecydowałam się na tę zupę.
Niestety, nie mogłam zrobić jej od razu, bo najpierw trzeba było zamarynować
czosnek...

MARYNOWANY CZOSNEK:
20 ząbków czosnku
2 szklanki wody
1 szklanka białego octu winnego
2 łyżki soli
1 szklanka białego cukru
Ząbki czosnku obrać. Jeśli czosnek jest stary, namoczyć go przez noc w
osolonej wodzie, bo inaczej zrobi się w marynacie upiornie niebieskozielony.
Nazajutrz opłukać, osączyć i umieścić w wyparzonym słoju. Płyny z cukrem
zagotować, zalać czosnek, słoik zamknąć.
Odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na 15 - 30 dni. Potem wstawić do lodówki
jeszcze na pięć dni.
Ja oczywiście tak długo nie wytrzymałam, bo 1) śliniłam się na myśl o tej
zupie 2) mango wyszłoby z lodówki.

ZUPA
SKŁADNIKI:
200g filetów z barramundi, strzępiela albo pstrąga
(zgadnijcie, których użyłam :))
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka białego cukru
szczypta mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki posiekanych korzeni kolendry
szczypta soli
1 łyżka posiekanego czosnku (normalnego, nie tego z marynaty)
6-10 ziaren białego pieprzu

6 dużych zielonych papryczek chili
olej do smażenia (użyłam arachidowego)

4 szklanki bulionu (miał być drobiowy, ale mi "wyszedł", więc użyłam rybnego)
1-2 łyżki cukru palmowego
2 łyżki wody tamaryndowej (czyli namoczonej i przetartej przez sitko
tamaryndowej pulpy
2 łyżki sosu rybnego
0,5 szklanki syropu z marynowanego czosnku

5 ząbków marynowanego czosnku, pokrojonych w cienkie plastry
2 łyżki startego świeżego imbiru
1 małe zielone mango starte na grubej warzywnej tarce
3 łyżki ugniecionego i usmażonego czosnku
1 łyżka liści kolendry do posypania (zrezygnowałam, bo nie lubię)

WYKONANIE:
1. Rybę zamarynować przez noc w sosie rybnym, cukrze i pieprzu. Osączyć z
marynaty i odstawić na kilka godzin.
2. Zrobić pastę z korzeni kolendry, soli, czosnku i ziaren pieprzu.
3. Papryczki lekko utłuc w moździerzu. Hmm. Ja chciałam przeżyć, więc
normalnie wyjęłam z nich pestki, a potem je pokroiłam. Przesmażyć osobno
papryczki i rybę, odłożyć.
4. Przesmażyć pastę z punktu 2.
5. Do garnka z bulionem dodać przesmażoną pastę, cukier palmowy, wodę
tamaryndową, sos rybny, syrop czosnkowy i papryczki chili. Gotować kilka minut
na małym ogniu.
6. Dodać marynowany czosnek, a po minucie rozdrobnioną rybę, imbir, mango i
przesmażony czosnek.
7. Podawać zupę posypaną natką kolendry.

Jak na kuchnię tajską jest to przepis dość skomplikowany. Trzeba go uważnie
przeczytać, zanim weźmiemy się do gotowania i podszykować niektóre składniki,
żeby się potem nie ocknąć, że potrzebujemy wody tamaryndowej, kiedy zbity
tamarynd siedzi jeszcze w szafce itd.

Przyznaję się bez bicia, kota sfotografowałam specjalnie, bo zupa jest
pozbawiona jakichkolwiek walorów estetycznych. Ale jest genialna. Próbowałam
jej na kolejnych etapach produkcji i nie wierzyłąm, że po dodaniu następnych
składników może się stać JESZCZE lepsza. Ale się stawała - aż do mistrzostwa
świata.
Bardzo, bardzo polecam.



Tajska zupa rybna z zielonym mango - nobullshit 19.09.08, 14:41    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - corrina_f1 19.09.08, 15:44    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - thiessa 19.09.08, 17:29    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - zawszepolka 19.09.08, 22:37    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - bene_gesserit 20.09.08, 00:04    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - midwaay 20.09.08, 02:12    
Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango - jo.hanna 20.09.08, 09:49    
Hurtem - nobullshit 20.09.08, 20:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd