FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tajska zupa rybna z zielonym mango
   nobullshit   19.09.08, 14:41 zarchiwizowany
Udało mi się kupić zielone mango i poprosiłam Jo.hannę, żeby znalazła mi jakiś
przepis z jego zastosowaniem. Znalazła ich tuzin, zdecydowałam się na tę zupę.
Niestety, nie mogłam zrobić jej od razu, bo najpierw trzeba było zamarynować
czosnek...

MARYNOWANY CZOSNEK:
20 ząbków czosnku
2 szklanki wody
1 szklanka białego octu winnego
2 łyżki soli
1 szklanka białego cukru
Ząbki czosnku obrać. Jeśli czosnek jest stary, namoczyć go przez noc w
osolonej wodzie, bo inaczej zrobi się w marynacie upiornie niebieskozielony.
Nazajutrz opłukać, osączyć i umieścić w wyparzonym słoju. Płyny z cukrem
zagotować, zalać czosnek, słoik zamknąć.
Odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na 15 - 30 dni. Potem wstawić do lodówki
jeszcze na pięć dni.
Ja oczywiście tak długo nie wytrzymałam, bo 1) śliniłam się na myśl o tej
zupie 2) mango wyszłoby z lodówki.

ZUPA
SKŁADNIKI:
200g filetów z barramundi, strzępiela albo pstrąga
(zgadnijcie, których użyłam :))
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka białego cukru
szczypta mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki posiekanych korzeni kolendry
szczypta soli
1 łyżka posiekanego czosnku (normalnego, nie tego z marynaty)
6-10 ziaren białego pieprzu

6 dużych zielonych papryczek chili
olej do smażenia (użyłam arachidowego)

4 szklanki bulionu (miał być drobiowy, ale mi "wyszedł", więc użyłam rybnego)
1-2 łyżki cukru palmowego
2 łyżki wody tamaryndowej (czyli namoczonej i przetartej przez sitko
tamaryndowej pulpy
2 łyżki sosu rybnego
0,5 szklanki syropu z marynowanego czosnku

5 ząbków marynowanego czosnku, pokrojonych w cienkie plastry
2 łyżki startego świeżego imbiru
1 małe zielone mango starte na grubej warzywnej tarce
3 łyżki ugniecionego i usmażonego czosnku
1 łyżka liści kolendry do posypania (zrezygnowałam, bo nie lubię)

WYKONANIE:
1. Rybę zamarynować przez noc w sosie rybnym, cukrze i pieprzu. Osączyć z
marynaty i odstawić na kilka godzin.
2. Zrobić pastę z korzeni kolendry, soli, czosnku i ziaren pieprzu.
3. Papryczki lekko utłuc w moździerzu. Hmm. Ja chciałam przeżyć, więc
normalnie wyjęłam z nich pestki, a potem je pokroiłam. Przesmażyć osobno
papryczki i rybę, odłożyć.
4. Przesmażyć pastę z punktu 2.
5. Do garnka z bulionem dodać przesmażoną pastę, cukier palmowy, wodę
tamaryndową, sos rybny, syrop czosnkowy i papryczki chili. Gotować kilka minut
na małym ogniu.
6. Dodać marynowany czosnek, a po minucie rozdrobnioną rybę, imbir, mango i
przesmażony czosnek.
7. Podawać zupę posypaną natką kolendry.

Jak na kuchnię tajską jest to przepis dość skomplikowany. Trzeba go uważnie
przeczytać, zanim weźmiemy się do gotowania i podszykować niektóre składniki,
żeby się potem nie ocknąć, że potrzebujemy wody tamaryndowej, kiedy zbity
tamarynd siedzi jeszcze w szafce itd.

Przyznaję się bez bicia, kota sfotografowałam specjalnie, bo zupa jest
pozbawiona jakichkolwiek walorów estetycznych. Ale jest genialna. Próbowałam
jej na kolejnych etapach produkcji i nie wierzyłąm, że po dodaniu następnych
składników może się stać JESZCZE lepsza. Ale się stawała - aż do mistrzostwa
świata.
Bardzo, bardzo polecam.



  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   corrina_f1   19.09.08, 15:44 zarchiwizowany
Poezja !! A to zielone mango gdzie trafiłaś? Zwykle wszędzie mają już mocno przejrzałe...

I uwielbiam Cię za tego Sierściucha :)
--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   thiessa   19.09.08, 17:29 zarchiwizowany
Przepis brzmi niezwykle interesujaco, ale poza moim zasiegiem (mango). Zreszta
nie wiem tak na pr awde czy przypadlby mi do gustu (ocet).
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji"
(bene_gesserit)
Gruzja05.09.2007-23.09.2007

  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   zawszepolka   19.09.08, 22:37 zarchiwizowany
Sama ilosc potrzebnych skladnikow mnie przerazila..
Ale moglabym na taka zupe zostac zaproszona:)
ps
Sliczna kicia!
--
Around The Kitchen Table
Us girls we are so magical, soft skin, red lips, so kissable
Hard to resist so touchable, too good to deny it!

  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   bene_gesserit   20.09.08, 00:04 zarchiwizowany

Moj kot tez byl smutny, kiedy rozumial, ze krzatam sie po kuchni nie dla niego :)
A czy ten marynowany czosnek moznaby zastapic takim ze sklepu ze sloiczka? Albo ta
nowoscia - kiszonym wrecz? Nie mam serca do przepisow tej dlugosci, wiec leniwie
pytam, czy daloby sie to skrocic :)

--
dont hejt de pleja, hejt de gejm

  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   midwaay   20.09.08, 02:12 zarchiwizowany
to jest chwyt poniżej pasa, bo kot wspaniale pasuje do tej zupy, a ona nabiera
przy nim uroku :)

  Re: Tajska zupa rybna z zielonym mango
   jo.hanna   20.09.08, 09:49 zarchiwizowany
po powrocie bede robic zupe z mango. Kot, obwachowujacy zupe pachnaca czosnkiem?
Albo kota wyrobilas kulinarnie albo mutanta masz :-)
--
The ships hung in the sky in much the same way that bricks don't (D. Adams)

  Hurtem
   nobullshit   20.09.08, 20:19 zarchiwizowany
Corrino - zielone mango z Poznańskiej róg Pięknej, akurat rzucili. Ale byłam
tydzień później i jeszcze leżało, wciąż zielone. Wpadnij / Zadzwoń i spytaj -
oni mniej więcej wiedzą, kiedy co przyjdzie.
Thiesso - możesz część octową pominąć. Imho nadal będzie to bardzo smaczna zupa.
Bene - myślę, że można zastąpić. Sama bym chętnie zastąpiła, żeby nie czekać, aż
mi się własny czosnek zamarynuje, ale gotowego nigdzie nie widziałam.
Midwaay - z kota już się tłumaczyłam :)
Jo - istnieje trzecie wytłumaczenie: Puszek ma coś nie tak z węchem. Bo
smakoszem nie jest na pewno.

--
Ne fourrez pas votre nez dans les soupes d'autrui.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd