FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Piernik Doskonały
   frezja-finezja   23.09.08, 12:36 zarchiwizowany
Właściwie jest to chyba moja najgorsza wersja tego cudownego pierniczka, bo robiłam
go na szybko, z połowy porcji i zamiast przekroić go na 3 części i przełożyć najpierw
dżemem a potem masą budyniową, to przekroiłam go tylko na pół. No ale jak upiekę
wersję idealną, to na pewno ją tu zamieszczę.

Przepis:

ciasto:
1 szklanka płynnego miodu
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
8 jajek (ja daję 6 i też jest świetny)
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka sody oczyszczonej (rozrobiona w 1/3 filiżanki wody)

krem:
1 budyń waniliowy z cukrem
mleko
1/3 kostki masła
odrobina aromatu waniliowego

polewa czekoladowa lub dwie czekolady mleczne
dżem, najlepiej truskawkowy
odrobina posiekanych orzechów lub innych bakalii

Składniki na ciasto należy po prostu zmiksować, w dowolnej kolejności. Piec w temp. 160
stopni, ok. 40-50 minut. Piernik wyrasta w piekarniku naprawdę dużyJ Po wyjęciu
najlepiej pozostawić na dzień, będzie jeszcze lepszy. Na drugi dzień można go
przełożyć. Trzeba go przekroić na trzy części, najlepiej zrobić to przy pomocy nitki.
Pierwszą warstwę przekładamy kremem, drugą smarujemy dżemem. Krem: gotujemy
budyń wg przepisu na opakowaniu, z tym że używamy o połowę mniej mleka, aby budyń
był gęsty. Następnie ciepły budyń miksujemy z miękkim (ale nie roztopionym) masłem,
dodajemy też troszkę aromatu do ciasta. Krem budyniowy trzeba schłodzić, a potem
posmarować nim ciasto. Przełożony piernik można polać gotową czekoladową polewą,
lub (jeszcze smaczniej!) rozpuścić w małym rondelku dwie tabliczki czekolady z kilkoma
łyżkami mleka. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto, zastygnie bardzo szybko. Zanim
polewa zastygnie możemy posypać ją jeszcze bakaliami. Ja wolę kupić dwie bakaliowe
czekolady i nimi polewać piernik. (Ciasto na dużą prostokątną blaszkę.)


W smaku jest naprawdę bardzo dobry i smakował nawet mojej teściowej, która nie lubi
pierników:)


--
Wiem dokąd idę, więc tam dojdę :)

fotoforum.gazeta.pl/5,2,frezja-finezja.html

  Re: Piernik Doskonały-smiem polemizowac
   julsza   23.09.08, 20:51 zarchiwizowany
doskonaly to jest piernik staropolski ;)
ale de gustibus...
w kazdym razie - wyglada smakowicie
--
Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU

  Re: Piernik Doskonały
   nobullshit   30.09.08, 00:46 zarchiwizowany
Koniecznie zamieść "wersję idealną", najlepiej bliżej świąt, bo teraz mało kto
zwraca uwagę na pierniki, piekąc szarlotki i różne ciasta ze śliwkami :)

--
Brzydota - dar, jakim bogowie obdarzyli niektóre kobiety, umożliwiając im
krzewienie cnoty bez wyrzeczeń.

  Re: Piernik Doskonały
   edysia79   22.11.08, 23:11 zarchiwizowany
Nie wiem, czy to jest doskonały piernik, bo jeszcze za mało ich w życiu
upiekłam. Mogę tylko powiedzieć, że jego smakiem i puszystością zachwycili się
mój mąż, synek i mama, więc długo nie czekał na zjedzenie :)
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  Re: Piernik Doskonały
   genova51   27.11.08, 19:05 zarchiwizowany
Wczoraj upiekłam. Nazwa "doskonały" trafiona. W ub. roku piekłam piernik Apolki.
W tym roku na święta będzie "doskonały". Polecam tym, którzy jeszcze go nie
wypróbowali.
Dziękuję za przepis.

  Re: Piernik Doskonały
   sweet_spoon   27.11.08, 23:53 zarchiwizowany
wyglada pysznie:) moze kiedys sie skusze...niestety na te swieta juz mam
piernik, ale wyprobuje nastepnym razem!
--
zajrzyj!
sweetspoon.blogspot.com/

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd