FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ciasto jogurtowe z karmelem jogurtowo cytrynowym

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

składniki:

200 g mąki
4 jajka
500g naturalnego jogurtu
Pół opakowania proszku do pieczenia
Cytryna - skórka i sok
200g cukru
50 g masła
Cukier waniliowy
Nieco ekstraktu waniliowego
Cukier puder do dekoracji
Szczypta soli
Ciut likieru limoncello (niekoniecznie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Jajka ubić z 120 g cukru
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ekstrakt, szczyptę soli i
250g jogurtu i limoncello
Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm
Piec 40 - 45 minut

Schłodzić
Przekroić
Skropić sokiem z cytryny i limoncello

KREM / KARMEL
Resztę cukru (80g) wsypać do rondelka, dodać 4 łyżki wody i masło
Zrobić karmel. Troszkę to potrwa, cierpliwości
Przestudzić lekko, dodać pozostałe 250g jogurtu i skórkę startą z cytryny

Ciasto przełożyć kremem
Posypać cukrem pudrem

Podawac z kleksem kremu


Zdjęcie kiepskie..
--
Homo sapiens non urinat in ventum

Ciasto jogurtowe z karmelem jogurtowo cytrynowym - marghe_72 16.10.08, 12:50    
Jakbym to już dziś gdzieś widziała :DDD n/t - cipcipkurka 16.10.08, 21:17    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd