FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Najprostszy na świecie kurczak po arabsku

Frikeh (czyt. ?friki?) to rodzaj prażonej pszenicy, której ziarna zbierane są kiedy są
jeszcze młode i zielone. W krajach arabskich na co dzień gości na stołach, głównie w
daniach obiadowych, ponoć już od czasów biblijnych.
Znalazłam dość ciekawy artykuł na ten temat :
www.odu.edu/~lmusselm/plant/bible/frikeh.php
Sprawa jest niezmiernie prosta. Dorodnego kurczaka pieczemy w całości według własnych
upodobań i tradycji. Następnie dzielimy na dowolnej wielkości kawałki. Pod koniec
pieczenia kurczaka rozpuszczamy w garnku łyżkę ghee ( sklarowanego masła) i
podsmażamy na nim przez chwilę frekeh. Następnie dolewamy wody (2 miarki wody na 1
miarkę frikeh). Gotujemy ok. 20 min (aż zboże pochłonie całą wodę).
Tak naprawdę w polskich warunkach może to być dowolne zboże lub kasza ? może być
burghol, kus kus, ryż, kasza gryczana.
Na patelni na łyżeczce masła podsmażamy orzechy włoskie i piniowe, którymi dekorujemy
potrawę.
Można podawać z dowolną sałatką. Świetnie pasuje ajran (jogurt).

--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię

Najprostszy na świecie kurczak po arabsku - corrina_f1 21.10.08, 13:24    
Re: Najprostszy na świecie kurczak po arabsku - pani.serwusowa 22.10.08, 14:20    
Re: Najprostszy na świecie kurczak po arabsku - nobullshit 23.10.08, 01:16    
Re: Najprostszy na świecie kurczak po arabsku - corrina_f1 23.10.08, 09:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd