FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Babka orzechowa

Przepis z Wielkiego Żarcia: www.gotowanie.wkl.pl/przepis7863.html

250 g kostka margaryny lub masła
200 g cukru
szczypta soli
5 jajek
500 g mąki tortowej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w wersji orzechowej kilka łyżek więcej)

Orzechowa wersja:
garść zmielonych orzechów włoskich
Do przyozdobienia:
kilka połówek orzechów włoskich
polewa czekoladowa Schwartau

Zmiksować margarynę/masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy.Dodajemy jajka w
odstępach ok 5-minutowych. Jajka muszą się dobrze połączyć z masą (ostatnie
nie musi :P ). Dodajemy szczyptę soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do masy wlewamy mleko. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia aby
wszystko się dobrze połączyło. Masa ma być bardzo gęsta, nie należy się tym
przejmować. Dodać orzechy. Dość sporą formę do babki z kominem, ja mam taką \
|| / smarujemy masłem albo margaryną i wysypujemy bułką tartą. Łyżką
nakładamy babkę do formy lekko wyrównując powierzchnię ciasta. Nagrzewamy
piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawiamy babkę do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy 50-55 minut. Gotowość naszego ciacha sprawdzamy
patyczkiem do szaszłyków lub czymś podobnym.

A teraz moje modyfikacje:
Zamiast mleka dałam 3/4 szkl maślanki, zamiast garści orzechów dałam 1
szklankę i piekłam w tortownicy z kominem o średnicy 28 cm. Acha i nie
miksowałam nic mikserem, tylko wymieszałam wszystko byle jak (tak jak ciasto
maślankowe). Na wierzch dałam polewę czekoladową ale nie kupowaną.


Babka orzechowa - kkaren 01.11.08, 16:22    
Re: Babka orzechowa - chamae 04.11.08, 15:52    
Re: Babka orzechowa - alinka_li 05.11.08, 15:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd