FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekolady
   marghe_72   01.11.08, 22:22 zarchiwizowany
stąd wysylkowa.pl/ks881132.html

300 g białej czekolady
150 g masła
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
80 g cukru
2 łyżki mąki
Cukier puder


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z cukrem
Przestudzić
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Wlać czekoladę z masłem
Wymieszać
Dodać mąkę

Białka ubić
Delikatnie wymieszać z resztą masy

Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i
wysypać tartą bułką
Wlać ciasto
Piec 35 minut

Pospać cukrem pudrem

Autorka każe zaczekać minimum 2 – 3 h
My nie wytrzymaliśmy
Lekko ciepłe jest wyborne. Zimne zresztą też :D

Podczas pieczenia wyrośnie. Stygnąc opadnie. Tak ma być.

To ciasto jest bardzo słodkie, dobrze byłoby podać je z jakimiś kwaśnymi owocami.
Autorka sugeruje truskawki ... w białej czekoladzie. Hmm
Wg mnie porzeczki byłyby idealne, albo maliny.. truskawki też, ale zdecydowanie bez
czekolady

ps. co ciekawe czekolady w cieście nie czuć za bardzo. Użyłam Wedlowskiej..
--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Re: BIAŁEJ n/tx
   marghe_72   01.11.08, 22:25 zarchiwizowany

--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Re: Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekola
   karmilla   02.11.08, 00:20 zarchiwizowany
> Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z cukrem

na pewno z cukrem ;-)
ciacho wygląda ślicznie - jak sernik. Ale jakieś takie za słodkie mi się
wydaje... A jakbym je już miała zrobić i z czymś jeść, to najpewniej żurawinę
bym wybrała ;-)
--
www.horror.com.pl/

  Re: czekoladę rozpuścić z MASŁEM
   marghe_72   02.11.08, 00:35 zarchiwizowany
oczywiście że nie z cukrem tylko z masłem
Bardzo Ci dziękuję

--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Re: Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekola
   foretka   03.11.08, 16:21 zarchiwizowany
Chcialabym zrobic jutro rano ale mam tylko czarna czekolade - ale to chyba nie stanowi
roznicy?
No i dam troche mniej cukru:-)

Pozdrawiam ~ foretka ~ mama Paulinki
Zakątek Szczecińskich MaM!
Paulina w Zielonym Zakątku!

  Re: Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekola
   karmilla   04.11.08, 10:19 zarchiwizowany
poza tym, że z pewnościa wyjdzie zupełnie inne (co bynajmniej nie oznacza, że gorsze)
w smaku i w kolorze, to pewnie nie ;-)
--
www.horror.com.pl/

  Re: Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekola
   marghe_72   05.11.08, 23:09 zarchiwizowany
Sama autorka sugeruje zastąpienie czekolady białej czekoladą gorzką plus dodanie chili .
RZecz jasna smak będzie zupełnie inny :)


--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Dżizasss! Marghe! Jaka klucha!
   el_padre   09.11.08, 21:48 zarchiwizowany
W życiu nie wyszedł mi piękniejszy zakalec!
I smaczniejszy!!!
Zlasowała mi się czekolada z masłem. Jakieś zwarzone grudy. Masło osobno, biała masa osobno.
Jak dodałem żółtka i rozbiłem mikserem było ok. Potem białka i wyglądało, że uratowałem.
Ale to był pozór:((( Złe czaiło się w środku. Tak musiało wyglądać stworzenie Ziemi.
Wyrosło, pękło i... zapadło się. I tak już pozostało. Miało grubość 1,5 cm środku.
I było pyszne:)))
Ale...poraszszszszka:(

  Re: Ciasto z baaardzo dużą ilością biełaj czekola
   marghe_72   09.11.08, 22:23 zarchiwizowany
NIe mam pojęcia dlaczego czekolada oddzieliła się od masła . NIe znam się
Zakalcowate toto faktycznie jest :D
i pyszne
i tuczące
i zapychające żyły

raj dla cholesterolu :D
--
Homo sapiens non urinat in ventum

  Spokooo
   el_padre   09.11.08, 23:29 zarchiwizowany
marghe_72 napisała:
> Zakalcowate toto faktycznie jest :D
> i zapychające żyły
> raj dla cholesterolu :D

Żyły natychmiast przepchałem sobie butelką pysznego Ribera del Duero przywiezionego z
wakacji:)))




Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd